Misschien heb je term web 3.0 al een keer gehoord. In 1993 werd internet voor het eerst gebruikt door het grote publiek. Het internet is sindsdien steeds meer ontwikkelt en staat op het punt om misschien wel de grootste verandering sinds jaren door te maken. Van web 2.0 naar web 3.0. Wat zijn de verschillen tussen deze twee? Wat heeft blockchain of cryptocurrency met web 3.0 te maken? In dit artikel lees je een stukje over de geschiedenis van het internet en over het web 3.0.
Inhoudsopgave
De geschiedenis van internet
Het begin van het internet start in 1969. De afdeling ARPA (Advanced Research Projects Agency) van het Amerikaanse Ministerie van Defensie zet een computernetwerk op dat gebaseerd is op “packet switching”. Met deze techniek lukte het de Amerikanen om een groot gedistribueerd netwerk op te zetten. De naam van dit succesvolle netwerk is ARPANET.
In 1983 stapt ARPANET van hun NCP protocol over naar het TCP/IP protocol. TCP staat voor Transmission Control Protocol en IP is een afkorting voor Internet Protocol. Een netwerkprotocol is een afgesproken wijze van communiceren tussen netwerkcomponenten.
TCP/IP is dus een verzamelnaam voor meerdere netwerkprotocollen. Deze protocollen worden grotendeels gebruikt voor de communicatie tussen computers. Met andere woorden; TCP/IP zorgt ervoor dat computers met elkaar kunnen communiceren en over en weer data kunnen versturen. Dit is het allereerste begin van het internet zoals we het vandaag de dag kennen, in technisch opzicht dan.
Het gebruik van internet werd steeds bekender. Overheidsinstanties en universiteiten in Amerika gebruikten het internet steeds meer. Er werd het meest gebruik gemaakt van E-mail (SMTP) en bestandsoverdracht (FTP).
Computers worden sneller en krijgen meer rekenkracht. Hierdoor werd het mogelijk om op afstand applicaties en documenten op het internet beschikbaar te stellen. Het basisprincipe hiervan is hypertekst. Hierbij bevatten documenten aanklikbare verwijzingen naar elkaar.
Het begin van het internet
Een Brit en een Belg, dat zijn de uitvinders van het huidige internet. Tim Berners-Lee en Robert Cailliau werkten samen bij het CERN, een onderzoeksorganisatie gevestigd in Zwitserland. Tim en Robert zagen in dat hypertekst een nieuwe standaard moest worden. Hiermee bedoelden ze een standaard techniek net zoals bij de TCP/IP protocollen.
In 1991 begonnen de mannen aan een nieuw project: Het Wereldwijde Web project. Ze ontwikkelden de nieuwe standaarden, HTTP en HTML. Ze schreven software om deze standaarden te gebruiken en boden de software aan om mee te experimenteren.
Ontwikkelaars en gebruikers raakten bekend met het Wereldwijde Web project. Al snel werd de eerste webbrowser gelanceerd. In 1993 ontwikkelde de NCSA (National Center for Supercomputing Applications) de Mosaic webbrowser. Deze webbrowser was de eerste die afbeeldingen kon integreren in de tekst in plaats van deze in een apart venster te tonen.
Voor 1993 werd het Wereldwijde Web alleen gebruikt door de overheid en onderwijsinstellingen. In 1993 stelde de Amerikaanse overheid het Wereldwijde Web ook beschikbaar voor bedrijven en particulieren. Het gebruik van het internet nam explosief toe. Pizza Hut was het eerste bedrijf die het internet commercieel inzette door het mogelijk te maken om online bestellingen te doen.
Web 1.0
Wat konden we allemaal doen met het internet en welke mogelijkheden bood het web 1.0 ons allemaal? Het web 1.0 bestond voor het grootste gedeelte uit webpagina’s die middels hyperlinks met elkaar waren verbonden. Statische pagina’s waarbij frames en tabellen worden gebruikt om alles uit te lijnen, dat is het web 1.0.
Het internet werd voornamelijk gebruikt om informatie op te zoeken. Een combinatie van een digitale encyclopedie en bibliotheek ineen. Experts noemen het web 1.0 ook wel het “alleen-lezen” web. De invoer van informatie werd grotendeels offline gedaan. De gebruiker van het internet was passief. Opzoeken en lezen, daar werd het internet het meest voor gebruikt.
Uitgebreide webformulieren en andere hulpmiddelen zoals we die vandaag de dag kennen waren toen nog niet aan de orde. In deze tijd wordt de basis gelegd voor het web 2.0, het internet van vandaag de dag. Het web 1.0 kent voor de gebruiker eigenlijk alleen maar voordelen en er lijkt geen plaats voor frauduleuze praktijken. Je bepaalt immers zelf wat je leest en wat je gelooft.
Web 2.0
De overgang van web 1.0 naar web 2.0. Er is geen exacte overgangsdatum, maar in 1999 waren de eerste signalen van het nieuwe internet zichtbaar. Wat veranderde er allemaal? De grootste verandering is dat de gebruiker interactiever werd. Gebruikers werden uitgedaagd en aangemoedigd om inhoud aan te leveren in plaats van deze alleen te lezen.
Het web 2.0 stelt gebruikers in staat om artikelen te publiceren en commentaar te geven op bestaande artikelen. Gebruikers kunnen voor het eerst gebruikersaccounts aanmaken op verschillende websites.
Met andere woorden; gebruikers worden actief en ondernemend op het nieuwe internet. Platforms zoals WordPress maken zelfpublicatie op verschillende manieren mogelijk.
Gecentraliseerd
Web 2.0 is gecentraliseerd. Dat wil zeggen dat bedrijven als Google, Facebook, Instagram en Twitter de volledige controle hebben over de content die voor het publiek zichtbaar is. Post jij iets op Twitter en Twitter is van mening dat dit niet oké is? Dan haalt Twitter jouw tweet er hoogstwaarschijnlijk af en misschien verwijderen of blokkeren ze je account.
Je hebt tot op zekere hoogte controle over jouw eigen accounts en middelen. Met andere woorden; er is altijd een bovenliggende instantie die over jouw middelen en gegevens kan beslissen, dat houdt centralisatie in.
De bank kan jouw account blokkeren waardoor je geen transacties meer kunt maken. Vaak gebeurt dit bij verdachte omstandigheden bij jouw rekening, bijvoorbeeld door creditcardfraude.
De bank doet dit in veel gevallen om de klant te beschermen, maar in sommige gevallen wordt in opdracht van de overheid een bankrekening “bevroren”. Je hebt hier geen controle over en je kunt hier nagenoeg geen invloed op uitoefenen.
De kleine lettertjes
Wie leest bij een update of bij het installeren van een nieuwe app alle kleine lettertjes eerst even door? Ga je akkoord met deze voorwaarden? Natuurlijk ga je akkoord, je wilt gebruik maken van de diensten van de desbetreffende applicatie.
Deze apps en programma’s houden in de meeste gevallen jouw data bij. Hier heb je bij de voorwaarden toestemming voor gegeven. Deze programma’s, en dus de bedrijven die eigenaar zijn van dit programma, zijn hiermee eigenaar van jouw data geworden.
Een stapje verder is een volgende update van een van de talloze programma’s of apps die je op je telefoon of laptop hebt staan. Akkoord met deze update?
Natuurlijk, anders werken bepaalde functionaliteiten niet meer. Je hebt ondertussen wel toestemming gegeven om jouw verzamelde data te delen met andere bedrijven. De eigenaar verkoopt jouw data door aan andere bedrijven en verdienen op deze manier een leuk zakcentje.
Voordelen web 2.0
De opbouw en ontwikkeling van web 2.0 gaat snel. Het heeft enorm veel potentie om te groeien en heeft veel voordelen voor zowel de gebruiker als de ontwikkelaar. Hieronder een paar voordelen waar je de ontwikkeling ook goed ziet.
- Op een nieuwspagina kun je een reactie geven op een artikel.
- Je kunt een gebruikersprofiel opmaken op Marktplaats en spullen te koop aanbieden.
- Met social media bouw je een groot vrienden netwerk op en kun je wereldberoemd worden. Hyves, Facebook, Instagram, Twitter en Youtube zijn hier een paar voorbeelden van.
- Op zoek naar een partner, maar maak je moeilijk contact met mensen? Datingsites zijn jouw oplossing!
- Bouw je eigen website en blog over alles wat jij leuk en interessant vindt.
- Begin een webshop, verkoop artikelen en word zelfstandig ondernemer.
- Zoeken, lezen, bestellen, kopen en dezelfde dag in huis.
Interactie tussen mensen is de rode draad van web 2.0. Ook transactie tussen mensen en bedrijven is in sneltreinvaart toegenomen. Urenlang vermaken we ons op het internet op zoek naar informatie, entertainment, verdienmodellen of andere zaken. Maar er schuilt ook een duistere kant aan het web 2.0.
Nadelen web 2.0
De overgang van het read only web 1.0 internet naar het interactieve web 2.0 internet zorgt voor veel gemak, maar tegelijkertijd ook voor veel ongemak. Gebruikers zien verschillende verdienmodellen die mogelijk zijn op het nieuwe internet. Veel mensen verdienen op een eerlijke manier een goede boterham aan het internet.
Er is echter ook een doelgroep die op een andere manier aan de slag gaat. Cybercriminelen leren zichzelf methodes aan om op slinkse wijze diefstal te plegen op het internet. Diefstal van geld en zelfs diefstal van jouw identiteit zijn vandaag de dag nog steeds volop aan de orde. Wees bewust van je eigen handelen op het internet is een veel gehoord advies.
Welke username gebruik je? Welk Wachtwoord? Verschillende wachtwoorden? Virusscanners, wachtwoordbeveiliging en verificatietoegang tot je eigen account is momenteel een absolute must om geen slachtoffer te worden van deze criminelen.
Identiteitsfraude, cyberpesten, vermogensdelicten, stalking; allemaal voorbeelden van de duistere kant van het internet. Overheidsinstanties, bedrijven en particulieren geven veel geld uit om zich zo goed mogelijk te wapenen tegen deze criminelen. Criminelen doen er nog een schepje bovenop en communiceren via het zogenaamde “dark web”. Wapens, drugs en mensensmokkel zijn voorbeelden van zaken die daar dagelijks op het programma staan.
Web 3.0
De ontwikkeling van het nieuwe web 3.0 is al in volle gang. Decentralisatie is een van de grootste redenen waarom mensen zo enthousiast zijn over deze nieuwe evolutie. Een echte definitie over web 3.0 is er eigenlijk niet, maar ik zal proberen om het kort en bondig samen te vatten.
Web 3.0 is een netwerk waar mensen en computers interactief kunnen communiceren op het gebied van data en waarde. Deze communicatie gaat via een peer-to-peer netwerk zonder tussenkomst van een derde partij. De derde generatie internet is hierdoor decentraal en biedt een hoge mate van privacy.
De grootste voordelen die het web 3.0 ons allemaal biedt staan hieronder benoemd. Het web gaat ons nog veel meer voordelen opleveren, daar ben ik van overtuigd. Maar hier in ieder geval de meest opvallende voordelen op een rijtje.
Web 3.0 en blockchain
Het grootste verschil tussen web 2.0 en web 3.0 is dat web 3.0 geen centrale opslag van alle data heeft. De architectuur van het web 3.0 is totaal anders dan die van web 2.0. Web 3.0 gebruikt blockchain technologie waarbij alle informatie wordt opgeslagen in een digitaal grootboek. De blockchain is onderverdeeld in duizenden knooppunten verspreid over de hele wereld. Deze knooppunten hebben als doel om het netwerk te onderhouden.
Mocht een van deze knooppunten kapot gaan, gehackt worden of om een andere reden uitvallen is er geen nood aan de man. Het valideren van transacties en smart contracts gaat gewoon door, omdat andere knooppunten de taak overnemen. Het systeem kan dus nooit uitvallen of uit worden gezet. Mocht je meer willen weten over blockchain technologie, klik dan hier.
Web 3.0 en veiligheid
Veiligheid is belangrijk op het internet. Als je nu iets koopt van iemand moet je de verkopende partij enigszins vertrouwen. Ik denk dat de meeste mensen wel eens een keer slachtoffer zijn geworden van oplichting op het internet.
Dit is bij web 3.0 verleden tijd. Een overeenkomst tussen twee partijen wordt vastgelegd in een smart contract op de blockchain.
Voldoen beide partijen aan de voorwaarden zoals gesteld in het contract, dan wordt deze goedgekeurd en voor altijd vastgelegd op de blockchain. Vertrouwen hoeft niet meer, harde feiten worden de nieuwe manier van handelen.
Is het smart contract eenmaal vastgelegd op de blockchain? Dan kan het door niemand meer worden gewijzigd of verwijderd. Het is voor eeuwig vastgelegd en het is voor iedereen toegankelijk en inzichtelijk.
Web 3.0 en afhankelijkheid
Bij het nieuwe internet ben je niet meer afhankelijk van de grote bedrijven die het voor het zeggen hebben. Jouw geld staat nu op de bank, veilig zou je zeggen. Je bent alleen wel afhankelijk van de beveiliging van de bank. Heeft de bank zijn beveiliging wel op orde? Zijn de firewalls en virusscanners wel goed genoeg bestand tegen hackers. Kortom, is jouw geld en persoonsinformatie daar wel veilig?
Dit geldt natuurlijk voor meerdere instanties. Heeft het ziekenhuis jouw medische gegevens goed genoeg beschermd? Heeft jouw zorgverzekering alles goed op orde? Zijn jouw creditcardgegevens veilig? Allemaal belangrijke zaken waarbij je afhankelijk bent van de beveiliging van derden.
Web 3.0 en privacy
Wat heb je nodig om iets te kopen op het web 3.0? Het antwoord is een portemonnee, een digitale welteverstaan. Met deze digitale wallet kun je tegenwoordig niet alleen cryptomunten kopen, maar er zijn steeds meer sites waar je met jouw crypto alledaagse dingen kunt kopen.
Kijk maar eens op shopping.io, als het web 3.0 helemaal is ingeburgerd gaat het er straks bij alle webshops waarschijnlijk op deze manier uitzien.
Alleen een wallet dus. Deze wallet heb je aangemaakt en je hebt hier geen gegevens van jezelf voor hoeven opgeven. De aankopen die je met jouw wallet doet zijn voor iedereen inzichtelijk en iedereen kan zien wat je hebt gekocht, maar niemand weet wie je bent. Je digitale wallet bestaat uit een groot aantal getallen en cijfers, meer niet.
Web 3.0 en zelf ontwikkelen
Privacy en anonimiteit is dus gewaarborgd. Het web 3.0 maakt het voor ontwikkelaars mogelijk om zelf projecten te bouwen op bestaande applicaties. Als voorbeeld de blockchain van Ethereum. Op Ethereum kunnen ontwikkelaars op de bestaande dapps (Decentralized Applications) hun project bouwen. Hier hebben ze van niemand toestemming voor nodig.
Web 3.0 en invloed
Een van de redenen waarom mensen vol lof zijn over web 3.0 is vanwege de invloed die gebruikers kunnen uitoefenen. Hiermee bedoel ik dat gebruikers een soort stemrecht krijgen en meebeslissen in belangrijke beslissingen. Projecten gebruiken hier als tokens de zogenaamde Governance tokens voor. In het ecosysteem van het project worden bepaalde voorstellen gedaan over het project.
Richting, ontwikkeling, samenwerking en exchange listings zijn zaken die voorgesteld kunnen worden door tokenhouders. De gemeenschap van het project kunnen hun stem uitbrengen en op deze manier hun voorkeur laten gelden. In de meeste gevallen is het zo dat degene met de meeste tokens het meeste invloed heeft.
Nadelen web 3.0
Web 3.0 heeft op dit moment zeker nog een aantal nadelen. Een van deze nadelen is de “scalability”. Scalability is het vermogen van de blockchain om prestaties en kosten te verhogen of te verlagen als reactie op veranderingen in de applicatie- en systeemverwerkingseisen.
Het verwerken en berekenen van computerdata is op dit moment sneller vanaf een centrale server. De blockchain technologie ontwikkelt zich razendsnel, maar scalability is een probleem dat steeds vaker terugkomt. Wordt aan gewerkt zullen we maar zeggen.
Gebruiksvriendelijk
Een ander nadeel van web 3.0 is de gebruikerservaring. Er is maar een klein gedeelte van de wereldbevolking die zich verdiept in blockchain en cryptocurrency. Voor het grote publiek is dit een onbekende wereld. Een Ethereum wallet aanmaken, een Solana wallet aanmaken of cryptomunten kopen zijn zaken die de eerste keer moeilijk en soms verwarrend zijn.
Transacties goedkeuren en het goed opslaan van wachtwoorden en back-up woorden zijn andere elementen die goed begrepen moeten worden. Het risico op een menselijke fout in dit proces is zeker aan de orde en kan ervoor zorgen dat mensen geen vertrouwen krijgen in dit systeem. Kortom, onbekend maakt onbemind en web 3.0 zal op een makkelijke en gebruiksvriendelijke manier geïntroduceerd moeten worden.
Vergoedingen
Op dit moment zijn gas-fees op Ethereum een hot item, omdat ze torenhoog zijn. Gas-fees zijn transactievergoedingen die gebruikers betalen aan het netwerk en zijn extreem uiteenlopend. De prijs van transactievergoedingen verandert elke dag en dit kan voor problemen zorgen. Elke blockchain heeft andere prijzen voor vergoedingen. Je betaalt dus verschillende prijzen voor verschillende producten.
Nu blijft de grote vraag; Hoeveel ben jij bereid te betalen voor het gebruik van bepaalde dapps op het nieuwe web? Veel applicaties die nu worden gebruikt zijn gratis. De markt zal dus met goede argumenten moeten komen om het grote publiek te overtuigen van hun product.
Invloed
De invloed en het stemrecht dat je als eigenaar van tokens hebt is een voordeel, maar tegelijkertijd kan dit ook zeker een nadeel zijn. Voorstellen, stemmen en beslissingen nemen zullen misschien wel veel langer duren. Iedereen heeft een bepaalde mening en wil deze laten gelden.
Dit kan ten koste gaan van de snelheid van updates van een bepaald project. En we zijn tegenwoordig natuurlijk gewend dat alles razendsnel gaat, dus dit zou wel eens voor problemen kunnen zorgen.
Volledig transparant
Alle transacties op een blockchain zijn voor iedereen inzichtelijk. Hierbij zijn ook alle codes van smart contracts inzichtelijk. Inzichtelijk voor jou, mij en voor hackers. Hackers bestuderen de codes van smart contracts en proberen deze te hacken.
Het gebeurt niet vaak, maar de laatste jaren zijn er enkele voorbeelden waarbij liquidity pools worden leeggehaald door hackers. Hierbij blijven de ontwikkelaars en gebruikers van deze liquidity pools met lege handen achter. Erg sneu als het je overkomt, helemaal als je een groot gedeelte van je spaargeld hebt geïnvesteerd.
Het vervelende van zo’n situatie is dat je als gebruiker bij niemand aan kunt kloppen voor enige compensatie. Omdat alles decentraal is kun je alleen maar bij jezelf aankloppen. In bovengenoemd geval mag je hopen dat de ontwikkelaars het beste met hun klanten voor hebben. Misschien dat ze enige compensatie kunnen bieden, maar dit is in veel gevallen helaas niet zo.
Kritiek op web 3.0
Voorstander of tegenstander van web 3.0? De meeste mensen die cryptocurrency en blockchain gebruiken zullen voorstander zijn. Helemaal als je er zelf in investeert en er een leuk zakcentje mee hebt verdiend. Zou je zeggen tenminste, maar niet iedereen staat er zo in. Opvallend is dat twee bekende en invloedrijke mannen onlangs kritiek leverde op het web 3.0.
Jack Dorsey, de oprichter van Twitter, tweette onlangs dat web 3.0 niet in handen is van het publiek, maar in handen is van VC’s (Venture Capitals). Hiermee doelt Jack op de functie van Governance tokens. Verschillende VC’s hebben bij projecten het meerendeel van de tokens in bezit.
Hierdoor hebben zij een monopolie positie. Zij hebben veel invloed op de ontwikkeling van het token en kunnen het project een kant opsturen die voor hun gunstig is. Hier heeft Dorsey zeker een punt als je het mij vraagt. Kijk bij dit soort projecten dus goed hoe de verdeling van de tokens is.
Elon Musk heeft laatst een opmerkelijke tweet op Twitter gezet. Hij tweet; “Heeft iemand het web 3.0 al gezien? Ik kan het namelijk niet vinden.” In een interview zegt Musk dat web 3.0 niet meer dan een marketingstunt is. Wat de beweegreden van Musk is om dit te zeggen is mij volstrekt onbekend. Als crypto influencer had ik persoonlijk iets meer positiviteit van hem verwacht.
Conclusie
De ontwikkeling van het web 3.0 is in volle gang. Sommige van ons zijn er dagelijks mee bezig, terwijl het voor de ander een totaal onbekende wereld is. De een ontdekt web 3.0 als gebruiker en de ander als ontwikkelaar. Het is een tamelijk nieuwe, spannende en enerverende evolutie die vol verrassingen zit. Decentralisatie, onafhankelijkheid, zeggenschap en verantwoordelijkheid zijn woorden die in deze context een diepere en intensere betekenis krijgen.
Want zijn we allemaal klaar voor deze ontwikkelingen? Kun jij die eigen verantwoordelijkheid wel aan? Kunnen wij wel zonder centrale organen die alles in goede banen leidt? Kunnen we zonder een overkoepelende organisatie die je met raad en daad bijstaat als jij degene bent die een fout maakt of slachtoffer wordt van oplichting?
Een feit is dat web 3.0 steeds concreter wordt. Doelstellingen en speerpunten van dit nieuwe internet worden elke dag duidelijker en er komt een dag dat het web 3.0 de normaalste zaak van de wereld is. Misschien onder een andere naam dan web 3.0, maar dat zullen we zien.
Ben je naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig en enthousiast geworden over cryptocurrency?
Wil je actief bezig zijn met crypto en ben je op zoek naar een leuke community die je hierbij helpt?
Dan is de cryptocommunity zeker iets voor jou!
Schrijf je vandaag nog in en profiteer van een GRATIS crypto cursus!
Start vandaag nog met de GRATIS crypto cursus!
Klik op de knop hieronder om je in te schrijven!