Een crypto airdrop is een van de manieren om een passief inkomen te genereren met cryptocurrency. Het mooie van een airdrop is dat je hier (meestal) geen eigen geld of crypto voor hoeft te investeren. Jezelf registreren en het promoten van het project op social media is in veel gevallen voldoende om crypto te verdienen aan een airdrop. Maar wat is een crypto airdrop precies? Wat zijn de echte haken en ogen achter deze manier van “gratis” geld? Is een airdrop wel veilig en waar moet je allemaal op letten als je meedoet aan een airdrop? In dit artikel worden al deze vragen beantwoord, lees je meer over crypto airdrops en doe ik zelf ook mee aan een airdrop.
Wat is een crypto airdrop?
Een crypto airdrop is een vorm van marketing die teams gebruiken om bekendheid te geven aan hun nieuwe en nog onbekende crypto project. Bij een crypto airdrop geeft een bedrijf cryptomunten weg. Deze hoopt hierbij dat het publiek interesse krijgt in het project en hierdoor misschien nog meer crypto aanschaft. Het aantal crypto airdrops is de afgelopen jaren explosief gestegen en de manier waarop airdrops worden gehouden is in veel opzichten veranderd.
Een paar geleden hoefde je je bij de meeste airdrops alleen maar aan te melden, je digitale wallet adres af te geven en je was klaar voor de airdrop. Bij sommige airdrops moest je bijvoorbeeld een trade maken op een bepaalde exchange om je gratis crypto te kunnen claimen. Nu is bovenstaande bij sommige airdrops nog steeds het geval, maar bij de meeste airdrops moet je nu toch iets meer je best doen om in aanmerking te komen voor gratis crypto.
Hoe werkt een crypto airdrop?
Als een project een airdrop organiseert is dit tijdgebonden. Dit houdt in dat de airdrop een startdatum en een einddatum heeft. In deze periode kunnen mensen zich opgeven voor de airdrop.
De organisator van de airdrop kan bepaalde taken verlangen van de mensen die mee willen doen. Bij “taken” die je als deelnemer zou moeten doen kun je denken aan het volgende:
- De website van het project bezoeken.
- Lid worden van hun telegram groep.
- Hun Twitter account volgen.
- Een bepaalde tweet re-tweeten.
- Lid worden van hun Discord groep.
- Een bericht van het project lezen dat op Reddit staat.
- Het gebruik maken van het testnet van het project en hier een transactie op maken.
- Je wallet adres op een formulier invullen of op een andere manier je wallet adres kenbaar maken.
Dit is een opsomming van enkele dingen die je zou kunnen doen om in aanmerking te komen voor een airdrop. De meeste projecten die airdrops organiseren willen zo bekend mogelijk worden. Bij bijna elke airdrop wordt Twitter gebruikt, dus mocht je hier nog geen account voor hebben is het aan te raden om dit alvast te doen voordat je aan een airdrop begint.
Wat heb ik nodig voor een airdrop?
Een airdrop kost je meestal maar een paar minuten van je tijd, mits je alle voorbereidingen hebt getroffen. Mocht je in het airdrop proces extra accounts aan moeten maken om je taken te volbrengen duurt het uiteraard langer. Daarom is het makkelijk om dit soort zaken van tevoren te regelen. Hieronder een kleine lijst van zaken die je kunt doen ter voorbereiding op een airdrop.
- Maak een E-wallet aan. Meestal staat in de airdrop lijst welke wallet je nodig hebt. Een voorbeeld en een veel voorkomende wallet is die van Metamask. (Is bij mij tot nu toe altijd voldoende geweest)
- Maak een Twitter account aan.
- Weet hoe je je Twitter profiel link opvraagt. Weet je dit niet, klik dan hier.
- Maak een Telegram account aan.
- Overweeg om een apart email adres aan te maken voor al jouw crypto zaken.
- Maak een account aan bij Reddit.
Deze zaken kun je makkelijk van tevoren regelen en zorgt ervoor dat je tijdens het airdrop proces niet wordt vertraagd.
Structuur en tips
In sommige gevallen is het fijn om structuur te hebben in je werk. Zo werkt dit ook een beetje bij airdrops, tenminste bij mij wel. Je rolt al snel van de ene airdrop in de andere en voordat je het weet heb je je in meerdere projecten ingeschreven en heb je niets bijgehouden. Daarom heb ik hieronder een paar handigheidjes en tips opgeschreven die jou misschien helpen om vanaf het begin af aan het overzicht te behouden.
Bookmarks
Houd bij wanneer een airdrop eindigt en wanneer de tokens worden uitgegeven. Hou het overzichtelijk voor jezelf. Ik heb zelf een map in mijn bookmarks waar ik alle airdrops inzet. Ik zet de airdrop pagina hierin, ik vermeld wanneer de airdrop eindigt en wanneer de uitgifte van de tokens is. Ik noteer dit achter de naam van de airdrop, zodat ik de pagina niet hoef te openen. Wordt deze map te groot en onoverzichtelijk? Dan deel je dit weer op in bijvoorbeeld maanden. Tegen de tijd dat dit nodig is zit je lekker in de airdrops.
Social media
Ik heb zelf een apart Telegram en Twitter account aangemaakt. Dit heb ik gedaan omdat het aantal projecten die je op Twitter volgt alleen maar over crypto gaan. Ik vond dit steeds storender worden en daarom heb ik de keuze gemaakt om dit te scheiden. Zie het maar als het gescheiden houden van werk en privé.
Hetzelfde geldt voor mijn Telegram account. Je hoeft niet aan heel veel airdrops mee te doen om een chaotisch Telegram account te krijgen. Het is een vereiste om lid te zijn van een groep, het is niet nodig om alles te lezen. Ik zet alle airdrop groepen in Telegram op stil. Alleen de belangrijke projecten of groepen houd ik aan.
Net als bij het social media gedeelte heb ik na verloop van tijd ook een apart email account aangemaakt die ik alleen maar gebruik voor crypto. Waarom? Omdat ik het hier ook storend vond dat ik allemaal crypto email tussen mijn gewone mail had staan. Je raakt simpelweg het overzicht kwijt.
Ik heb een apart email adres aangemaakt bij Gmail. Dit bevalt me erg goed, omdat je tijdens een airdrop vaak de optie krijgt aangeboden om via google mail te verbinden met de desbetreffende site.
Welke crypto airdrop moet je kiezen?
Ik maak zelf één keer in de zoveel tijd een paar uur vrij om verschillende airdrops te bekijken. Je gaat in de loop der tijd zelf een systeem krijgen waarin je gaat prioriteren in het soort airdrop. Airdrops zijn zeker niet allemaal hetzelfde en je gaat er zelf achterkomen waar je interesse ligt.
Doe je eigen onderzoek voordat je meedoet aan een airdrop. Je bent nog steeds zelf verantwoordelijk voor je eigen acties. Wees kritisch naar het project en beoordeel of het kans van slagen heeft. Een artikel over het doen van je eigen onderzoek naar cryptomunten vind je hier.
En als je dan toch goed onderzoek doet en alles goed doorleest, let dan op het volgende; Sommige airdrops werken in een soort competitieverband. Dat wil zeggen dat de tokens van de airdrop worden uitgegeven op basis van wie de meeste referenties heeft gemaakt voor het project. Hierbij winnen de eerste zoveel mensen dan een x aantal tokens. De volgende in de rij winnen iets minder tokens enzovoort.
Bij dit soort airdrops heb je dus niet de garantie dat je ook daadwerkelijk tokens ontvangt. In mijn ogen is dat zonde van de tijd en moeite die je erin steekt. Mijn uitgangspunt is dat ik altijd een vergoeding wil voor mijn tijd en werk. Daarom doe ik niet mee aan dit soort wedstrijden. Dit moet natuurlijk ieder voor zich weten, maar weet in ieder geval dat deze vorm van crypto airdrops veel voorkomt. Lees de tekst in de airdrop pagina goed door voordat je begint. Het zit hem vaak in de kleine letters.
Waar kun je airdrops vinden?
Je kunt beter vragen waar je ze niet kunt vinden. Er zijn veel sites en Telegram groepen die dagelijks meerdere airdrops aankondigen. Ik heb meerdere Telegram groepen en sites geprobeerd. Populaire sites waar je goeie en gefundeerde airdrops vindt zijn onder andere:
Telegram groepen die alleen maar airdrops aankondigen gebruik ik nauwelijks tot eigenlijk nooit. Dit is misschien gevoelsmatig, maar ik kruip liever achter m’n laptop en bezoek de bovenstaande sites. Dit geeft me meer overzicht in mijn onderzoek.
Een crypto airdrop voorbeeld via Telegram
Bij sommige projecten is het mogelijk om mee te doen aan een airdrop via Telegram. Het project gebruikt hier dan een Telegram-Bot voor. Een Telegram-Bot is een account dat wordt gerund door software. De Bot zal je vragen om bepaalde taken te doen. Heb je een taak volbracht? Dan kun je verder gaan in het airdrop proces.
Deze Bot vraagt ter verificatie van een uitgevoerde taak, op Twitter bijvoorbeeld, jouw Twitter profiel link of de link van een re-tweet. Bij het lid worden van een groep op Telegram vraagt de Bot jouw username van Telegram. In veel gevallen zal de Bot aan het einde van de taken jouw wallet adres vragen. Op het moment van distributie van de airdrop zullen de tokens vanzelf in jouw wallet terechtkomen.
Hieronder zie je twee screenshots van hoe een airdrop er met een Telegram Bot uitziet.
Een voorbeeld van Airdropalert.com
Dit is de manier die ik zelf 9 van de 10 keer toepas als ik meedoe aan een airdrop. Via deze site kun je aan heel veel verschillende airdrops meedoen. In dit geval heb ik gekozen voor de airdrop van ShibainuSwap. Deze airdrop kostte me ongeveer twee minuten en ik kreeg mijn ShibainuSwap tokens meteen in mijn wallet gestort.
Op de site klik ik de airdrop pagina van ShibainuSwap aan, vervolgens zie ik het volgende scherm.
Je ziet hier welke taken nodig zijn om de gratis ShibainuSwap tokens te claimen. In dit geval zijn dit er niet zo heel veel. Eerst bezoek ik de ShibainuSwap airdrop pagina. Die ziet er als volgt uit:
Je ziet op de eerste airdrop pagina staan dat je gratis 3.000.000 ShibainuSwap tokens kunt claimen. Zoals je hierboven ziet gaat het in deze airdrop om 6.000.000 tokens.
Druk op de “claim” knop en er wordt verbinding gemaakt met je wallet. Vervolgens moet je je wallet toestemming geven voor de airdrop. Omdat dit token en deze airdrop op de Binance Smart Chain is moet je deze wel hebben toegevoegd aan je wallet. Heb je dit dit nog niet gedaan? Klik dan hier voor een uitleg hierover.
Als de tokens hebt geclaimd verschijnen ze direct in je wallet, zoals je hieronder kunt zien.
Er zijn inmiddels wat tokens bijgekomen. Dit komt doordat ShibainuSwap een meme token is. Dit houdt in dat je als houder van dit token een vergoeding krijgt bij elke transactie die wordt gedaan. Het aantal tokens zal dus blijven oplopen. Je ziet dat ik voor deze airdrop een transactie vergoeding heb betaald. Dat is in dit geval 0.0003 BNB geweest, omgerekend een paar cent.
Wat doe je na de airdrop?
Dat is helemaal aan jezelf. Na een airdrop laat ik mijn tokens altijd een tijdje staan. Sommige langer dan andere, dit verschilt per project. Het ShibainuSwap token ga ik de komende jaren niet aanraken. Het token vertegenwoordigt nu een waarde die verwaarloosbaar is, vandaar dat ik er een paar jaar voor uittrek voordat ik iets van dit token inwissel.
De waarde in mijn wallet aan ShibainuSwap tokens is nu een paar cent, maar het afgelopen jaar is er veel aan de hand geweest met het project van Shibainu. Misschien gaat dit token wel een soortgelijke toekomst tegemoet en maak ik hier een leuke winst op.
Nadelen van een crypto airdrop
Heeft een crypto airdrop nadelen? Ik heb er lang over nagedacht, maar ik heb geen enkel nadeel kunnen ontdekken. Ik kan me voorstellen dat het misschien vreemd in de oren klinkt als je hoort dat je gratis crypto kunt verdienen.
Voor niks gaat de zon op en gratis geld bestaat niet. Er zal wel een addertje onder het gras zitten. Zo dacht ik in het begin ook, maar in dit geval bestaat gratis crypto wel degelijk.
Het enige waar je goed over na moet denken is of je wil dat jouw gegevens bekend worden bij een bepaald project. Je email adres, Twitter en Telegram worden bekend bij het team die de airdrop op poten zet.
Daarom is het zaak om goed te onderzoeken of een bepaalde airdrop niet kan worden gelinkt aan frauduleuze praktijken. Ik heb zelf nog geen enkele negatieve ervaring met een airdrop gehad. De tokens hadden wat mij betreft wel wat meer mogen stijgen, maar daar is dan ook alles mee gezegd.
Conclusie
De een vindt het niks en de ander doet meerdere keren per week mee aan een crypto airdrop. Een klein bijkomend voordeel van het meedoen is dat je op de hoogte blijft van nieuwe projecten die gelanceerd worden. Gratis crypto bestaat dus wel. Een airdrop zou je kunnen zien als een vorm van passief inkomen. Niet helemaal passief natuurlijk, want het kost je een paar minuten van je kostbare tijd. Maar meer ook niet.
Voor sommige airdrops hoef je echt helemaal niets te doen. Je moet alleen op de hoogte zijn van het feit dat de airdrop er is. Als voorbeeld kun je hier een artikel lezen over de grootste airdrop in de geschiedenis van crypto. Op het moment van schrijven is deze airdrop nog niet begonnen dus je bent nog niet te laat! Heel veel succes met jouw zoektocht en ik hoop dat het je gouden bergen oplevert.
Wil je meer weten over airdrops en andere zaken die met crypto te maken hebben?
Ben je op zoek naar een community die net zo geïnteresseerd is in crypto als jij?
Dan is de cryptocommunity misschien wel iets voor jou!
Start vandaag nog met de GRATIS crypto cursus!
Klik op de knop hieronder om je in te schrijven!