Blockchain klinkt en lijkt ingewikkeld, maar ik wil benadrukken dat het basisconcept eigenlijk vrij simpel is. Dit klinkt natuurlijk vreemd, want het is een van de complexe concepten die er momenteel bestaat. Wat blockchain is wordt op vele manieren op het internet verteld. De omschrijvingen zijn doorgaans erg complex met als gevolg dat je na de eerste alinea al afhaakt. Ik ga je in dit artikel op een makkelijke manier uitleggen wat blockchain is.
Inhoudsopgave
Blockchain en internet
In 1983 is het internet zoals we het vandaag de dag kennen ontstaan. Het duurde 13 jaar voordat het grote publiek bekend raakte met internet. Hoe moeilijk zou het voor die mensen zijn geweest om uit te leggen wat internet is? Ik denk vrij lastig.
Nu zijn wij al bekend met internet dus hoe moeilijk kan het zijn om te begrijpen wat blockchain is? Dat kan nooit moeilijker zijn dan iemand 25 jaar geleden uitleggen wat internet is.
Blockchain is een soort database
Om te begrijpen wat blockchain is moet je eigenlijk eerst weten wat een database is. Een database is een verzameling van gegevens die elektronisch wordt opgeslagen. Meestal worden deze gegevens op een bepaalde manier opgeslagen zodat het terugzoeken of filteren van bepaalde gegevens makkelijk wordt.
Een database is ontworpen om grote hoeveelheden informatie op te slaan. Deze informatie is voor meerdere gebruikers ten allen tijde inzichtelijk.
Een database bij een bedrijf
Een database wordt in de loop der tijd steeds groter en groter. Bij de meeste bedrijven is een grote serverruimte aanwezig waar alle computers staan die de database draaiende houden. Het aantal computers in de serverruimte is afhankelijk van de hoeveelheid mensen die tegelijk gebruik moeten kunnen maken van de database. Hoe meer mensen er tegelijk gebruik van maken, des te meer computers met grote opslagcapaciteit nodig is. Klinkt logisch toch?
Een paar belangrijke zaken waar je even scherp op moet zijn:
- De database is meestal eigendom van het bedrijf.
- In een bedrijf is meestal iemand verantwoordelijk gemaakt om de boel draaiende te houden.
- Deze man of vrouw heeft volledig inzicht in alle gegevens van de database.
- Deze weet als enige hoe de database werkt.
- Deze heeft volledige controle over de database.
Waarin verschilt een database dan ten opzichte van blockchain?
Een van de grote verschillen is de opslagstructuur. Een database structureert zijn informatie in de vorm van tabellen. Deze tabellen zijn tijdloos en kunnen oneindig worden bijgevuld en aangepast.
Bij blockchain wordt de informatie opgeslagen in blokken. Deze blokken hebben een bepaalde opslagcapaciteit. Op het moment dat het blok vol is, wordt deze aan het vorige blok vastgeketend. Hierdoor wordt een gegevensketen gevormd en daar komt de naam blockchain ook vandaan.
Een belangrijke eigenschap van de gegevensketen is dat deze onomkeerbaar is. De keten kan niet worden aangepast. Op het moment dat een blok vol zit wordt deze vastgezet en is voor altijd een onderdeel van de keten. Het blok krijgt op het moment van vastzetten een tijdstempel. De volgorde van de blokken valt niet aan te passen, waardoor deze een vaste tijdlijn of geschiedenis heeft.
Bitcoin en blockchain zijn niet hetzelfde!
Bitcoin en blockchain zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar zijn dus pertinent niet hetzelfde. Blockchain techniek kan voor zoveel meer zaken worden gebruikt. In het geval van Bitcoin gaat het om het volgende. Bitcoin heeft een grote verzameling computers nodig om alle transacties op te slaan. Deze transacties worden opgeslagen op de blockchain van Bitcoin, een soort digitaal grootboek. Maar waar staan al deze computers dan?
Decentralisatie
Om antwoord op die vraag te geven gaan we even een stapje terug. Ik heb het eerder in dit artikel gehad over een bedrijf met een grote serverruimte die nodig is voor de database.
Deze computers staan meestal bij elkaar op 1 plek bij het bedrijf. Samen met de andere zaken die ik in het rijtje heb genoemd, maakt dat die database centraal wordt beheerd.
De blockchain waar alle transacties van Bitcoin in staan is decentraal. Dat wil zeggen dat Bitcoin op computers staat van meerdere mensen over de hele wereld.
Er is geen centraal orgaan die Bitcoin beheert. Iedereen die zich aansluit in de blockchain van Bitcoin downloadt automatisch een kopie van de blockchain.
Een blockchain transactie
Hoe ziet zo’n transactie er op de blockchain dan uit? Een transactie kunnen we onderverdelen in 6 stappen. In een voorbeeld hieronder worden de 6 stappen benoemd. In deze situatie wil Elon geld versturen naar Vitalik.
- Elon wil geld versturen naar Vitalik.
- De transactie wordt verstuurd in de vorm van een blok.
- Het blok wordt verstuurd naar iedereen in het netwerk.
- Dit blok wordt goedgekeurd door de gemeenschap.
- Het blok wordt toegevoegd aan de blockchain.
- Vitalik ontvangt zijn geld.
Ziet er vrij simpel uit toch? En het verschilt nog geeneens zo heel erg veel ten opzichte van ons huidige betaalsysteem als je het zo snel bekijkt.
Maar schijn bedriegt, ten opzichte van ons huidige systeem zijn er wel degelijk grote verschillen. Dit zijn vooral verschillen in onder andere onafhankelijkheid, gebruikersgemak en privacy.
Hoe veilig is blockchain?
Ik ga je hier niet vertellen dat een blockchain niet te hacken valt, want dat kan namelijk wel. Een hacker slaagt als hij 51% van de kopieën van de blockchain zou wijzigen. Zijn kopie wordt dan de meerderheidskopie en daarmee heeft de hacker volledige controle over de desbetreffende blockchain.
De vraag die je zou moeten stellen is de volgende; Is een hacker gebaat bij het hacken van een bepaalde blockchain?
De blockchain van Bitcoin hacken
Stel dat een hacker zou proberen om de blockchain van Bitcoin te hacken. Dit zou onmenselijk veel tijd, geld en energie kosten. In dit geval zet de hacker door en het lukt hem op de blockchain van Bitcoin te hacken.
De rest van de eigenaren van Bitcoin zien dit natuurlijk gebeuren. Het gevolg is dat iedereen het vertrouwen in de blockchain kwijt is. Most likely is dat iedereen zo snel mogelijk van zijn munten af wil komen.
Het gevolg hiervan is dat de prijs van Bitcoin zal kelderen en uiteindelijk niks meer waard zal zijn.
Nu zit de hacker dus met een hele hoop Bitcoins die helemaal niks meer waard zijn. Zou dit de tijd, geld en energie waard zijn? Ik denk het niet.
Met de kennis van bovenstaande denk ik niet dat een hacker de intrinsieke motivatie gaat vinden om überhaupt een poging te doen.
De verschillen tussen Bitcoin en jouw eigen bank
Voor mij persoonlijk werkt het goed om deze verschillen uit te typen en ze in rijtje naast elkaar te zetten. Dit doe ik dus ook voor jou en ik hoop dat het je een beter inzicht gaat geven.
- Een bank heeft openingstijden, Bitcoin is 24/7 open.
- Bij een bank betaal je vaste transactiekosten. Bij Bitcoin bepaal je zelf hoeveel transactiekosten je bereid bent om te betalen.
- De transactiesnelheid bij banken kan soms weleens tot 72 uur duren. Bij Bitcoin duurt dit een paar minuten.
- Een bank al jouw gegevens, inclusief een foto en een handtekening. Bij Bitcoin kun je zelf bepalen hoe anoniem je blijft.
- Bij een bank is jouw privacy afhankelijk van de beveiliging van de bank. Wordt deze gehackt dan liggen jouw gegevens op straat. Bitcoin is anoniem, waardoor jouw privacy gewaarborgd blijft.
- Bij een bank is jouw geld opgeslagen op een van de servers van de bank. Bij Bitcoin ben jij de eigenaar en bepaal je zelf waar je je Bitcoin opslaat.
- Een bank heeft het recht om een transactie op grond van verschillende redenen te weigeren. Bij Bitcoin gaat dit alleen gebeuren in geval van fraude, in alle andere gevallen kan een transactie niet worden geweigerd.
- De overheid heeft inzicht in jouw gegevens bij een bank en zou hier om meerdere redenen beslag op kunnen leggen. Bij Bitcoin ben je anoniem en is het behoorlijk moeilijk om inzicht te krijgen in jouw cryptocurrency, laat staan dat ze hier beslag op zouden leggen.
Waar kun je blockchain allemaal voor gebruiken?
Bitcoin is het eerste en grootste voorbeeld van hoe een blockchain kan worden gebruikt. Het doen van veilige, transparante en snelle betaaltransacties waarbij alle transacties voor iedereen inzichtelijk zijn. Uiteindelijk kun je blockchain voor oneindig veel use cases gebruiken. Hieronder een paar voorbeelden waarvoor blockchain ook gebruikt kan worden.
Transparante budgettering door de overheid
In ons eigen Nederland is alles natuurlijk heel goed geregeld. Toch zijn er zaken die eerder aan het licht waren gekomen als bepaalde zaken voor het publiek inzichtelijk zouden zijn geweest. Denk bijvoorbeeld nog aan de toeslagenaffaire.
Dit was natuurlijk echt te slecht voor woorden. Door begrotingsbeslissingen inzichtelijk te maken voor het publiek zou dit niet zijn gebeurd. In mijn ogen is het echt een win-win situatie. De overheid zal meer verantwoorder gaan handelen en op deze manier zou er minder geld verspild worden. Je houdt elkaar op deze manier scherp.
Landen waar veel corruptie aanwezig is zou helemaal goed varen bij het toepassen van blockchain. Niemand kan zich immers meer verschuilen achter leugens en bedrog.
Digitaal stemmen
Sinds het begin van democratie is het stemproces een fraudegevoelig probleem. Elke keer weer gerommel met het tellen van stemmen. Altijd die eeuwenoude discussie over het feit dat er zou zijn gefraudeerd. Blockchain kan het stemproces decentraliseren. Verkiezingen worden veilig, openbaar en transparant gehouden.
Oneindig veel use cases
Dit zijn voorbeelden die misschien een beetje tot de verbeelding spreken. Maar wat denk je van digitale identiteitskaarten of een huwelijksakte? Eigendomsoverdrachten over de blockchain. Medische gegevens versleuteld en alleen toegankelijk voor degenen die het aangaat.
Je ziet dat de mogelijkheden met blockchain eindeloos zijn. Ik ben ervan overtuigd dat dit de toekomst gaat worden. Het zal nog een paar jaar duren, maar uiteindelijk zal blockchain onze wereld veiliger en transparanter maken. Ondanks dat blockchain al een aantal jaar bestaat bevinden we ons nu nog aan het begin van een nieuwe digitale revolutie.
Klaar om door te zetten?
Ben je enthousiast geworden door blockchain techniek?
Zou je de volgende stap willen zetten, maar ben je op zoek naar hulp?
Zoek niet verder en start vandaag nog jouw crypto avontuur!
Druk op de knop hieronder om je aan te melden voor jouw crypto training!
Start vandaag nog met de GRATIS crypto cursus!
Klik op de knop hieronder om je in te schrijven!