Je hebt het helemaal voor elkaar. Een account aangemaakt bij een exchange, je eigen onderzoek gedaan en je hebt een cryptomunt met ontzettend veel potentie gevonden. Als het goed is ben je je er ook van bewust dat je in de crypto business zelf verantwoordelijk bent voor je cryptomunten. Maar waar kun je jouw crypto veilig bewaren? En welke manieren zijn er om je crypto te bewaren?
Misschien is de de “waarom” vraag in eerste instantie belangrijk om even toe te lichten. Waarom zou je je crypto veilig willen bewaren? Ik denk dat iedereen de verhalen van skimmen of hacken wel kent. Misschien ben je zelf wel eens slachtoffer geworden of ken je iemand in jouw omgeving die hier een keer mee te maken heeft gehad.
Het is in ieder geval een nare situatie als het je overkomt. Je ziet op je banksaldo dat criminelen je voor duizenden euro’s hebben bestolen. Gelukkig kun je bij je bank aankloppen en word je geholpen. Alle veiligheidsmaatregelen worden in acht genomen en belangrijker nog; Je krijgt je geld terug!
In de wereld van crypto valuta gaat het er iets anders aan toe. Als een hacker het op jou heeft voorzien en jouw crypto in handen krijgt kun je maar bij 1 iemand aankloppen: Jezelf! Des te meer reden om je crypto veilig te bewaren!
Inhoudsopgave
Wat is een crypto wallet?
Een crypto wallet lijkt op een digitale portemonnee en je kunt het ook vrij gemakkelijk met een portemonnee vergelijken. Op een crypto wallet kun je je cryptomunten opslaan. Met deze wallet kun je cryptocurrency ontvangen en verzenden op verschillende blockchains. Je hebt dus een wallet nodig om je munten te beheren.
Welke soorten wallets zijn er?
Er zijn uiteraard verschillende soorten wallets. We kunnen een onderscheid maken tussen een online (hot) wallet en een offline (cold) wallet. Zie het maar zo; een cold wallet zal vaker gebruikt worden als je je munten voor langere tijd wil laten staan en er niet dagelijks mee gaat handelen. De hot wallets zullen vaker gebruikt worden door mensen die dagelijks of wekelijks hun cryptomunten verhandelen. Zo kun je voor jezelf al bepalen welke wallet voor jou het handigst is.
1. Een wallet bij een exchange
Als je een account hebt aangemaakt bij een exchange heb je hier automatisch een wallet die aan jouw account is gekoppeld. Met deze wallet kun je dus handelen op het handelsplatform van de desbetreffende exchange. Ook kun je ze vanaf hier gemakkelijk versturen naar andere wallets die je misschien bij andere exchanges hebt.
In deze situatie ben je afhankelijk van de volgende zaken:
- Heeft de exchange zijn beveiliging goed op orde? In het geval dat de exchange zou worden gehackt is de kans aanwezig dat je je munten kwijt bent.
- Ook een exchange kan failliet gaan of onder curatele worden gesteld. In dit geval kan het zo zijn dat je kunt fluiten naar je crypto.
- Is jouw eigen beveiliging op orde? Gebruik je zelf niet al een paar jaar hetzelfde wachtwoord voor al je internetaankopen?
2. Een cloud wallet
Online wallets vallen onder de categorie “hot wallets’. Deze wallets kun je vanaf elke computer of smartphone en vanaf elke plaats benaderen. Deze wallets zijn erg gebruiksvriendelijk, maar hebben het grote nadeel dat ze online staan. Online betekent in mijn ogen dat ze vatbaar zijn voor hackers en dus enig risico met zich meebrengen.
3. Een software wallet
Een software wallet kun je downloaden en installeren op je computer, laptop of smartphone en vallen onder de categorie “hot wallets”. Ten opzichte van de bovenste twee bieden deze wallets meer beveiligingslagen. Het blijft echter een online wallet, een virus of hack zou er nog steeds voor kunnen zorgen dat je je munten verliest.
4. Een paper wallet
Hoewel ik dit zelf nog nooit heb gebruikt en ook niet ga gebruiken wil ik hem toch benoemen. De paper wallet valt onder de categorie “cold wallets”. Hierbij moet je bij een transactie je eigen private key zelf opschrijven op papier. Deze private keys zijn een behoorlijk lange reeks van letters en cijfers. Het is zonder meer een veilige manier van handelen, maar erg gebruiksvriendelijk is het niet. Ook is een fout bij het opschrijven snel gemaakt en dan heb je toch best een groot probleem.
5. Een hardware wallet
Waar kun je je crypto het meest veilig bewaren? Dit is het allerbeste op een hardware wallet, deze valt onder de categorie “cold wallets”. Dit is by far de meest veilige optie van allemaal. Bij een hardware wallet zet je jouw crypto op een USB stick die voorzien is van meerdere beveiligingslagen.
De meeste hardware wallets zijn vrij eenvoudig in gebruik en ondersteunen veel cryptomunten. Je plugt je wallet in een computer, je unlockt hem, je verzendt of ontvangt munten, geeft akkoord en klaar ben je.
Het grootste voordeel is dus dat je je cryptomunten offline bewaart. Het enige moment dat je online bent met je munten is op het moment van een transactie en dit minimaliseert de kwetsbaarheid van jouw cryptomunten aanzienlijk. Je munten zijn alleen zichtbaar voor jou en zo hoort het ook te zijn. Niemand hoeft te weten wat je allemaal in je portemonnee hebt zitten.
Conclusie
We kunnen de conclusie trekken dat een hardware wallet het meest veilig is om je crypto te bewaren. Ik vind persoonlijk dat het je afhankelijkheid minimaliseert, iets waar ik zelf veel waarde aan hecht. Een combinatie van hot en cold wallets komt vaak voor. Hot voor de dagelijkse trading en cold voor de long term holding.
Wat gaat jouw keuze worden?
Je hebt een uitleg gekregen over de verschillende soorten wallets die op de markt verkrijgbaar zijn.
Zoals je hebt gelezen is er eigenlijk maar 1 soort wallet die er qua veiligheid met kop en schouders bovenuit steekt.
Speel jij op zeker met jouw cryptomunten?
Klik dan op de knop hieronder om direct de hardware wallet te bestellen die bij jouw past!
Op zoek naar een handleiding om geld te verdienen met Bitcoin en Ethereum?
Klik op de knop hieronder om jouw GRATIS handleiding te krijgen!