Crypto fouten; 9 veel gemaakte fouten in cryptocurrency

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Bitcoin is het afgelopen jaar veel in het nieuws geweest. Andere cryptocurrencies zoals Ethereum en Cardano bewijzen dat ze grote spelers zijn in de wereld van crypto. Meer bekendheid betekent ook dat er meer nieuwe mensen investeren in crypto en dit betekent vanzelfsprekend ook dat er meer crypto fouten worden gemaakt. Het vergt nogal wat tijd om jezelf goed in te lezen en echt te begrijpen wat blockchain allemaal inhoudt. Geld verdienen met crypto is zeker mogelijk, maar geld verliezen is iets dat veel mensen toch overkomt. Tijd om daar verandering in te brengen. In dit artikel lees je alles over de meest gemaakte crypto fouten.

1. Volg de kudde niet

schapen

Iets wat je absoluut niet moet doen is de kudde volgen. Dit is misschien wel een van de meest gemaakte crypto fouten. Wat bedoel ik hiermee? Ik bedoel hiermee dat je een cryptomunt niet moet kopen als hij al een tijd aan het stijgen is. Op social media zoals twitter wordt een cryptomunt vaak opgehemeld met groot nieuws.

Je leest hierover en je ziet ook dat de munt behoorlijk aan het stijgen is. Maar hoe lang praten mensen al over deze munt? Je weet eigenlijk niet eens wat de use case van de munt is, maar het feit dat iedereen erover praat maakt dat je interesse is gewekt. De munt stijgt en je besluit om in te stappen.

Je hebt gekocht op het moment dat het grote nieuws en dus ook de “pump’ gaande was. Het gevolg is meestal dat je na een grote “pump” ook weer een grote “dump” krijgt. Sommige munten dalen soms wel eens tot 90% terug. Je bent op dit moment gewoon te laat om in te stappen en een gevoel van FOMO (Fear Of Missing Out) is waarschijnlijk sterk aanwezig.

Als iedereen erover praat is ben je te laat.

Wat kun je dan wel doen?

crypto fouten wat te doen

Met de kudde niet volgen bedoel ik niet dat je het tegenovergestelde moet gaan doen. Zo kun je dit interpreteren maar dat bedoel ik zeer zeker niet. Wat je wel kunt doen is onderzoeken waar het grote nieuws over ging. Wat was er zo belangrijk en wat maakte nou dat die munt zo enorm is gestegen?

Zorg ervoor dat je daar achter komt en ga dan op zoek naar cryptomunten waar zoiets vergelijkbaars mee staat te gebeuren. Zo kun je instappen voordat het grote nieuws bekend wordt en ga je gegarandeerd winst boeken.

Een artikel over het doen van onderzoek naar cryptomunten vind je hier.

2. Marketcap

Koop geen cryptomunten omdat ze zo goedkoop zijn. Ga niet op zoek naar de top 10 cryptomunten die minder dan een cent kosten. De manier waarop je naar cryptomunten moet kijken is op basis van marketcap, oftewel het marktaandeel dat de munt heeft. Op coinmarketcap staan alle cryptomunten op volgorde van marketcap gerangschikt.

Op de onderstaande afbeelding zie je dat Solana €178 kost en XRP €0,96.

crypto fouten marketcap

Veel gemaakte crypto fouten dus; mensen staren zich blind op de prijs van een cryptomunt. De prijs geeft alleen de verhouding aan tussen het marktaandeel (marketcap) en de circulating supply. Solana heeft een veel kleinere circulating supply dan XRP, vandaar dat de prijs hiervan hoger is.

De rekensom is als volgt: Circulating supply X de prijs van de munt = marketcap.

De rekensom die veel mensen maken: Als ik nu XRP koop voor €0,96 en XRP wordt net zoveel waard als Bitcoin, dan ben ik multi multi miljardair. Helaas gaat dit nooit gebeuren. Kijk altijd naar het marktaandeel van een cryptomunt.

3. Prijsvoorspellingen

crypto fouten prijsvoorspelling

“In 2021 haalt Bitcoin de 100.000 dollar” , “Ethereum kan makkelijk 10k halen”. Prijsvoorspellingen waar je helemaal niets aan hebt. Waarom worden er dan zoveel filmpjes gemaakt over prijsvoorspellingen? Het antwoord is dat mensen dit graag zien en horen.

Als er geïnvesteerd is in Ethereum wil je horen dat Ethereum 10.000 dollar kan halen. Mensen zijn gek op getallen en willen overal zekerheid vandaan halen. De zekerheid dat je een goeie cryptomunt hebt gekocht en dat je hier veel geld mee gaat verdienen.

Deze zekerheid kan niemand je geven. Door dit soort filmpjes en artikelen word je alleen maar van jouw strategie afgehaald. Je laat je gek maken door al deze nieuwsberichten en en het gevaar is dat je gaat afwachten tot jouw cryptomunt het doel haalt waar iedereen het over heeft in plaats van dat je je eigen strategie volgt.

Wat kun je wel doen?

Wat je wel zou kunnen doen is het maken van een strategisch plan. Stel een realistisch plan op en houd je hier ook aan. Het gaat voor zekerheid en rust zorgen en voorkomt dat je je gek laat maken door influencers. Geloof me, je slaapt er een stuk beter van.

Een artikel over het kiezen van een strategie lees je hier.

4.Teveel cryptomunten

Als je net nieuw bent in de wereld van cryptocurrency lijken veel munten goeie use cases te hebben en schuilt het gevaar dat je teveel verschillende munten wilt kopen. Investeer alleen in cryptomunten waarvan je weet wat de munten voor nut hebben. Wat lost de munt op en waarom heeft het volgens jou zoveel potentie?

Als je dertig verschillende munten hebt is het bijna onmogelijk om hier alles van bij te houden. Hierdoor ga je waarschijnlijk grote updates van projecten missen en hierdoor dus ook grote koerswisselingen. Als je op een dag in je portfolio kijkt en niet begrijpt waarom de koers van jouw cryptomunt ineens heel hard stijgt of heel hard daalt heb je je te weinig bezig gehouden met het nieuws rond dit project.

5. Op 1 paard wedden

Precies het tegenovergestelde van punt 4. Er is niks mis mee als je de volledige overtuiging hebt dat Ethereum voor altijd blijft en pas aan het begin staat van iets unieks. Je hebt je een beetje verdiept in crypto en wil het bij 1 cryptomunt houden. Prima, als het een munt is die een solide basis en een goede use case heeft.

Wat ook vaak gebeurt is dat mensen al hun geld inzetten op een onbekende munt die gouden bergen belooft. Wij hebben nu iets unieks ontdekt, het is echt bizar goed en het gaat de wereld veranderen. Als dit echt zo zou zijn komen er zeker grote investeerders om de hoek kijken.

Geen grote investeerders die dit project hebben gevonden? Denk dan goed na wat je doet.

6. Je crypto bewaren op een exchange

Als je je eerste cryptomunten koopt zul je hier misschien nog niet van op de hoogte zijn. Het is verstandig om je cryptomunten op een hardware wallet te bewaren. Waarom kun je ze dan niet gewoon op een exchange laten staan? Omdat je dan afhankelijk bent van de beveiliging van de exchange.

Je moet je voorstellen dat de grote exchanges voor een godsvermogen aan crypto hebben staan. Behoorlijk verleidelijk voor hackers om te kijken of ze hier een slaatje uit kunnen slaan. Als je je crypto op een hardware wallet hebt staan, weet je in ieder geval zeker dat je nooit het slachtoffer zal worden van hackers. Het zou toch eeuwig zonde zijn als je jouw crypto zou verliezen door zoiets simpels.

Not your keys, not your coins.

Een artikel over het veilig bewaren van crypto vind je hier.

7. Verkeerde transacties

crypto fouten transacties

Dit zijn veelvoorkomende crypto fouten die serieuze consequenties hebben. Voordat je crypto overmaakt naar een adres moet je jezelf ervan verzekeren dat je het naar het juiste adres stuurt.

Als je bij je eigen bank per ongeluk geld overmaakt naar de verkeerde persoon kun je bij je bank aankloppen en helpen ze je om je geld weer terug te krijgen.

Dit werkt bij blockchain compleet anders. Maak je crypto over naar het verkeerde adres, dan ben je deze crypto voor altijd kwijt. Een fout in het adres is snel gemaakt, omdat het een hele reeks van cijfers en nummers is die je goed moet controleren.

Zorg er ook voor dat je je cryptomunten op de goeie blockchain overmaakt. Als je Bitcoin naar een Ethereum adres stuurt ben je je crypto kwijt. Stuur je Polkadot naar een Bitcoin adres, dan ben je je DOT’s kwijt. Er is niemand die je kan helpen om een verkeerde transactie ongedaan te maken. Eenmaal verstuurd is deze transactie onomkeerbaar.

Wat misschien handig is om te doen; maak eerst een kleine hoeveelheid crypto over voordat je een grote transactie maakt.

8. Scammer alert

crypto fouten hacker

Wees op je hoede voor scammers (mensen die je proberen op te lichten). Er zijn veel manieren waarop scammers aan het werk gaan om jouw crypto in handen te krijgen. Een belangrijk en steeds terugkerend element in de werkwijze van scammers is dat ze altijd contact met jou zoeken.

Per mail, whatsapp, of misschien in een telegram groep waar je in zit. Scammers benaderen je en beloven je gouden bergen. Trap er niet in. Als iets te mooi is om waar te zijn dan is het dat meestal ook.

9. Wachtwoorden

Bewaar je wachtwoorden niet op je computer of telefoon. Als je slachtoffer wordt van een hacker en je hebt al je wachtwoorden in je notities of in een word document staan op je computer, ben je 100% de pineut. Het maakt hackers niet uit hoeveel geld je hebt. Een hack is een hack en ze zullen je helemaal kaalplukken. Schrijf je wachtwoorden op en stop ze in een kluis, zo doe ik het tenminste.

Conclusie

Zoals je ziet zijn er veel dingen die fout kunnen gaan als het gaat om handelen in crypto. Gelukkig zijn al deze crypto fouten makkelijk te voorkomen, mits je hiervan op de hoogte bent natuurlijk. Enkele fouten die er tussen staan heb ik zelf ook gemaakt. Ik maakte ze, omdat ik mezelf niet goed genoeg had ingelezen. Domme fouten, maar ik heb er wel van geleerd.

Wil je je meer verdiepen in de wereld van cryptocurrency?

Wil je er zeker van zijn dat je niet een van de bovenstaande crypto fouten maakt?

Ben je op zoek naar een community die jou helpt om verder te komen?

Dan is de onderstaande gratis cursus van de cryptocommunity zeker een aanrader!

Cryptocommunity

Start vandaag nog met dé gratis crypto cursus van dit moment!

Klik op de knop hieronder om direct te beginnen!

Klik hier als je direct naar de gratis training wil gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *