Wat is een smart contract?

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Smart contracts staan direct in verbinding met blockchain. De bekendste cryptomunt, Bitcoin, maakt het mogelijk om betalingen digitaal op een blockchain uit te voeren. Maar houdt de blockchain techniek op met het doen van valuta transacties? Nee, zeker niet. Smart contracts openen ongekend veel nieuwe functionaliteiten, zowel voor ons als consument als voor grote bedrijven. Maar wat is een smart contract? Wat kun je met een smart contract en waarom wordt het steeds vaker gebruikt? In dit artikel krijg je antwoord op al deze vragen.

Het ontstaan van smart contracts

Bit Gold

Smart contracts zijn ontstaan dankzij Nick Szabo. Nick Szabo is afgestudeerd jurist, computerwetenschapper en cryptograaf. Nick deed jarenlang onderzoek naar digitale contracten en digitale valuta. In 1998 ontwikkelt hij een gedecentraliseerde digitale valuta, genaamd Bit Gold. Hij probeerde de centrale autoriteit, die altijd toegang en overzicht had in alle bankzaken, er tussenuit te snijden.

In het systeem van Bit Gold levert een deelnemer computerkracht waarmee cryptografische puzzels worden opgelost. Klinkt je misschien wel bekend in de oren toch? Vandaar dat Bit Gold ook wel eens de voorloper van Bitcoin wordt genoemd.

Bit Gold is echter nooit geïmplementeerd. De link met Satoshi Nakamoto, de uitvinder van Bitcoin, is in deze natuurlijk makkelijk gemaakt. Nick staat hoog op de nominatielijst als uitvinder van Bitcoin, maar zoals je mag verwachten van een anonieme uitvinder ontkent Nick dit.

Het opstellen van een papieren contract

Smart contract

Dit stukje is bij iedereen bekend, dat weet ik, maar het is handig om aan te geven zodat je straks ziet hoe groot de veranderingen gaan worden.

Vandaag de dag stellen we de meeste contracten op papier op. Partijen die iets van elkaar willen komen bij elkaar, bespreken de voorwaarden van het contract en gaan weer uit elkaar. Degene die hierin bemiddelt is de tussenpersoon, een notaris, verzekeraar, of bijvoorbeeld een advocaat. Na een bepaalde tijd komen de partijen weer fysiek bij elkaar en bespreken het contract dat de bemiddelaar heeft opgesteld. Alle partijen zetten hun handtekening en gaan weer uit elkaar.

Leeft iedereen de voorwaarden van het contract na? Dan is er niks aan de hand. Op een gegeven moment kan het voorkomen dat een van de partijen de overeengekomen afspraken niet nakomt. Wat dan meestal volgt is een lang juridisch getouwtrek waar niemand zin in heeft. Oh ja, degene die hier weer om de hoek komt kijken en zijn niet lullige uurloon door laat tellen; de tussenpersoon.

Wat is een smart contract?

Een smart contract is een digitaal contract. De voorwaarden die tussen partijen worden vastgesteld staan in dit contract gedocumenteerd in computercode. Er is dus wel iemand nodig die kennis heeft over het opstellen van een smart contract, tenminste, op het moment van schrijven nog wel. Voldoen alle partijen aan de voorwaarden die in het contract zijn vastgesteld? Dan wordt het smart contract gevalideerd en toegevoegd aan de blockchain.

Smart contract

Wat is het doel van een smart contract?

Een smart contract heeft als doel om een overeenkomst tussen partijen vast te leggen zonder dat daar een derde partij tussenin staat. Hierbij kun je dus stellen dat een smart contract decentraal is. Smart contracts worden gebruikt om de uitvoering van een overeenkomst te automatiseren. Hierdoor zijn alle deelnemers verzekerd van een snelle uitkomst zodra aan de gestelde voorwaarden van het smart contract wordt voldaan.

Meerdere grote bedrijven gebruiken smart contracts om een bepaalde work flow te automatiseren. Op het moment dat aan de voorwaarden van een smart contract wordt voldaan, wordt de volgende automatisch geactiveerd.

Hoe werkt een smart contract?

Smart contracts werken door simpele if/when….then opdrachten uit te voeren die in code op een blockchain zijn geschreven. Op het moment dat aan de voorwaarden van het contract wordt voldaan, worden de opdrachten ook daadwerkelijk uitgevoerd. Het uitvoeren van deze opdrachten kan onder andere bestaan uit het overmaken van valuta, het registreren van eigendomspapieren of het versturen van een ticket.

Op het moment dat de opdracht wordt uitgevoerd en toegevoegd aan de blockchain is dit voor eeuwig en altijd. De transactie kan niet meer worden aangepast of worden verwijderd. De transactie is ook voor iedereen inzichtelijk.

Wat zijn de voordelen van een smart contract?

De grootste voordelen van een smart contract op een rijtje:

Handshake smart contract
  • Snel en efficiënt: Voldoet een contract aan alle voorwaarden? Dan wordt het direct uitgevoerd. Omdat het contract digitaal en geautomatiseerd is gaat er geen tijd verloren aan het afwikkelen van papieren.
  • Nauwkeurig: Fouten die gemaakt worden bij het handmatig invullen van papieren zijn ook verleden tijd.
  • Vertrouwen: Het contract staat op de blockchain en wordt gecontroleerd door alle computers die hiermee verbonden zijn. Dit gebeurd automatisch en een contract kan door niemand worden aangepast of verwijderd. De tijd van de kleine lettertjes of een sneaky verandering door een tussenpersoon is verleden tijd.
  • Veiligheid: De smart contracts op de blockchain zijn versleuteld waardoor deze moeilijk te hacken zijn. Omdat een blockchain een aaneenschakeling van data is zou een hacker enorm veel tijd kwijt zijn om een hack te laten slagen. Met andere woorden, bijna onmogelijk.
  • Kostenbesparend: Er zijn geen tussenpersonen meer nodig om contracten op te stellen en transacties af te handelen.
  • Back-up: Het contract kan niet kwijtraken. Iedereen heeft een kopie van het contract op de blockchain staan.
  • Tijdbesparend: Mensen hoeven niet meer fysiek ergens naartoe om een handtekening te zetten.

Waar kunnen smart contracts allemaal voor worden gebruikt?

Smart contracts zijn in enorm veel branches toe te passen. Blockchain en daarmee dus ook smart contracts worden door steeds meer bedrijven gebruikt. Om je een idee te geven staan hieronder een paar voorbeelden.

Smart contracts gebruiken bij verkiezingen

Het is weer zover. Er mag gestemd worden. Elke Nederlander kan en mag zijn stem uitbrengen op zijn favoriete partij. Per post ontvang je jouw stembiljet en mag je naar een stemlokaal bij jou in de buurt gaan stemmen. In het huidige digitale tijdperk gaat stemmen nog steeds ouderwets met pen en papier.

Nou hebben we in Nederland, voor zover bekend, niet zoveel te maken met frauderen tijdens de verkiezingen. In Amerika is er daarentegen elke keer weer gedoe tijdens de verkiezingen. Het duurt lang voordat de definitieve uitslag bekend is.

Als de uitslag bekend is wordt er bezwaar gemaakt, waardoor er op sommige plaatsen opnieuw moet worden geteld. De telling zou dubieus zijn. Allemaal voorbeelden die afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van een eerlijke en transparante verkiezingsstrijd.

Smart contracts veranderen deze manier van stemmen. Elke stemgerechtigde staat geregistreerd op de blockchain en mag zijn stem uitbrengen. Zodra deze persoon zijn stem heeft uitgebracht wordt dit gevalideerd en toegevoegd aan de blockchain. Voor iedereen is op elk moment op de blockchain inzichtelijk wie er voor staat in de verkiezingsstrijd. Vanwege de techniek van blockchain is fraude niet meer aan de orde. Doordat alles gedigitaliseerd en geautomatiseerd is komt er geen papierwerk meer aan te pas. Menselijke fouten tijdens het tellen van de stemmen zijn verleden tijd.

Gezondheidszorg en smart contracts

Hoe goed zijn jouw medische gegevens beveiligd? Heb jij al jouw patiëntengegevens inzichtelijk? Op dit moment ben je afhankelijk van de beveiliging van het systeem van de huisarts of ziekenhuis. Hebben deze hun zaken goed op orde? Dan is er niks aan de hand. Is er een arts die zijn beveiliging niet op orde heeft? Dan is de kans aanwezig dat jouw patiëntengegevens worden gestolen door hackers.

Het is eigenlijk ook best vreemd dat ik mijn eigen medische gegevens niet in kan zien. Ik heb zelf geen controle over de gegevens die voor mij belangrijk zijn. Ik ben afhankelijk van de beroepscode van huisartsen, assistentes en doktoren die de macht hebben om met mijn gegevens te doen wat ze willen.

Een smart contract geeft je controle over je medische gegevens. Je bepaalt zelf wie jouw gegevens in mag zien en wat je er mee doet. Je bepaalt zelf of je bepaalde zaken ten behoeve van de wetenschap beschikbaar wil stellen. In dit geval weet je ook exact welk bedrijf jouw gegevens gaat gebruiken en wat ze er mee gaan doen. Je kunt zelfs bepalen of een bedrijf hiervoor moet betalen, wat de hoogte van het bedrag wordt en in welke crypto het bedrijf betaalt.

Bedrijven en smart contracts

Vertrouwen is een van de belangrijkste aspecten in de zakenwereld. Dit geldt voor kleine bedrijven die in een kleine gemeenschap handel drijven, maar dit geldt ook voor grote internationale bedrijven. Voordat het ene bedrijf in zee gaat met het andere bedrijf moet er sprake zijn van vertrouwen. Vertrouwen dat alle partijen de gemaakte afspraken nakomen.

Het aanleveren van grondstoffen, het verwerken van de grondstoffen tot een product, het transporteren van het product en de uiteindelijke levering. Veel schakels waarin verschillende bedrijven of takken van bedrijven actief zijn.

Een goed georganiseerde keten is zo sterk als zijn zwakste schakel en daarom moet er in elke schakel vertrouwen zijn. Smart contracts zorgen voor nieuwe mogelijkheden om gemaakte afspraken na te komen en alles op een veilige en gestructureerde manier digitaal vast te leggen.

Een mooi voorbeeld van het toepassen van smart contracts in de bedrijfswereld vind je op de site van IBM.

Wat zijn de nadelen van smart contracts?

Het zijn er niet veel, maar uiteraard zitten er ook nadelen aan smart contracts.

  • Het aanpassen van smart contracts is onmogelijk. Het staat ook al genoemd bij de voordelen, maar het kan ook zeker als nadeel worden ervaren. Overeenkomsten moeten wel eens worden aangepast omdat externe factoren kunnen veranderen, dit is bij smart contracts dus niet mogelijk.
  • Het menselijke aspect verdwijnt volledig. Hiermee bedoel ik dat smart contracts extreem zwart wit zijn. Er is geen ruimte voor bijzondere of verzachtende omstandigheden.
  • Op dit moment vereist het maken van een smart contract technische kennis. De ontwikkeling van smart contracts staat nog in de kinderschoenen, maar zodra veel mensen of bedrijven er mee gaan werken zal de vraag naar IT-ers extreem stijgen. Er is nu dus nog iemand nodig die het contract voor je opstelt. Toch nog een derde partij.

Ethereum en smart contracts

De blockchain van Ethereum is ontwikkeld om onder andere smart contracts op te laten werken. Ethereum heeft een eigen computertaal ontwikkeld, genaamd Solidity. Solidity vereenvoudigt het programmeren van smart contracts. Momenteel draaien er meer dan 5000 verschillende cryptomunten op de blockchain van Ethereum.

Meer verdieping nodig?

Wil je je meer verdiepen in de wereld van cryptocurrency?

Spreekt deze nieuwe revolutie je aan en kun je niet wachten om te beginnen?

Ik kan je de onderstaande cursus zeker aanbevelen.

Onder begeleiding van professionele crypto experts kun je vandaag nog leren om geld te verdienen met crypto!

Stapel bitcoins

Op zoek naar een handleiding om geld te verdienen met Bitcoin en Ethereum?

Klik op de knop hieronder om jouw GRATIS  handleiding te krijgen!

Klik hier om jouw GRATIS handleiding te bemachtigen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *