Wat is een ICO?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

ICO is een afkorting voor Initial Coin Offering en kun je zien als een soort eerste muntuitgave. Sinds de eerste ICO in 2013 zijn veel mensen onwijs rijk geworden door deze ICO’s. Je hoort natuurlijk alleen de verhalen over extreme winsten die zijn gemaakt met een ICO, maar is het wel zo slim om aan een ICO mee te doen? Wat is een ICO eigenlijk en waarom worden ICO’s opgezet? In dit artikel lees je meer over de Initial Coin Offering.

Wat is een ICO?

Wat is een ICO investeren

Een ICO is een manier om kapitaal te verzamelen en dit te gebruiken voor nieuwe blockchain projecten. Als voorbeeld:

Een groep ondernemers, die zichzelf bestempelen als “de cryptofans”, komt bij elkaar en het blijkt dat ze een fantastisch nieuw en uniek idee hebben voor een cryptocurrency systeem. Om deze cryptocurrency op te zetten hebben de cryptofans uiteraard geld nodig. Een lening bij een bank zal misschien lastig worden aangezien de meeste banken het niet zo hebben op crypto. Hier komt een ICO om de hoek kijken.

Hoe werkt een Initial Coin Offering?

De cryptofans gaan aan het werk. Er wordt een document gemaakt waarin wordt omschreven hoe het cryptocurrency systeem zal gaan werken, hoeveel kapitaal het wil ophalen met een ICO en wanneer de ICO gepland staat. In de crypto volksmond wordt dit een whitepaper genoemd.

De cryptofans maken een mooie website waarin het nut en belang van hun cryptocurrency goed naar voren komt. Op de website leggen ze goed en duidelijk uit waar het team de komende maanden en jaren aan gaat werken en wanneer ze verwachten een werkend product te hebben. Dit wordt ook wel een roadmap genoemd.

Ready, set, ICO!

De cryptofans zijn er helemaal klaar voor. Website, whitepaper, roadmap, alles is zoals ze het willen hebben. De whitepaper wordt gepubliceerd en de ICO is een feit. Voor de cryptofans een behoorlijk spannend moment, want hier valt of staat het hele project mee. Ze grijpen alle vormen van social media aan om bekendheid te geven aan hun ICO.

Een ICO is meestal open voor een bepaalde periode. In veel gevallen geeft het team van tevoren aan hoeveel geld ze willen ophalen met behulp van de ICO. Is deze limiet bereikt, dan wordt de ICO gesloten.

Ben je nieuwsgierig naar toekomstige ICO’s. Op ICOdrops vind je de lopende en de aanstaande ICO’s.

Wat krijg je bij een ICO?

Wat is een ICO coin

Investeerders die willen investeren in een project maken hun crypto over naar de wallet van het team. In ruil hiervoor krijgen de investeerders meestal tokens die bij het project horen. Uiteraard kopen de eerste investeerders deze voor een hele lage prijs. Afhankelijk van het project kunnen deze tokens later worden omgewisseld voor andere cryptocurrency.

Voordelen van een ICO

Wat is een ICO voordelen

Voor beide partijen zitten er voordelen aan een ICO. Voor een koper heeft een ICO de volgende voordelen:

 • Tegen zeer lage kosten cryptocurrency kopen waarvan je hoopt en verwacht dat het rendement heel hoog zal zijn.
 • ICO munten kunnen zorgen voor extra privileges, zoals gratis toegang tot bepaalde services of diensten.
 • Je kunt een project steunen waar je echt in gelooft en waarvan je denkt dat dit project voor jou een verschil kan gaan maken.

Aan de andere kant zitten de initiatiefnemers van de ICO. Voor hun heeft een ICO de volgende voordelen:

 • Op deze manier kan het team op korte termijn een goed startkapitaal bij elkaar krijgen, zodat ze snel kunnen starten met hun project.
 • Het biedt een kans en mogelijkheid om verschillende businessmodellen te maken en hiermee te experimenteren.
 • Enthousiaste investeerders die de werkomgeving van het project willen testen.

De risico’s

Normaal gesproken heb je voor- en nadelen, maar in dit geval zie ik de nadelen meer als risico’s. Ook hier geld dat het voor beide partijen is. Voor een koper heeft een ICO de volgende risico’s:

Risico van een ICO
 • Je hebt geen enkele garantie dat het team zijn beloftes na gaat komen.
 • Word je als investeerder op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en vooruitgang van het project? Dit weet je nooit zeker.
 • Het risico is dat het project een scam project is. Het is vaak gebeurd dat een team geld op heeft gehaald en er vervolgens met het geld vandoor gaat.

Voor de initiatiefnemers zitten er ook risico’s aan een ICO verbonden:

 • Ze hebben weinig tot geen informatie over de kopers en uiteindelijke token houders.
 • De regelgeving omtrent ICO’s is onbekend omdat het nog vrij nieuw is. Er bestaat altijd een kans op een boete of een straf voor initiatiefnemers.
 • De investering blijft instabiel, mede door de volatiliteit van de cryptomarkt.

Is een ICO legaal?

Het is natuurlijk vreemd dat er helemaal geen regelgeving is omtrent een ICO. Grijzer dan het grijze gebied van een ICO gaat het niet worden. Daar waar je in het bedrijfsleven te maken hebt met strenge regelgeving en voorwaarden, lijken ICO’s het te moeten hebben van hun overtuigingskracht.

Investeerders overtuigen om aan boord te stappen en zelf de regels omtrent het project opstellen. Dus is het legaal? Ja, nu nog wel en mits je de goeie intenties hebt. ICO’s waarbij de initiatiefnemers de zakken vullen en ervandoor gaan met het geld worden doorgaans (nog) niet bestraft.

Is deze nieuwe manier van fundraising dan verkeerd en zou dit aan banden moeten worden gelegd? Ik vind persoonlijk van niet. Een ICO is in mijn ogen alles waar blockchain en cryptocurrency voor staat.

De vrijheid om iets revolutionairs op het gebied van blockchain technologie op te zetten. Je gebruikt hierbij de hulp van enthousiaste investeerders zonder dat hier een centrale partij invloed op heeft.

ICO oplichting signalen

Om er zeker van te zijn dat je geen slachtoffer wordt van een scam ICO zijn er manieren om fraude te herkennen. Wees gewaarschuwd als je een van de onderstaande signalen tegenkomt.

 • Een aanbieding die te mooi is om waar te zijn. Als een project je belachelijk hoge opbrengsten belooft moet je jezelf afvragen of dit allemaal wel oke is.
 • Code. Echte projecten zetten hun code op Github waar mensen deze kunnen beoordelen. Geen code betekent meestal ook geen project.
 • Bitcointalk. Een manier om een ICO te lanceren is om deze aan te kondigen op Bitcointalk.org. Het is een van de grootste forums voor Bitcoin en cryptocurrencies. Het team zal hier vragen van het publiek beantwoorden, ook zullen ze mee kunnen doen aan discussies over hun project.
 • Roadmap. Heeft het team een Roadmap? Als dit niet het geval is dan is dat beslist een slecht signaal.
 • Een anoniem team. Er zijn uitzonderingen, zoals Thorchain, maar meestal staat een anoniem team synoniem voor zwendelpraktijken.
 • Heeft het project zijn eigen munt nodig? Heeft het project een blockchain en zijn eigen munt ook echt nodig? Als je een van deze vragen met nee kunt beantwoorden probeert iemand waarschijnlijk zijn zakken te vullen.
 • Marketing. Sinds wanneer is het team actief en hoe groot is de community? Weinig tot geen marketing kan een indicator zijn dat het project niet helemaal zuiver is.

Conclusie

Het loont zeker om op zoek te gaan naar een project die nog een ICO in het vooruitzicht heeft. Het is en blijft natuurlijk altijd een gok net als alles in cryptocurrency. Beginnende crypto traders doen er verstandig aan om eerst wat ervaring op te doen in crypto. Als je goed weet waar je mee bezig bent kan een ICO jou een behoorlijke zak met geld opleveren. Wie niet waagt……..zal in ieder geval nooit weten wat een ICO echt is.

Ben je door dit artikel nog enthousiaster geworden over cryptocurrency?

Wil je ook aan een ICO of iets anders in crypto meedoen, maar weet je niet goed hoe?

Laat je dan begeleiden door professionele crypto handelaren!

In de onderstaande cursus word je stap voor stap begeleid.

Stapel bitcoins

Schrijf je hier in voor een gratis crypto cursus!

Klik op de knop hieronder om jouw crypto avontuur te beginnen!

Klik hier voor de gratis crypto cursus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *