Wat betekent een bear market?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

De term heb je ongetwijfeld wel een keer voorbij zien komen. Zowel in de aandelenwereld als in de wereld van cryptocurrency betekent een bear market hetzelfde. Maar wat houdt een bear market nou eigenlijk in? Wanneer begint een bear market nou precies en wat kun je allemaal doen als je midden in een bear market zit? In dit artikel vertel ik je meer over de crypto-bear.

Bear market holding paper

Wat is de betekenis van een bear market?

Een bear market betekent een aanhoudende daling van de prijzen op de cryptomarkt. De waarde van cryptomunten blijft dalen en het meerendeel van de mensen verkopen hun cryptomunten. Het marktsentiment is erg negatief en investeerders zullen hun geld uit de markt halen. Door deze aanhoudende daling van de koersen neemt het vertrouwen in de markt af. Mensen die hun geld uit de markt hebben gehaald wachten een lange periode tot het vertrouwen in de markt weer is hersteld.

Wanneer begint een bear market?

Start bear market

Dit is een van de moeilijkste aspecten in crypto. Officieel gelden voor alle markten de volgende stelregels:

We zitten in een bear market wanneer de prijzen 20 procent zijn gedaald ten opzichte van een recent hoogtepunt.

We spreken van een correctie wanneer de prijzen 10 procent zijn gedaald ten opzichte van recent hoogtepunt.

Je ziet dat een correctie en een bear market vrij dicht bij elkaar liggen. Helemaal in de cryptomarkt waar de prijzen van cryptomunten erg volatiel zijn. Daarom ben ik van mening dat je bovenstaande wel iets meer kunt scheiden. Een bear market treedt op als de daling van 20 procent een aanhoudende en voortzettende trend in de markt laat zien. Een correctie treedt meestal na een recente stijging op en duurt niet lang.

Het kan makkelijk zijn om voor jezelf de koersen van je cryptomunten op verschillende tijdblokken te gaan bekijken. Je hoeft hier geen uitgebreide technische analyse op los te laten. Als je op Coinmarketcap uitzoomt van de 1-daagse kaart naar de 7-daagse en bijvoorbeeld de 30-daagse kaart, kun je voor jezelf opmaken of de munt in een neerwaartse spiraal zit.

Wat zijn de oorzaken van een bear market?

Een bear market heeft meerdere oorzaken die met elkaar samenhangen. Hieronder een rijtje die meestal de oorzaak van zijn van een bear market.

Betekenis bear market
  • Recessie
  • Pandemie
  • Negatieve wijziging in het belastingstelsel
  • Daling van bedrijfswinst
  • Hoge werkloosheid
  • Negatieve uitspraken over de markt door invloedrijke en beroemde mensen

Hiernaast zijn er nog tal van zaken die een grote rol kunnen spelen in de oorzaak een bear market.

Strategie tijdens een bear market

Het overkomt je meestal. Je hebt op een bepaald moment 1 of meerdere cryptomunten gekocht. De eerste paar dagen en weken ging de koers mooi omhoog. Je zag je investering met de dag een beetje groeien. Maar op een gegeven moment begint de koers te dalen. Je ziet je winst stukje bij beetje kleiner worden en je begint je een beetje zorgen te maken. Betekent dit het begin van een bear market?

Strategie bear market

Dan begint de volgende fase. Je hebt op dit moment geen winst meer, maar je staat in de rode cijfers. Je hebt nog niet heel erg veel verlies, maar je wordt niet vrolijk van je negatieve winstsaldo. Stukje bij beetje blijven de koersen dalen en besef je je eindelijk dat je midden in een bear market zit. Je maag draait ervan om en je kunt er zelfs slecht van slapen. Allemaal heel erg herkenbaar. Wat kun je nu eigenlijk allemaal doen tijdens een bear market?

Holden

Bitoin holden

Op papier is dit een van de makkelijkste strategieën, maar in werkelijkheid is het heel moeilijk om hieraan vast te houden. Holden houdt simpelweg in dat je je munten vasthoudt tijdens de gehele bear market. Je maakt ook pas daadwerkelijk verlies als je je munten met verlies verkoopt. Gevoelsmatig doet het natuurlijk pijn om te zien dat je gehele investering daalt tot een dieptepunt, maar uiteindelijk zal de markt weer herstellen en zul je weer groene cijfers gaan zien.

De term HODL wordt gebruikt in de cryptowereld om aan te geven dat je je cryptomunten vasthoudt. De oorsprong hiervan is een gesprek in een forum over Bitcoin in 2014. Iemand met de username GameKyuubi poste een artikel over een verkeerde trading beslissing die hij had genomen. Als titel van zijn artikel was zijn intentie om “I AM HOLDING” te schrijven, maar hij schreef “I AM HODLING”. Sindsdien is zijn verkeerde spelling wereldberoemd geworden in de cryptowereld.

Verkopen

Verkopen

Je kunt er voor kiezen om al je cryptomunten, of een gedeelte ervan, te gaan verkopen. Na de verkoop zou je zou kunnen wachten om op het absolute dieptepunt van de markt weer terug te kopen. Dit klinkt heel simpel als je het zo leest, maar zo makkelijk blijkt het niet te zijn. Het gevaar hiervan is dat je je munten op het absolute dieptepunt hebt verkocht en dat de markt daarna weer gaat stijgen.

Het vervelende en moeilijke van het hele verhaal is dat je nooit zeker weet wat de markt gaat doen. Weet dat je nooit op het absolute dieptepunt koopt en ook nooit op het absolute hoogtepunt verkoopt.

Short

Investeerders die in een bear market geld proberen te verdienen doen dit door short te gaan. Hierbij nemen ze een zogenaamde short positie in. Ze gokken er als het ware op dat de markt zal blijven dalen. Ze “lenen” cryptocurrency voor een bepaald bedrag uit en kopen deze weer terug op het moment dat de markt is gedaald. Het verschil is in deze hun winst. Deze manier van traden wordt gedaan met futures.

Hoe overleef je de bear market?

Overleven

De bear market overleven en hierna doorgaan met crypto. Onthoud deze zin of schrijf hem op bij het opmaken van je investeringsplan! Het overleven van een bear market begint bij een goed onderzoek naar de cryptomunt die je hebt gekocht. Tijdens een bear market wordt het kaf van het koren gescheiden.

Cryptomunten met een goed team die een vooruitstrevende en unieke usecase zullen een bear market wel overleven. Je gaat waarschijnlijk nooit meer iets van horen van de zogenaamde “shitcoins”, alias de cryptomunten die geen of een waardeloze usecase hebben. Deze gaan een bear market naar alle waarschijnlijkheid niet overleven. Dus als je goed onderzoek hebt gedaan en vertrouwen hebt in hetgeen jouw cryptomunt teweeg gaat brengen dan heb je waarschijnlijk niets te vrezen en lijkt holden de beste optie.

Een beetje cliché om te zeggen misschien, maar investeer alleen met geld dat je kunt missen. Dit komt tijdens een bear market zeer zeker tot z’n recht. Als je besluit om te holden en de gehele bear market uit te zingen is het wel lekker om gewoon door te kunnen gaan met leven.

Welke kansen biedt een bear market?

Vrouw achter laptop blij

Uiteraard biedt een bear market ook kansen. Een bear market betekent voor jou niet het einde van je crypto avontuur. Daar waar de markt blijft dalen is het interessant om op nieuwe dieptepunten in de markt cryptomunten bij te kopen. Je ziet vaak gebeuren dat mensen in 1 keer al hun geld investeren en hierna niks meer over hebben om tijdens een bear market cryptomunten bij te kopen. Als ze dit wel zouden doen zou hun winst bij een groeiende markt vele malen groter zijn.

Het lijkt dus een goeie strategie om niet meteen al je kruit te verschieten en verspreid je aankopen te gaan doen.

A bull run makes you feel good, but a bear market will make you rich.

Hulp nodig?

Wil je je meer verdiepen in de wereld van cryptocurrency?

Ben je op zoek naar laagdrempelige en professionele begeleiding?

Klik op de knop hieronder om jouw avontuur in de crypto wereld te starten!

Wil je jouw crypto X10 laten gaan?

Klik op de knop hieronder om dit waar te maken!

Klik hier om jouw investering x10 te zien gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *