Crypto strategie; welke manier past bij jou?

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Investeren in cryptocurrency, het is een idee waar je al langer mee rondloopt. Je hebt zoveel mogelijk gelezen over blockchain en cryptocurrency en je begrijpt wat dit allemaal inhoudt. Je bent klaar voor de volgende stap en je gaat jouw crypto strategie bepalen. Maar waarom is het noodzakelijk om een crypto strategie te kiezen? In dit artikel lees je waarom en kom je erachter welke crypto strategie bij jou past en voor jou werkt.

Wat is een crypto strategie?

crypto strategie

Een crypto strategie is een plan dat je zelf opstelt. Het is de bedoeling dat je je tijdens het handelen in crypto ook aan deze strategie blijft houden. Op deze manier creëer je voor jezelf een vaste, gedisciplineerde en heldere manier van handelen zonder dat je impuls aankopen gaat doen omdat je bijvoorbeeld last krijgt van FOMO (Fear Of Missing Out).

Waarom is een crypto strategie belangrijk?

Een crypto strategie is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je niet zomaar iets gaat doen. Veel mensen kopen cryptomunten op aanraden van een kennis of iemand die een promo filmpje op Youtube zet. Je doet iets met crypto, maar je weet eigenlijk niet zo goed wat. En dat is waar een crypto strategie jou gaat onderscheiden van degene die geen strategie hebben.

Crypto handel kan voor extreme winsten zorgen, maar ook voor extreme verliezen omdat de markt zeer volatiel is. Pump en dumps, grote prijsschommelingen en scams kunnen ervoor zorgen dat jouw crypto avontuur misschien van korte duur is en dat je je hier nooit meer aan waagt. Dit zou zonde en onnodig zijn. Doe goed onderzoek naar de cryptomunt die je wil kopen.

Een artikel over hoe je je eigen onderzoek naar een cryptomunt met veel potentie kunt doen lees je hier.

Een crypto strategie zorgt ervoor dat je weet wat je doet en behoed jou voor verliezen die je van tevoren niet aan ziet komen. Het geeft je sturing in jouw crypto avontuur en daarom is een crypto strategie belangrijk.

Drie crypto strategieën uitgelicht

In dit artikel worden de drie meest toegepaste crypto strategieën uitgelicht. Welke strategie bij jou past zul je voor jezelf moeten uitmaken. Niet iedere crypto strategie zal bij jouw levensstijl passen. Hieronder een paar kenmerken die mede bepalend zijn voor het kiezen van een strategie.

crypto strategie bitcoin
 • Hoeveel tijd kun je per dag besteden aan crypto?
 • Welke strategie past bij jouw levensstijl?
 • Heb je een baan, een eigen bedrijf, kinderen, dieren of hobby’s? Je zult hier een goede balans in moeten vinden. Het handelen in crypto moet niet ten koste gaan van alles.
 • Hoeveel kennis heb je al van cryptocurrency?
 • Heb je enigszins kennis van de de technische analyse van de cryptomarkt?

Crypto strategie #1 Hodl, de lange termijnstrategie

Hodl is een bekende uitspraak in de crypto wereld. De oorsprong hiervan is een gesprek in een forum over Bitcoin in 2014. Iemand met de username GameKyuubi poste een artikel over een verkeerde trading beslissing die hij had genomen. Als titel van zijn artikel was zijn intentie om “I AM HOLDING” te schrijven, maar hij schreef “I AM HODLING”. Sindsdien is zijn verkeerde spelling wereldberoemd geworden in de cryptowereld en is de eerste crypto strategie van dit artikel.

crypto strategie hodl

Op papier is holding de makkelijkste crypto strategie, maar in werkelijkheid is het moeilijk om hieraan vast te houden. Holden houdt simpelweg in dat je je munten vasthoudt gedurende een langere periode. De cryptomarkt is de meest volatiele beleggingsmarkt die er op dit moment is. Als je besluit om de holding strategie toe te passen doe je dus helemaal niks met deze snelle en korte prijsschommelingen.

Wanneer zou je de crypto strategie “Hodl” toepassen?

Het is de makkelijkste en de meeste passieve beleggingsvorm die er is. Je moet jezelf afvragen of deze crypto strategie bij jou als persoon past. Bij deze manier van handelen is het opschrijven of vastleggen van jouw lange termijndoel een handig hulpmiddel. Een paar zaken op een rijtje waarom je voor de crypto strategie Hodl zou kiezen.

 • Je hebt lang en goed onderzoek gedaan en je bent ervan overtuigd dat de cryptomunt die je hebt gevonden over een paar jaar is uitgegroeid tot een belangrijke speler in de crypto markt.
 • De tijd die je in jouw onderzoek hebt gestoken vind je meer dan genoeg. Je bent druk zat met je baan en gezin en je kunt er niet zoveel tijd insteken dan je misschien zou willen.
 • De technische analyse van de cryptomarkt is voor jou onbekend terrein. Je hebt je er nooit in verdiept en eerlijk gezegd ligt jouw interesse hier ook niet.
 • Je wil niet elke dag op jouw portfolio app kijken om te zien of je “iets” zou moeten doen met de cryptomunten die je hebt.

Een groot deel van de mensen in jouw omgeving passen onbewust deze strategie toe. Meestal worden er cryptomunten gekocht waarbij wordt gezegd “Ik zie het wel”. Deze strategie is voor veel mensen voldoende. Tenminste, dat denken ze. Als je deze crypto strategie toepast is het handig om ook op te schrijven wanneer je je cryptomunten gaat verkopen.

Kijk naar de waarde en het potentieel dat de cryptomunt heeft die je hebt gekocht. Wat doen soortgelijke projecten na een paar jaar? Je ziet veelal dat cryptomunten worden gekocht voor een lage prijs. Deze worden vervolgens lang vastgehouden, maar te vroeg verkocht. Geloof mij, je baalt als een stekker als je je cryptomunten te vroeg verkoopt.

Vasthouden tot je een goede winst hebt genomen, dat moet je opschrijven en aan vast blijven houden als je kiest voor holding. Je voorkomt in ieder geval dat je gaat balen van jezelf omdat je je munten te vroeg hebt verkocht.

Crypto strategie #2 Daytrading

crypto strategie daytraden

Een crypto strategie die allesbehalve weinig tijd in beslag neemt is daytrading. Bij daytrading is kennis en ervaring in de cryptowereld eigenlijk wel een vereiste. Het is niet aan te raden om hiermee te beginnen als je niet weet wat cryptocurrency of blockchain inhoudt.

Daytraders hebben misschien wel van hun hobby hun beroep gemaakt. Ze spenderen veel tijd aan het volgen van de markt en het maken van trades. Ze spelen in op de snelle en verschillende marktbewegingen van de cryptomarkt en hopen hiermee grote winstmarges te pakken.

Technische analyses en inspelen op een volatiele cryptomarkt is iets waar een daytrader gek op is en is hier een groot deel van de dag mee bezig. Het is niet iets om er even naast te doen. Je gaat hier volle bak voor en wordt succesvol, of je doet het half en komt hoogstwaarschijnlijk van een koude kermis thuis.

Wanneer zou je de crypto strategie daytraden toepassen?

In tegenstelling tot hodling is bij daytraden genoeg tijd en kennis van technische analyse een vereiste. Mocht jouw interesse hier liggen en ben je bereid om veel tijd te steken in het technische aspect van het handelen in crypto?

Dan is daytrading misschien wel de crypto strategie die bij jou past. Een paar zaken op een rijtje waarom je voor daytrading zou kiezen.

 • Je hebt redelijk veel tijd over om je goed te verdiepen in de technische analyse van de cryptomarkt.
 • De technische analyse van de cryptomarkt vind je interessant en je vindt het leuk om hier mee bezig te zijn.
 • Omdat deze manier van handelen bijna een dagtaak is ben je voornemens om hier in de toekomst je werk van te maken.

Wees je er van bewust dat je als daytrader best een beetje stressbestendig moet zijn. Geen enkele handelaar heeft een winstmarge van 100%, niemand maakt alleen maar winstgevende trades. Wees bereid om soms verliezen te nemen, hoe slecht dit ook voelt. Als daytrader kun je soms door diepe dalen gaan, maar met veel doorzettingsvermogen is het mogelijk om een succesvolle daytrader te worden.

Crypto strategie #3 Swing trading

De meest moeilijke crypto strategie van de drie is swing trading. Bij swing trading is kennis over de technische analyse van de cryptomarkt zeer zeker een vereiste. Een swing trader analyseert de marktbewegingen nauwkeurig en probeert te voorspellen wat de markt hoogstwaarschijnlijk gaat doen.

Op basis van zijn analyse neemt de swing trader een short (de trader verwacht dat de markt gaat dalen) of een long (de trader verwacht de markt gaat stijgen) positie in. Op deze manier verdient een swing trader geld bij zowel een stijgende als een dalende markt.

Swing traders werken vaak met hefbomen. Op deze manier kunnen ze hun inzet, en dus ook de winst, soms wel 20 maal zoveel waard laten worden. Hoe hoger de hefboom, hoe groter de winst, maar de kans op verliezen wordt ook veel groter. Als de markt de verkeerde kant op gaat kan een positie snel worden geliquideerd en ben je je geld kwijt.

Wanneer zou je de crypto strategie Swing trading toepassen?

Je bent al een paar maanden of jaren actief met cryptocurrency en je wil je handelshorizon verbreden. Het is een aparte tak van sport waarbij je in het bezit moet zijn van stalen zenuwen. Een paar zaken op een rijtje waarom je voor swing trading zou kiezen.

 • Je hebt veel ervaring met de technische analyse van de cryptomarkt en je wil next level gaan handelen.
 • Je hebt je van tevoren goed ingelezen en je weet dat deze vorm van handelen in crypto de nodige risico’s met zich meebrengt.
 • Prijsschommelingen in de cryptomarkt zijn jou niet onbekend en je weet dat je hier juist veel geld mee kunt verdienen.
 • Je hebt voor jezelf een goed strategisch plan opgesteld waardoor je niet in paniek raakt als de markt de verkeerde kant opgaat.

Als swing trader ben je bereid om veel tijd vrij te maken en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws op het gebied van crypto. Handelen in crypto zit in je bloed en je vindt het heerlijk om er mee bezig te zijn. Je krijgt er goeie energie van en kunt een goede balans houden met je privé leven. Dit is het ultieme uitgangspunt voor een swing trader. De weg hiernaartoe is lang en heftig.

Conclusie

Dit zijn nog lang niet alle crypto strategieën die er zijn, maar wel de meest voorkomende. Per crypto strategie verschillen de kenmerken in besteedbare tijd, kennis van technische analyse, je persoonlijke leven en doorzettingsvermogen. Er is een crypto strategie voor iedereen en iedereen kan een stap zetten in de wereld van cryptocurrency. Je kunt jezelf wel het volgende afvragen;

Ga jij zomaar iets doen, of ga je een fundamentele basis neerleggen om een ervaren crypto handelaar te worden?

Veel succes met jouw keuze!

Hulp nodig bij jouw crypto strategie?

Ben je enthousiast geworden en wil je jouw crypto strategie concreet maken?

Weet je niet goed hoe je hiermee moet beginnen?

Dan kan ik je de onderstaande training zeker aanbevelen!

Stapel bitcoins

Op zoek naar een handleiding om geld te verdienen met Bitcoin en Ethereum?

Klik op de knop hieronder om jouw GRATIS  handleiding te krijgen!

Klik hier om jouw GRATIS handleiding te bemachtigen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *