Wat is een NFT en wat kun je ermee?

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

NFT’s worden steeds bekender in de wereld van crypto. De hype stabiliseert en NFT’s lijken een vaste plek in te nemen in onze digitale wereld. Maar wat is een NFT? Wat kun je ermee doen en waarom zou je investeren in NFT’s? In dit artikel lees je meer over NFT’s en waarom ze ineens zo bekend zijn. Waarom zou je $500.000 betalen voor de eerste gesigneerde tweet, laat staan 69 miljoen dollar voor een stukje digitale kunst?

Wat is een NFT?

Wat is een NFT

Een NFT staat voor een Non Fungable Token. Een NFT is een stukje digitaal bezit dat uniek is en vast staat op een cryptocurrency blockchain. Hierdoor zijn NFT’s permanent en niet aan te passen. NFT’s kunnen ook niet worden gedupliceerd en het bewijs van eigendom staat vast op de blockchain.

Een NFT blijft voor altijd bestaan, tenminste, zo lang als dat de blockchain waar de NFT op staat blijft bestaan. Als je bijvoorbeeld een figuur uit een computerspel als NFT bezit, blijft deze voor altijd bestaan en in jouw bezit, ook als het computerspel verdwijnt.

NFT en smart contracts

NFT’s kunnen niet worden gekopieerd omdat ze worden gecreëerd op basis van smart contracts. Smart contracts zijn geautomatiseerde en zelf uitvoerende computer applicaties. De voorwaarden en de hoeveelheid NFT’s worden in het smart contract vastgelegd. Eenmaal op de blockchain geplaatst is het onmogelijk om het smart contract van de NFT aan te passen of te verwijderen.

Een NFT is authentiek

NFT’s zijn authentiek en hierdoor niet fraudegevoelig. Je kunt het vergelijken met een schilderij. Een schilderij van 200 jaar oud is ooit door iemand gemaakt. De maker van het schilderij heeft deze authentiek gemaakt door zijn unieke handtekening op het schilderij te zetten. Door de jaren heen wordt het schilderij verkocht of doorgegeven aan de volgende eigenaar. Het bezit van het schilderij verandert van eigenaar, maar het authentieke schilderij zelf verandert niet.

In de kunstwereld is fraude nog steeds aan de orde. Schilderijen worden nagemaakt en zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Het punt is dat het na verloop van tijd moeilijk is om de echtheid en de authenticiteit van een kunstwerk vast te stellen. Nu komt het punt waarin NFT’s zich onderscheiden.

Dit is wat NFT’s uniek maakt

NFT origineel

Omdat een NFT op een blockchain staat is deze transparant. Een blockchain is voor iedereen ten alle tijde inzichtelijk. Iedereen kan dus controleren of een NFT afkomstig is van het smart contract van de originele maker, of van iemand die een fake NFT probeert te verkopen.

De transparantie die een blockchain ons geeft is werkelijk uniek. Het eigenaarschap en de echtheid van een NFT is op deze manier makkelijk aan te tonen omdat het vastgelegd is op de blockchain, hier valt geen speld tussen te krijgen.

Wat is “Fungible” en wat is het verschil met “Non Fungible”

NFT’s bestaan op meerdere blockchains, maar momenteel voornamelijk op de blockchain van Ethereum. Waarom staan de meeste NFT’s dan op de blockchain van Ethereum? Omdat deze het veel makkelijker maakt om digitale objecten te minten ten opzichte van bijvoorbeeld de blockchain van Bitcoin. Minten is het valideren en toevoegen van blocks aan de blockchain (proof-of-stake).

Het fungible token op de blockchain van Ethereum is het ERC-20 token. Het fungible gedeelte houdt in dat alle ERC-20 tokens dezelfde waarde hebben en voor elkaar in te wisselen zijn. Er is geen verschil tussen de 10 Eth tokens die ik in mijn wallet heb en de 10 tokens die jij in je wallet hebt.

Het non-fungible token op de Ethereum blockchain is het ERC-721 token. Dit token maakt het mogelijk om unieke digitale objecten te maken en beschikt over de functionaliteiten die ik hiervoor heb benoemd. Elk ERC-721 token is dus uniek.

Het NFT marktaandeel blijft groeien

NFT groeit

De meest actuele informatie over NFT’s is te vinden op nonfungible.com. Hier vind je de meest actuele trading volumes met als absolute nummer 1 op het moment, de CryptoPunks. Neem hier zeker een kijkje om te zien hoeveel geld er in deze business omgaat!

Het NFT marktaandeel was in 2017 ongeveer 30 miljoen dollar. Eind 2020 was het totale marktaandeel van NFT’s een slordige 330 miljoen dollar en als je nu op coinmarketcap kijkt en filtert op NFT zie je dat het marktaandeel op het moment van schrijven 24 miljard dollar is. Je ziet de het marktaandeel van NFT’s de afgelopen jaren enorm is gestegen.

De geschatte omvang van de wereldwijde markt voor verzamelobjecten is momenteel ongeveer 370 miljard dollar. Hier komt het marktaandeel van NFT’s nog niet bij in de buurt, maar als je de stijging doortrekt zal het niet lang meer duren voordat de NFT’s het marktaandeel van de wereldwijde markt voorbij schiet.

Enkele voorbeelden van populaire NFT’s

Om de wereld van NFT tastbaar te maken heb ik een paar voorbeelden onder elkaar gezet. Als je je bedenkt dat NFT’s pas net op de markt zijn heeft het echt veel potentie om heel groot te worden.

NFT en de NBA

NFT NBA

Op dit moment zijn de Topshots NFT’s van de NBA erg populair. NBA Topshots is een samenwerking tussen het bedrijf Dapper en de NBA. Nice to know is dat Dapper het bedrijf is achter de in 2017 gemaakte Cryptokitties.

NBA Topshots is gebouwd op de blockchain van Dapper, genaamd Flow. Op de blockchain van Dapper kun je allerlei NFT’s ruilen, kopen en verkopen. Het gaat hier om sportkaarten, maar ook om unieke videofragmenten uit de NBA. NBA Topshots is op dit moment een absolute knaller met meer dan 700 miljoen dollar aan NFT transacties.

NFT en de CryptoPunks

In 2017 zijn de CryptoPunks ontstaan. Zoals ik net vertelde staan de meeste NFT’s op de blockchain van Ethereum. Twee ontwikkelaars van Ethereum waren in 2017 aan het experimenteren met NFT’s en maakten samen 10.000 unieke NFT’s, genaamd de CryptoPunks.

En geloof het of niet, deze 10.000 CryptoPunks werden toen gratis weggegeven. Iedereen die een Ethereum wallet had, kon zijn CryptoPunk claimen. De ene CryptoPunk zeldzamer dan de andere uiteraard, maar ze werden lukraak uitgedeeld aan iedereen die er eentje claimde.

Het meest bizarre komt nu. Op dit moment staat de duurste CryptoPunk op nonfungible.com te koop voor 1400 ETH. Dit komt neer op een slordige 2,3 miljoen dollar! Je zou hem maar hebben gekregen.

De duurste NFT ooit!

Op 1 mei 2007 plaatst Mike Winkelmann, alias de digitale kunstenaar Beeple, een nieuw kunstwerk online. Dit herhaalde Mike 13,5 jaar lang, waarna hij van alle foto’s 1 kunstwerk maakte. Het kunstwerk heet: Everydays: The first 5000 days. In maart van dit jaar werd het kunstwerk door veilinghuis Christie’s geveild voor maar liefst 69 miljoen dollar.

Het is een uniek kunstwerk dat op een unieke wijze werd geveild. Voor het eerst in de geschiedenis nam een veilinghuis een betaling op de blockchain van Ethereum aan en werd er betaald in ETH.

Waarom kopen mensen NFT’s?

Het is in ieder geval een vraag die bij mij opkwam. Waarom leggen mensen zoveel geld neer voor een digitaal collectors item? Het enige antwoord dat ik kan verzinnen is dat mensen het doen omdat ze helemaal verliefd zijn op hetgeen dat ze kopen. Ze kopen een stukje unieke geschiedenis en naast dat sommige mensen echte verzamelaars zijn en sommige NFT’s nooit weg zullen doen, zijn er natuurlijk ook genoeg die hopen dat hun NFT een klap geld waard gaat worden.

Ergens hebben ze natuurlijk wel gelijk. Unieke en authentieke verzamelobjecten worden in de loop der jaren steeds meer geld waard. En laten we eerlijk zijn. Op het moment dat je dit leest weet je dat je een van de eerste bent die een nieuw stukje digitale geschiedenis kan gaan kopen. Ik ken in ieder geval weinig mensen in mijn omgeving die weten wat een NFT is.

NFT’s en domeinnamen

Daar waar de meeste NFT’s als doel hebben om een uniek verzamelobject te zijn, zijn er ook NFT’s die een echte use case hebben. Ik heb het hier over domeinnamen. Domeinnamen op de blockchain van Ethereum zijn uniek en kunnen door niemand gecensureerd of platgelegd worden, simpelweg omdat ze draaien op een gedecentraliseerde blockchain.

NFT domeinnaam

Sommige domeinnamen, zoals eindigend op .crypto rekent geen verlengingskosten of andere vergoedingen. Eenmaal aangeschaft ben je uit de kosten en ben je voor altijd eigenaar van die domeinnaam.

Wat misschien ook wel een leuk feitje is; de meeste blockchain domeinnamen accepteren betalingen in cryptocurrency’s zonder dat je daarvoor een aparte wallet hoeft aan te maken.

Dit vind ik echt een hele gave ontwikkeling. Je eigen domeinnaam op een blockchain. En voor degene die stiekem al hebben gezocht; Youtube.eth is al bezet. Deze is twee jaar geleden gekocht voor ongeveer 10 dollar! Maar er is nog genoeg keuze hoor. Misschien is dit wel het moment om te zoeken naar een domeinnaam die over 10 jaar veel geld waard is.

Waar kan ik NFT’s kopen?

Om lekker te gaan shoppen voor NFT’s zijn rarible.com en opensea.io goeie opties. Beide platformen bieden een breed scala aan NFT’s en zijn leuk om te bekijken. Je vindt hier kunst, kaarten, virtuele landgoeden en domeinnamen. Je kunt zelfs je eigen NFT’s samenstellen en minten.

Denk in ieder geval goed na voordat je misschien impulsieve aankopen gaat doen. Het is belangrijk om goed uit te zoeken wat je koopt, van wie je het koopt en of je wel echt iets unieks koopt.

Je eigen onderzoek doen voordat je een NFT koopt

Een paar tips om uit te sluiten dat je niet wordt opgelicht en ook daadwerkelijk een goede koop doet.

  • Als je iets van een bekende artiest koopt is er niets aan de hand. Koop je iets van een onbekende, dan is het raadzaam om eerst de cell geschiedenis van het NFT te bekijken om te zien of er veel vraag naar is. Wat nog wel eens wil gebeuren is dat mensen een NFT op de bockchain minten dat lijkt op een bekend stukje kunst. Vervolgens kopen en verkopen ze het aan zichzelf door gebruik te maken van verschillende wallets en wekken de schijn op dat het een gewild object is.
  • Er zijn verkopers van kunst die zich voordoen als een museum of kunstgalerij. Sommige gaan zelfs zover dat ze een fake twitter account aanmaken en hierdoor worden gezien als een betrouwbare verkoper. Ze verkopen duplicaten die ze op internet hebben gevonden als echte NFT’s.

Dieper duiken in de wereld van crypto?

Wil je meer verdieping in de wereld van cryptocurrency?

Ben je toe aan stap voor stap begeleiding door professionele crypto experts?

Voor beginners en voor de meer ervaren crypto fanatiekelingen kan ik de onderstaande cursus aanbevelen!

Wacht niet langer en laat je begeleiden in jouw crypto avontuur!

Cryptocommunity

Start vandaag nog met de GRATIS crypto cursus!

Klik op de knop hieronder om je in te schrijven!

Klik hier als je direct naar de training wil gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *