De geschiedenis van Bitcoin

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
Geschiedenis Bitcoin

Het is momenteel weer een van de meest gestelde vragen op internet of in de koffiekamer op het werk. Wat is Bitcoin nou eigenlijk en wat doet het? Een korte en duidelijke uitleg over Bitcoin blijkt bijzonder lastig te zijn. Bitcoin is een complex en uitgebreid concept. In dit artikel vertel ik je over de geschiedenis van Bitcoin. Om de gedachtegang achter Bitcoin te begrijpen is de geschiedenis hiervan een mooi begin.

De geschiedenis van Bitcoin; Het begon met een groepje vrienden

In het begin van de jaren 90 zijn de eerste ideeën tot stand gekomen. Drie gepensioneerde mannen hebben een succesvolle carrière achter de rug. Gepensioneerd klinkt oud, maar het zijn nog jonge mannen. Te jong om achter de geraniums te gaan zitten.

De drie mannen zijn:

Eric Hughes, een wiskundige van de Universiteit van Californië. Tim May, een gepensioneerde zakenman die voor Intel heeft gewerkt. En John Gilmore, een computerwetenschapper.

De mannen nodigen twintig van hun beste vrienden uit voor een informele bijeenkomst. Een bijeenkomst waar de mannen over cryptografische wereld problematieken filosoferen.

Het ontstaan van de cypherpunks

Deze bijeenkomst viel bij iedereen zeer goed in de smaak. De volgende bijeenkomst was snel een feit en hierna werden de bijeenkomsten maandelijks gehouden in het bedrijf van John Gilmore, Cygnus Solutions. Onderwerpen als crypto stonden vaak centraal in de discussie. Daarom beschrijft Jude Milhon (hacker en auteur van beroep) de groep als de “cypherpunks”. Een jonge groep mensen die filosofeerde over encryptie, decryptie en onafhankelijkheid.

De groep werd al snel groter en er werd een mailinglijst opgezet om zo cypherpunks over de hele wereld te kunnen bereiken. De mailinglijst had al snel enkele honderden leden die elke dag debatteerden over verschillende onderwerpen.

Bij het uitwisselen van ideeën stond privacy zeer hoog in het vaandel. Voor de uitwisselingen gebruikte de cypherpunks nieuwe versleutelingsmethoden zoals PGP. Hierdoor kon de privacy worden gewaarborgd.

Het cypherpunk-manifest

Geschiedenis bril

Het cypherpunk manifest werd in 1993 geschreven door Eric Hughes. Privacy is het belangrijkste uitgangspunt in het manifest. Over privacy staat in het manifest het volgende beschreven:

Privacy is noodzakelijk voor een open samenleving in dit elektronische tijdperk. Een privé aangelegenheid is iets waarvan je niet wilt dat de hele wereld het weet. De kracht van privacy is dat je jezelf selectief aan de buitenwereld kunt openbaren.

In het manifest worden betalingen en e-mail verkeer beschreven zoals ze vandaag de dag nog steeds gaan. Bij e-mail wordt het volgende aangehaald;

Als ik mijn provider vraag om een e-mail te versturen naar iemand hoeft hij alleen te weten hoe hij de e-mail bij de ontvanger moet krijgen. De provider hoeft niet te weten wat ik naar de ontvanger verstuur. De provider moet wel weten hoeveel geld ik hem verschuldigd ben voor deze dienst. Bij deze transactie moet privacy en anonimiteit centraal staan. De gebruiker moet zijn anonimiteit prijs kunnen geven op het moment dat hij dat wil, dat is privacy. En dat vraagt om een anoniem transactiesysteem.

Een anoniem, decentraal transactiesysteem, daar gaat het de cypherpunks om.

De ontwikkeling van digitale valuta

Als je het over de geschiedenis van Bitcoin hebt, praat je eigenlijk over de ontwikkeling van digitale valuta. In de jaren 90 zijn meerdere pogingen gedaan om dit te ontwikkelen.

Geschiedenis Bitcoin

Hashcash

Adam Back ontwikkelt in 1997 een anoniem transactiesysteem. Het systeem dat Adam ontwikkelt krijgt de naam Hashcash. Hashcash is een Proof of Work systeem dat e-mail spam beperkt. Bij het verzenden van een e-mail wordt een hashstempel in de koptekst van de e-mail gezet. Dit is het bewijs dat de afzender CPU tijd heeft gestoken in het berekenen van de stempel. Hierdoor is het onwaarschijnlijk dat de e-mail afkomstig is van een spammer. De ontvanger kan tegen minimale rekenkosten controleren of de stempel geldig is.

De gedachte was dat grote bedrijven niet langer winstgevend zouden zijn als ze kosten zouden moeten maken bij het verspreiden van grote hoeveelheden e-mail. Ontvangers zouden kunnen controleren of de afzender deze kosten daadwerkelijk zou hebben gemaakt. Deze resultaten zouden dan weer kunnen worden gebruikt om de e-mail te filteren.

B-Money

In 1998 publiceerde de Chinese computeringenieur Wei Dai een voorstel voor B-Money. Zijn voorstel bevatte twee methodes om transactiegegevens bij te houden.

  1. Elke deelnemer houdt een aparte database bij waarbij wordt bijgehouden hoeveel geld er aan een deelnemer toebehoort.
  2. Proof of Stake methode. Hierbij houdt een specifieke groep mensen het geld onder zich. Mocht iemand een poging doen tot een frauduleuze transactie, dan verliest deze persoon al zijn geld.

De Proof of Stake transactieverificatie methode is verreweg de meest efficiënte methode. De Proof of Stake wordt tegenwoordig door veel cryptovaluta gebruikt. Ethereum is er daar een van.

De kleinste eenheid van Ethereum, een Wei, is naar Wei Dai vernoemd.

Bitgold

Stapel bitcoins

In 2004 creëerde Hal Finney herbruikbare Proofs of Works. Aan de basis van dit concept stonden de principes van Adam Backs Hashcash. In 2005 publiceerde Nick Szabo een voorstel voor Bitgold waarbij de herbuikbare Proof of Work van Hal Finney aan de basis stond.

Zoals je ziet is er door meerdere slimme koppen in de jaren 90 gewerkt aan blockchain en crypto technologie. Geen van bovenstaande pogingen haalden het tot een werkend concept. De problemen die cryptocurrency met zich meebracht waren ongekend moeilijk, maar desondanks lieten ze het er niet bij zitten.

Het ontstaan van Bitcoin

In oktober 2008 stuurde Satoshi Nakamoto een paper naar de mailinglijst van de Cypherpunks. Hij zette hier expliciet bij; “Ik raad u ten zeerste aan om dit artikel te lezen, het is slechts 9 pagina’s lang”.

Peer to peer

De titel van de paper: Bitcoin: een peer tot peer elektronisch geldsysteem.

In de paper beschrijft Satoshi een betaalsysteem waarin mensen direct geld naar elkaar kunnen overmaken zonder tussenkomst van een centrale partij, zoals een bank.

Na het uitgeven van de paper duurt het nog enkele maanden, maar op 3 januari 2009 wordt dan uiteindelijk het eerste Bitcoin blok gemined. De eerste vijftig Bitcoins zijn nu op de markt.

Het eerste blok in de geschiedenis van Bitcoin

Het eerste blok heeft, naast het feit dat het het eerste blok is, iets aparts. Er staat een cryptische verborgen tekst in: “Cancellor on brink of second bailout for banks”. Deze tekst stond die dag op de voorpagina van The Times. Waarschijnlijk wil Satoshi hiermee duidelijk maken dat soortgelijke situaties bij Bitcoin als betaalmiddel niet mogelijk zijn.

Op 12 januari 2009 is de eerste transactie gedaan op de Bitcoin blockchain. Satoshi Nakamoto verstuurt 10 bitcoins naar Hal Finney. Voor het eerst in de geschiedenis maakt Bitcoin het mogelijk om van persoon tot persoon via de digitale snelweg een betaling te doen.

Hal Finney gaf aan dat hij nauw samenwerkte met Satoshi Nakamoto om Bitcoin verder te ontwikkelen. Ze communiceerden alleen via e-mail, Hal Finney gaf aan dat hij Satoshi nooit in het echt heeft gezien. Hal Finney overlijdt helaas in 2014.

De kleinste hoeveelheid Bitcoin is een Satoshi, vernoemd naar Satoshi Nakamoto.

Wie is Satoshi Nakamoto?

Geschiedenis bitcoin

Uiteraard degene of de groep mensen die ervoor zorgde dat Bitcoin een werkende cryptovaluta is geworden. Verder weet niemand wie Satoshi Nakamoto is en dat is meteen een van de meest mooie privacy onderwerpen die bestaat. Degene die ervoor heeft gezorgd dat de huidige financiële wereld een nieuw decentraal en anoniem betaalsysteem heeft gekregen blijft zelf anoniem.

In 2011 is via een e-mail voor het laatst iets van Satoshi vernomen. In deze mail geeft hij aan dat het project in goeie handen is. Hier heeft Satoshi zeker en punt. Bitcoin is namelijk in de handen van iedereen op de wereld. Tenminste, degene die eigenaar is van Bitcoin.

De volgende stap na de geschiedenis van Bitcoin

Heeft dit artikel ervoor gezorgd dat je meer wil weten over Bitcoin?

Heb je zin om daadwerkelijk bezig te gaan met cryptocurrency?

Neem nu de eerste stap en schrijf je in voor een professionele training in cryptocurrency!

Stapel bitcoins

Op zoek naar een handleiding om geld te verdienen met Bitcoin en Ethereum?

Klik op de knop hieronder om jouw GRATIS  handleiding te krijgen!

Klik hier om jouw GRATIS handleiding te bemachtigen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *