Yield farming, een term die in crypto regelmatig voorbij komt. Yield farming is een item in crypto waar veel om te doen is en waar nog steeds veel vraagtekens bij worden gezet. De een zegt dat het erg risicovol is en de ander genereert er een passief inkomen mee. Uitspraken die erg ver uit elkaar liggen en daardoor mijn interesse trekt. Maar wat is yield farming? Is Yield Farming een risicovolle investering of een nieuwe lucratieve manier om passief geld te verdienen? In dit artikel kom je erachter.
Inhoudsopgave
Hodling of yield farming?
Bij yield farming is iedereen in staat om een passief inkomen te genereren. Dit allemaal met behulp van het eco systeem van smart contracts dat gebouwd is op de blockchain van onder andere Ethereum. Kan yield farming de HODL cultuur misschien veranderen? Ik denk het wel.
Zeg nou zelf; waarom zou je jarenlang een crypto vasthouden als je in dezelfde periode je crypto voor je kunt laten werken?
Decentralized finance en smart contracts
Om dieper op yield farming in te gaan is het makkelijk om eerst een stukje over DeFi en smart contracts aan te halen.
Yield farming is ontstaan in Decentralized Finance, afgekort DeFi. DeFi heeft als doel om de derde partijen tussen financiële transacties weg te halen. Bij financiële transacties denk je natuurlijk meteen aan het versturen van je cryptomunten, maar DeFi is meer dan dat. DeFi gaat bijvoorbeeld ook over lenen, sparen en verzekeringen. Ik heb een uitgebreide uitleg over DeFi geschreven, deze vind je hier.
DeFi is een samensmelting van blockchain, cryptocurrency en smart contracts. Smart contracts zijn geautomatiseerde en zelfuitvoerende computer applicaties. Voldoen alle partijen aan de voorwaarden die gesteld zijn in het smart contract? Dan wordt het contract gevalideerd en toegevoegd aan de blockchain. Een smart contract is daarna niet meer aan te passen of te verwijderen en is voor iedereen inzichtelijk. Een uitgebreide uitleg die ik over smart contracts heb geschreven vind je hier.
Wat is yield farming?
Yield farming is het ter beschikking stellen van jouw cryptomunten. Hierbij zet je je cryptomunten vast in een liquidity pool. Degene die zijn crypto vast zet in een liquidity pool is een liquidity provider. Vanuit deze liquidity pool is het mogelijk om crypto te ruilen, te lenen of uit te lenen.
Het is belangrijk om te weten dat je als liquidity provider op dat moment geen beschikking meer hebt over je eigen cryptomunten.
Wat is een liquidity pool?
Een liquidity pool is een smart contract waarin cryptocurrency is opgeslagen. De liquidity providers dragen bij aan het vermogen van de liquidity pool door hun cryptomunten hieraan ter beschikking te stellen. Een liquidity pool heeft voldoende vermogen nodig om te kunnen fungeren als een decentralized exchange (DEX).
Er zijn dus van beide kanten mensen nodig voor zo’n pool. Aan de ene kant investeerders die de pool vullen met vermogen. Aan de andere kant handelaren die hun crypto willen verhandelen.
Wat is het doel van yield farming?
Het doel van yield farming is het ontvangen van rente over de crypto die je vastzet in een liquidity pool. De voorwaarden die hiervoor gelden verschillen per pool. Hoe meer crypto je vastzet, des te hoger de vergoeding. Dit geldt ook voor de tijdsduur, hoe langer je je crypto vastzet hoe hoger de rente is die je ontvangt.
De rente die je ontvangt bij yield farming wordt aangeduid met het Annual Percentage Yield, afgekort APY. Dit rendementspercentage staat altijd genoemd bij een yield farming protocol. Maar hoe komt deze rente eigenlijk tot stand en waar verdienen al deze yield farmers nog meer geld mee? Yield farmers verdienen hun crypto door rente, token rewards en transactiekosten.
Rente opbrengst door yield farming
Een gedeelte van de inkomsten die je bij yield farming ontvangt is door rente opbrengsten. Zoals gezegd wordt er per protocol bepaald hoeveel rente een liquidity provider ontvangt. Per dag groeit de portemonnee van een yield farmer. Het mooie is dat je elke dag rente ontvangt over de totale hoeveelheid crypto die je bezit, dit is inclusief de opgebrachte rente van de dag ervoor. Rente op rente op rente. Dit is een van de aspecten die yield farming aantrekkelijk maakt.
Yield farming en transactiekosten
Iedereen die een transactie doet betaalt een bepaalde vergoeding voor deze transacties. Het gaat hier om de transacties die gedaan worden bij een decentralized exchange, zoals bijvoorbeeld Uniswap. Bij sommige zijn de transactiekosten vastgesteld en bij sommige bewegen deze mee, afhankelijk van vraag en aanbod.
Bij elke transactie wordt een gedeelte van de transactie fee afgestaan aan de liquidity providers.
Token rewards
Er zijn exchanges die iets extra’s doen om zoveel mogelijk investeerders te trekken. Sommige exchanges belonen de yield farmers met zogenaamde token rewards. Naast de rente die yield farmers ontvangen krijgen ze ook extra tokens omdat ze investeren in de liquidity pool. Welke tokens dit zijn is afhankelijk van de DEX, maar er zitten een paar tokens tussen die echt de moeite waard zijn.
En wat moet je allemaal doen om deze extra tokens te krijgen? Precies ja, helemaal niets!
Wat zijn de nadelen van yield farming?
Elk voordeel heeft z’n nadeel en dus ook yield farming. Daar waar rente op rente kan worden verdiend en sommige exchanges gouden bergen beloven zijn er een aantal zaken waar je scherp op moet zijn.
- Smart contracts zijn niet aan te passen en niet te verwijderen van de blockchain. Bij een goed werkend smart contract is dat helemaal perfect. Maar er bestaat een kans dat er bugs in een smart contract zitten. Zelfs bij grotere protocollen die door de beste accountants worden gecontroleerd worden bugs en kwetsbaarheden ontdekt. Door het onveranderlijke karakter kan dit leiden tot verlies van gebruikersgelden. Houd hier rekening mee voordat je je crypto vastzet bij yield farming.
- De crypto waar je in investeert kan zijn waarde verliezen. Als je je crypto in een wallet bewaart heb je de mogelijkheid om te verkopen voordat de verliezen nog groter worden. Bij yield farming heb je deze keuze niet. Je crypto zit vast en kun je er pas uithalen op de vooraf afgesproken datum.
- Permanent verlies. Hierbij heeft de crypto in kwestie een enorme piek in volatiliteit. Als de crypto stijgt verdien je uiteindelijk minder met yield farming. Je had dan beter de crypto in je wallet kunnen houden.
Welke platformen bieden yield farming aan?
Er zijn op dit moment onwijs veel exchanges die yield farming aanbieden. Ik ga hier geen aanbevelingen over doen. Ik heb een blog geschreven over hoe je je eigen onderzoek kunt gaan doen in de zoektocht naar die top cryptomunt. Deze blog vind je hier.
Gebruik deze om uit te zoeken welk platform bij jou past en of je bereid bent om jouw crypto in dit protocol te stoppen. Als je op coinmarketcap op DeFi filtert komen alle protocollen naar boven waar je uit kunt kiezen. Succes met de zoektocht.
Conclusie
In de wereld van cryptocurrency zijn veel onzekerheden. Er is geen markt ter wereld geweest die zo volatiel is als die van cryptocurrency. Crypto die de ene maand een marktaandeel van 5 biljoen heeft kan door slecht nieuws, een hack of andere negativiteit binnen een paar dagen tot een nulpunt dalen. Ongekende winsten en ongekende verliezen zijn niet vreemd.
Yield farming is een van de nieuwste, onbekendste, maar ook meest risicovolle investeringen in cryptocurrency. Als je net begint met crypto is het niet aan te raden om je in te laten met yield farming.
Voor het eerst crypto kopen bij een exchange is voor een beginnende crypto trader spannend en kan voor de nodige stress zorgen. En geloof me, ik ken dat gevoel. Stel je maar eens voor dat datzelfde gevoel overheerst bij iemand die al jaren met crypto bezig is en voor het eerst gaat investeren in een yield farming protocol.
Maar eerlijk is eerlijk, wie niet waagt………
Enthousiast geworden?
Ben je naar aanleiding van dit artikel enthousiast geworden over cryptocurrency?
Zou je graag willen beginnen met crypto, maar wil je begeleid worden in dit avontuur?
Je hoeft het echt niet zelf uit te vinden, ga voor professionele begeleiding!
Wil je jouw crypto X10 laten gaan?
Klik op de knop hieronder om dit waar te maken!