Wat is een bull market?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

De tegenhanger van de bear market is de bull market. De term “bull market” wordt niet alleen gebruikt in de wereld van cryptocurrency, maar wordt gebruikt bij alles dat verhandeld kan worden. Denk hierbij aan grondstoffen, obligaties, aandelen en valuta. Maar wat is een bull market? Hoe kun je de signalen van een bull market herkennen? Zijn er überhaupt signalen en wat kun je allemaal doen als je midden in een bull market zit? In dit artikel wordt de crypto-stier voor je uitgelicht.

De betekenis van een bull market

Bull market

Een bull market betekent dat de prijzen van cryptomunten gedurende een langere periode blijven stijgen. De waarde van cryptomunten blijven stijgen en investeerders blijven cryptomunten kopen waardoor deze stijging blijft aanhouden. Het marktsentiment is positief en er is veel vertrouwen in de markt. Hierdoor zijn gevorderde investeerders bereid om meer geld in de markt te pompen en treden nieuwe en onbekende investeerders tot de markt toe. Deze stijging wordt een “bull run” genoemd.

Het begin van een bull market

Het is heel moeilijk om precies aan te kunnen geven wanneer een bull market gaat beginnen. Er is wel een stelregel die gebruikt wordt om aan te geven dat we in een bull market zitten:

We zitten in een bull market wanneer de prijzen met 20 procent vanaf het vorige dieptepunt zijn gestegen.

Deze stijging wordt bestempeld als een “bullish” trend. De term bullish zul je zeker vaker gaan tegenkomen. Mensen die positief over de markt zijn en vertrouwen hebben in de markt zijn dan bullish over de markt.

Bull market

Tijdens een bull market zullen ook zeker dalingen voorkomen. Zolang deze dalingen niet groter zijn dan 20 procent en de koersen daarna weer blijven stijgen zitten we nog steeds in een bull market.

Handelaren en analisten gebruiken verschillende tools om aan te kunnen geven of een bull market in aantocht is. In praktijk blijkt het bijna onmogelijk om dit precies te kunnen aangeven. Op Coinmarketcap kun je door verschillende grafieken van een cryptomunt te bekijken proberen om een inschatting te maken of we in een bull market zitten.

Bull bitcoin

De oorzaken van een bull market

Er zijn meerdere factoren die ervoor zorgen dat een bull run ontstaat. Hieronder een opsomming van de meest aannemelijke oorzaken van een bull run.

  • Stijging van bedrijfswinsten
  • Groot beleggersvertrouwen
  • Daling van de werkloosheid
  • Meer vraag naar cryptomunten
  • Positieve uitspraken over de markt door invloedrijke en beroemde investeerders

Strategie tijdens een bull market

Ik heb het zelf aan den lijve ondervonden. In oktober 2017 kocht ik mijn eerste cryptocurrency en enkele weken later begon de bull run. Binnen enkele weken zag ik mijn investering vertienvoudigen. Ik wist niet wat me overkwam en ik rekende mezelf al bijna miljonair. Over een strategie had ik eerlijk gezegd niet nagedacht en de bull run overkwam me. Wat is nou een goede strategie tijdens een bull run?

Holden

Bull

Het kopen en vasthouden van je cryptocurrency tijdens een bull run is een van de strategieën die je kunt toepassen. Je moet hierbij uiteraard goed vertrouwen in de cryptomunt hebben en de verwachting hebben dat deze zal blijven stijgen. Het moeilijke van deze strategie is het moment te bepalen van het verkopen van je cryptocurrency. Hoeveel winst hoop je te behalen en op welk moment ben je tevreden met deze winst? Het is handig om deze vragen voor jezelf te beantwoorden, zodat je voor jezelf een duidelijk verkoopmoment in kunt bouwen in jouw strategie.

Verhoogd bijkopen

Verhoogd bijkopen is een variatie op holden en brengt extra risico met zich mee. Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk cryptomunten te bezitten en bij te blijven kopen zolang de markt blijft stijgen. Meestal wordt er op vooraf bepaalde momenten nieuwe cryptomunten gekocht.

Bull

Buy the dip

Ook deze term ga je vaak voorbij zien komen. Tijdens een bull run zijn er ook momenten dat de markt weer even inzakt, een dip in de markt. Zo’n dip is een kleine correctie in de bull run en wordt door investeerders gebruikt om nog meer cryptomunten te kopen. De gedachte is natuurlijk dat de bull run door blijft gaan en dat de gekochte cryptomunten later voor een hoger bedrag worden verkocht.

Het positief afsluiten van de bull market

Bull market

Je hebt voor een bepaalde strategie gekozen en je hebt je hier goed aan kunnen houden. Tijdens een bull market kom je erachter dat een bull run een psychologische achtbaan blijkt te zijn. Allerlei emoties gaan meespelen en dat is nu juist het moeilijkste aspect van deze hele markt. Ik heb dit zelf ook meegemaakt zoals eerder beschreven.

Op een bepaald moment zul je op winst gaan staan in een bull run, maar hoeveel winst is voor jou genoeg? Wanneer ben je tevreden? Wat gaat jouw uitstap moment worden? Ga je alles verkopen, of slechts een gedeelte, omdat je niet kunt aanzien dat de koersen nog verder stijgen terwijl jij bent uitgestapt.

Situatie bull market

Mijn ervaring is dat het goed is om jouw strategische plan op te schrijven en je hieraan te houden. Je zou jezelf de volgende vraag kunnen stellen;

In welke situatie wil ik zometeen terecht gaan komen:

  • Ik heb al mijn munten verkocht en ik heb hier een winst mee behaald waar ik tevreden mee ben. Deze winst kan ik tijdens een volgende bear market investeren om hier uiteindelijk meer geld mee te gaan verdienen.
  • Ik heb al mijn munten vastgehouden, ik heb niks verkocht. Op het hoogtepunt van de bull run stond ik echt op een gigantische winst, maar als de koers nog meer zou stijgen dan zou ik echt binnen zijn geweest. Tijdens de bull run leek het op een dip, maar de koers bleef dalen. Ik bleef hopen dat de koers weer zou gaan stijgen, maar dit gebeurde niet. Vervolgens gebeurde het onvermijdelijke en zag ik mijn winst verdampen. Ik blijf mijn crypto nu maar vasthouden en hopen op een volgende bull run.

De conclusie van dit stuk is dat je voor jezelf een grens moet stellen waar je tevreden mee bent. Maak een plan en probeer je hieraan te houden. Probeer je niet te laten leiden door emoties en kom als een winnaar uit de bull market!

What goes up, must come down

Is jouw interesse gewekt?

Tekst whats next

Ben je door dit artikel nieuwsgierig geworden naar de wereld van cryptocurrency?

Wil je professionele begeleiding in het goed doorstaan van een bull market?

De training hieronder is geschikt voor beginnende en ervaren crypto traders!

Stapel bitcoins

Op zoek naar een handleiding om geld te verdienen met Bitcoin en Ethereum?

Klik op de knop hieronder om jouw GRATIS  handleiding te krijgen!

Klik hier om jouw GRATIS handleiding te bemachtigen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *