NFT oplichting >>> Pas op voor deze scams!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Ben je van plan om een NFT te kopen? Zorg er dan voor dat je goed weet waar je naar moet kijken. Waarom? Omdat er in de NFT wereld veel nieuwe vormen van oplichting zijn. Deze vormen van oplichting nemen in razend tempo toe en dit is vermoedelijk pas het begin. Weet je niet goed hoe je de verschillende vormen van oplichting bij een NFT project kunt ontmaskeren? Dan is dit artikel zeker het lezen waard, want hier lees je hoe je de scam projecten eruit filtert.

Phishing

NFT oplichting phishing

Phishing is een bekende manier van oplichting in de online wereld. Dat phishing in de NFT wereld vaak wordt gebruikt om mensen op te lichten is bij veel mensen niet bekend. Onlangs is een phishing mail naar alle gebruikers van Opensea.io verstuurd. Hierin stond dat gebruikers een transactie met hun wallet moesten goedkeuren om een noodzakelijke upgrade te doen.

Alle gebruikers die deze transactie goedkeurden werden beroofd van hun crypto en NFTs. De oplichters verzamelden zoveel mogelijk goedkeuringen van zoveel mogelijk gebruikers. Hierna hebben ze alle wallets van deze slachtoffers leeggehaald. Een schadepost van een slordige 2 miljoen dollar. Als gebruiker heb je geen poot om op te staan. Je hebt immers zelf de transactie goedgekeurd.

In deze is Opensea erg coulant geweest naar zijn gebruikers. Opensea heeft namelijk alle gebruikers geholpen door ze hun verloren geld terug te geven. Deze gebruikers hebben erg veel geluk gehad met Opensea.

Deze manier van NFT oplichting komt niet alleen via de mail bij gebruikers binnen. Veel gebruikte platforms zoals Telegram en Discord worden ook gebruikt om phishing berichten te verspreiden. Oplichters die jouw private keys te pakken krijgen hebben jouw crypto binnen een mum van tijd gestolen. Dus mocht je via een link op een site terechtkomen waarbij jouw keys worden gevraagd, klik deze dan alsjeblieft meteen weg!

Fake accounts

NFT oplichting discord

Discord is het populairste platform als het gaat om het opzetten van een NFT gemeenschap. Discord is relatief nieuw en veel mensen die nieuw zijn in de NFT wereld weten nog niet goed hoe dit platform werkt. En dat maakt het natuurlijk een perfect medium voor oplichters.

Er zijn veel Discord groepen waar je lid van kunt worden. Een gouden regel binnen de Discord gemeenschap is dat je nooit moet klikken op een uitnodiging van iemand die jou een privé berichtje stuurt. In de Discord wordt hier gesproken over een DM (Direct Message). Het is namelijk zeer onwaarschijnlijk dat de oprichters van een NFT project jou persoonlijk een bericht gaat sturen.

Het hoeft trouwens niet een van de oprichters te zijn die je een DM stuurt. Vaak gaan de usernames gepaard met namen als “admin” om te laten lijken dat ze een vertrouwelijke functie binnen het project hebben.

Social media imitatie

NFT oplichting social media

Deze vorm van NFT oplichting is moeilijk te onderkennen. Deze oplichters zetten bijvoorbeeld een fake Twitter account op waarbij het symbool enorm veel lijkt op het symbool van het echte project. Op deze manier verspreiden deze oplichters links waarbij slachtoffers nep NFT’s voor veel te veel geld kunnen kopen. Geloof me, het is bijna niet van echt te onderscheiden.

Een andere manier van NFT oplichting via de social media platformen is waarbij de oplichters gratis NFT’s weggeven. Slachtoffers die toehappen lopen het risico om met lege handen achter te blijven. Het is daarom van belang om te checken of een NFT project geverifieerd is. Als dit niet het geval is weet je in ieder geval dat het niet zonder risico is als je met dit project in zee gaat.

Instagram, Twitter, Discord en Telgram staan echt vol met fake accounts dus let goed op waar je op klikt en waar je je geld aan uitgeeft. En mocht je tegen een NFT aanlopen en denken dat de prijs eigenlijk te mooi is om waar te zijn, denk dan nog een keer goed na voor je koopt. Als iets te mooi is om waar te zijn………

Wash trading

NFT oplichting

De volgende truc die oplichters gebruiken is het zogenaamde “wash trading“. Bij wash trading koopt en verkoopt een handelaar een NFT met het doel om de markt te beïnvloeden. Zo op het eerste gezicht benadeeld dit een NFT handelaar niet. Het creëert wel een hype en een niet op waarheid beruste handelsgeschiedenis waardoor de prijs van een NFT behoorlijk kan worden opgedreven.

Bij wash trading wordt het handelsvolume beïnvloed. Handelaren zien veel volume bij een NFT collectie, waardoor de schijn wordt gewekt dat het NFT object populair en gewild is. In werkelijkheid heeft het helemaal geen positief handelsvolume en blijven kopers met een veel te dure NFT in hun maag zitten. Een goeie check op het handelsvolume is dus zeker een must.

Bieden

NFT oplichting bieden

Dit is een manier van oplichting die ik zelf nog niet vaak heb gezien, maar wel erg gehaaid is. Verkopers die hun NFT te koop zetten op Opensea, zetten deze te koop voor een prijs in Ethereum. De kopers kunnen op dat moment bieden op deze NFT. Nu is het kopers gelukt om de bidding price van Ethereum te switchen naar USDC, uiteraard zonder de verkoper hierover in te lichten.

De verkoper krijgt op een gegeven moment een bericht van Opensea; Gefeliciteerd! Er is een bieder die bereid is om de gevraagde prijs te betalen. Als verkoper ben je blij omdat je weer een NFT met winst gaat verkopen.

Je accepteert het bod en je NFT is verkocht. De verkoper kan wel janken als hij ziet dat de verkoopprijs geen 50 Ethereum is, maar 50 USDC. Er zijn verkopers voor tonnen het schip in gegaan. 50 Ethereum of 50 USDC is toch een redelijk groot verschil op dit moment.

Het vervelende van deze vorm van oplichting is dat oplichters eigenlijk niets illegaals doen. Ze plaatsen een bod en de verkoper accepteert dit bod vrijwillig en verkoopt het item met zijn eigen toestemming. Hierna is de bieder de rechtmatige eigenaar en er valt niets tegen te doen. Check dus altijd in welke cryptocurrency je een bod krijgt voordat je deze accepteert.

Plagiaat

NFT oplichting plagiaat

De volgende manier van oplichting gaat over nep NFT’s. Op Opensea is het mogelijk om van elke afbeelding een NFT te minten, ongeacht of je de eigenaar bent of niet. Hier liggen natuurlijk de kansen voor oplichters. Op deze manier worden hele collecties nep NFT’s te koop aangeboden. Een nep collectie, gecombineerd met wash trading en het creëeren van een hype zijn de ingrediënten voor een geslaagde NFT scam.

Check dus altijd of een collectie is geverifieerd. Is dit niet het geval? Check dan op de website en de socials om een scam te onderkennen.

Conclusie

Deze vormen van oplichting zullen je misschien niet bekend voorkomen. Oplichters worden steeds creatiever en maken het ons als crypto of NFT handelaren soms erg moeilijk. Het wordt ook steeds moeilijker om echt van nep te onderscheiden. Als je te gehaast bent en geen grondig onderzoek doet loop je zeker de kans om slachtoffer te worden van een van deze vormen van oplichting.

Wil je je verder verdiepen in NFT’s?

Ben je op zoek naar een betrouwbaar en informatief NFT platform?

Dan is de NFT cursus van Maarten Oostland zeker iets voor jou!

NFT cursus

Schrijf je vandaag nog in voor de NFT cursus van Maarten!

Klik op de knop hieronder om je in te schrijven!

Klik hier als je naar de training wilt gaan!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *