Welke soorten cryptomunten zijn er?

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
welke soorten cryptomunten zijn er

Over het algemeen praat de meerderheid over twee verschillende soorten cryptomunten. Ze worden verdeeld onder de Bitcoin en de Altcoins (Alternative Coins). Deze verdeling is al van jaren geleden en is tegenwoordig misschien een beetje te kort door de bocht. De techniek is in de loop der jaren behoorlijk verbeterd, usecases zijn veel uitgebreider en de transactiesnelheid is extreem toegenomen.

Kunnen we de verschillende soorten cryptomunten misschien anders onderverdelen? Ik denk het wel. In dit artikel laat ik je zien welke categorieën cryptomunten er zijn.

1. Store of value cryptomunten

Zoals de naam het eigenlijk al zegt is deze cryptomunt gemaakt om zijn koopkracht te behouden of zelfs toe te laten nemen in de loop der tijd. De enige cryptomunt die hier tot nu toe onder valt is de Bitcoin. Reguliere currencies, zoals aandelen bijvoorbeeld, verliezen jaarlijks ongeveer 2 tot 3 procent aan koopkracht. Dit komt voornamelijk doordat overheden geld bij blijven printen en geld dus een onuitputtelijke hoeveelheid heeft.

Dit is een van de voornaamste redenen dat cryptocurrency is uitgevonden. Geld zoals we het kennen heeft geen maximale hoeveelheid. Overheden zullen altijd geld bij blijven printen waardoor de koopkracht altijd zal blijven afnemen. Dit is waar crypto zich onderscheidt. Bitcoin heeft een maximale hoeveelheid van 21 miljoen Btc.

Bij het minen van Bitcoin zorgen “miners” ervoor dat Bitcoins worden gemined en zo op de Bitcoin blockchain terechtkomen. Deze miners krijgen hier een vergoeding voor welke uitbetaald wordt in Btc. Doordat deze miners over de hele wereld aan het werk zijn is de Bitcoin blockchain gedecentraliseerd. Elke transactie komt in een soort grootboek en is onuitwisbaar. Het ultieme voordeel van dit gedecentraliseerde systeem is dat niemand het uit kan zetten.

Een groot nadeel van deze categorie cryptomunten is de gelimiteerde functionaliteit van de munt. Naast het behouden van de koopkracht en het versturen en ontvangen van digitaal geld zonder tussenpersoon heeft de Bitcoin geen andere functies. Daarnaast blijft de transactiesnelheid op de Bitcoin blockchain aan de lage kant.

Wist je dat het minen van Bitcoin bijzonder lucratief is? Het minen van Bitcoin is het verifiëren van transacties voordat ze op de Blockchain worden geplaatst. 75% van alle mining activiteiten vinden plaats in China.

2. Smart Contracts

smart contract

De tweede categorie soorten cryptomunten zijn de munten die vallen onder de Smart Contracts. Om makkelijk uit te kunnen leggen wat dit inhoudt doe ik dit aan de hand van een voorbeeld. Als je dit artikel leest maak je waarschijnlijk gebruik van een webbrowser of van een app op je smartphone. De app die jij gebruikt is gemaakt door een centrale partij, waarschijnlijk een grote speler op de internet markt.

Deze centrale partij heeft dus totale controle en inzicht in jouw gegevens. Al je internet verkeer, maar ook je bankzaken doe je dus via deze centrale partij. Het inzien van je bankgegevens, je spaarrekening, maar ook het handelen op handelsplatformen wordt allemaal bekeken. Dit neemt een behoorlijk veiligheidsrisico met zich mee.

Om dit te veranderen komen smart contracts om de hoek kijken. Smart contracts zijn zijn heel simpel gezegd programma’s die automatisch bepaalde opdrachten uitvoeren wanneer bepaalde situaties tot stand zijn gekomen. Het mooie van smart contracts is dat je van hieruit nieuwe cryptocurrencies kunt creëren die hun eigen usecase hebben.

Een ander voordeel van smart contracts is dat twee onafhankelijke partijen samen afspraken in een smart contract kunnen zetten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld verkiezingen. De manier waarop verkiezingen worden gehouden wordt vastgelegd in een smart contract, partijen gaan hiermee akkoord en het smart contract wordt vastgelegd, niet meer aan te passen. Nooit meer fraude bij verkiezingen, dat zou toch fijn zijn?

Wat is het verschil tussen een regulier programma en een smart contract?

Daar waar je een programma aan kunt passen is dit bij een smart contract niet mogelijk. Als een smart contract eenmaal is gemaakt kan deze nooit meer worden aangepast. Ook kan het niet meer worden uitgezet omdat het wereldwijd op een gigantisch netwerk staat, de blockchain.

Als je meerdere smart contracts samenvoegt ontstaat een gedecentraliseerde applicatie, afgekort een DAP genoemd. Een DAP waar je bijvoorbeeld mee kunt betalen, handelen, lenen of zelfs gokken gaat daardoor geheel anoniem. Betalingen gaan rechtstreeks van persoon naar persoon zonder dat daar een tussenpersoon tussen zit. Geen tussenpersoon die jouw data ziet of een stukje commissie van je afpakt. Persoonlijk vind ik dit een van de grootste voordelen.

Ethereum Blockchain en de Binance Smart Chain

binance coin

Op dit moment draaien de meeste DAPP’s op de Ethereum Blockhain en op de Binance Smart Chain. Het stukje commissie dat de gebruiker per transactie betaald wordt op de Ethereum blockchain in Eth betaald en op de Binance Smart Chain in Bnb. Het gebruik van de blockchain en de betaling van commissie door de gebruiker geeft waarde aan de cryptocurrency die op dat moment wordt gebruikt.

3. Blockchain Oracles

De volgende in het rijtje van soorten cryptomunten zijn de Blockchain Oracles. De smart contracts die gemaakt worden en op de blockchain draaien hebben in veel gevallen data van buiten de blockchain nodig om te kunnen werken. De crypto’s die de smart contracts voorzien in deze data worden Oracles genoemd. Je kunt de Oracles zien als een extra toevoeging in het smart contract, een erg belangrijke toevoeging trouwens.

blockchain oracles

Je kunt je voorstellen dat dit een gevoelig punt is in het hele proces. De informatie die een Oracle levert aan het smart contract moet juist, volledig, verifieerbaar, decentraal en vertrouwd zijn. Een Oracle zal zijn informatie van meerdere onafhankelijke bronnen moeten halen om decentraal te zijn. Hackers liggen natuurlijk ook altijd op de loer. Als zij een externe bron van Oracle aanvallen is dit een groot probleem voor zowel de Oracle als het smart contract.

Als voorbeeld een weddenschap op een voetbalwedstrijd. In een smart contract worden de spelregels afgesproken waarin de winnaar een afgesproken prijs uitbetaald krijgt in een bepaalde cryptocurrency. Na afloop van de wedstrijd wordt de uitslag door meerdere bronnen geraadpleegd en wordt aan de hand hiervan een bedrag uitgekeerd aan de winnaar. De Oracle laag in het smart contract moet er voor zorgen dat de juiste informatie wordt aangedragen.

4. Payment Cryptomunten

payment cryptomunten

Andere soorten cryptomunten zijn de cryptomunten die zich richten op het betalingsverkeer. Hun doel is om het huidige betalingsverkeer te vervangen door cryptomunten die gebruik maken van smart contracts. Als je weleens geld hebt overgemaakt naar het buitenland en je wil dat de ontvanger meteen over dat geld kan beschikken, dan weet je dat je redelijk wat transactiekosten betaald.

De ondernemers onder ons weten dat ze elke maand en bij elke transactie die bij hun wordt gedaan, geld wordt betaald aan de bank. En als je dan een probleem hebt met een transactie of het betalingssysteem duurt het vaak een eeuwigheid voordat je wordt geholpen en het probleem is opgelost.

Transacties op de blockchain duren tegenwoordig niet langer dan enkele seconden. Jouw eigen digitale geld hoef je niet onder te brengen bij een bank. Je kunt deze in een eigen wallet bewaren zonder dat iemand daar toezicht over houdt of controle over heeft. Niemand die jouw rekening kan “bevriezen” of een transactie kan weigeren.

5. Privacy Cryptomunten

privacy cryptomunten

De volgende categorie in de soorten cryptomunten zijn de privacy cryptomunten. Zoals de naam het al zegt zijn deze cryptomunten erop gericht om jouw privacy te waarborgen. Nu hoor ik je denken; “Cryptocurrency is toch anoniem? Waarom dan privacy crypto’s?” Alle transacties op de blockchain zijn openbaar en dus door iedereen in te zien. Aan elke transactie hangt een uniek wallet adres en dit adres zou je weer kunnen linken aan een persoon. Helemaal als je bij een exchange jouw identiteitsgegevens door hebt moeten geven.

De meeste mensen zullen hier helemaal oke mee zijn, de blockchain is uiteindelijk een groot, open en transparant grootboek. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die hier niet zo heel blij mee zijn. Denk aan grote bedrijven en mensen die over veel kapitaal beschikken. Die willen niet dat bekend wordt hoeveel geld ze in hun wallet hebben.

Er zijn verschillende cryptomunten die jouw privacy op verschillende manieren kunnen waarborgen. Secret Network maakt het bijvoorbeeld mogelijk om jouw privacy te bewaren in privacy DAPP’s. Tornado Cash maakt het mogelijk om jouw transacties op de Ethereum Blockchain anoniem te houden door jouw crypto naar een nieuwe wallet te sturen waar geen transactiegeschiedenis aan vast zit.

6. Exchange Cryptomunten

exchange cryptomunten

De zesde categorie in de soorten cryptomunten zijn de cryptomunten die gemaakt zijn door een exchange, zoals bijvoorbeeld de Binance Coin. Je zou ze kunnen zien als een soort lidmaatschap. Als je een bepaald aantal munten bezit geeft dat allemaal voordelen bij de desbetreffende exchange. Hierbij moet je denken aan korting op transacties en vroege toegang tot nieuwe onbekende cryptomunten.

Hoe een exchange munt het gaat doen hangt onder andere af van de populariteit van de cryptomunt. De meeste exchanges doen op bepaalde momenten aan “buybacks” en “burns”. Bij een buyback koopt een exchange zijn eigen munten terug op de open markt. Een buyback zorgt ervoor dat de prijs van de cryptomunt omhoog gaat en een burn zorgt ervoor dat de hoeveelheid afneemt wat resulteert in een prijsstijging van de cryptomunt.

7. Meme Cryptomunten

dogecoin cryptomunten

De laatste soort cryptomunten in dit rijtje zijn de memecoins. Het meest bekende voorbeeld van dit soort cryptomunten is Dogecoin. Waar ik bij mijn eigen onderzoek telkens mee wordt geconfronteerd is het feit dat memecoins geen echte usecases lijken te hebben. Ze lijken hun populariteit te moeten hebben van een hype rondom de munt.

Mensen die nieuw in de cryptowereld stappen staren zich waarschijnlijk blind op de prijs van een munt. De meeste memecoins kosten 1 duizendste of 1 tienduizendste van een cent. Als je dan gaat berekenen hoeveel geld je zou verdienen als die munt 1 cent waard zou worden ben je voor de rest van je leven binnen. Men ziet alleen niet dat de marketcap van zo’n munt meestal al in de honderden miljoenen zit en dat het heel onwaarschijnlijk is dat deze munt ooit 1 cent waard gaat worden.

Bij de meeste memecoins word je beloond als je deze munt bezit. In de meeste gevallen betaal je voor de aanschaf een hoge “slippage fee”, meestal rond de 10 procent. Hierbij wordt een gedeelte van deze fee geburnd en een gedeelte gaat naar de rest van de eigenaren van de munt. Hierbij verdient elke eigenaar van de munt bij elke transactie die gedaan wordt.

Op zoek naar begeleiding?

Je hebt nu een globaal beeld gekregen van de verschillende soorten cryptomunten.

Wil je je meer verdiepen in de wereld van cryptocurrency?

Heb je behoefte aan stap voor stap begeleiding door crypto specialisten?

Wacht dan niet langer en druk op de knop hieronder!

Stapel bitcoins

Op zoek naar een handleiding om geld te verdienen met Bitcoin en Ethereum?

Klik op de knop hieronder om jouw GRATIS  handleiding te krijgen!

Klik hier om jouw GRATIS handleiding te bemachtigen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *