Wat is het staken van crypto?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

De rente op de spaarrekening is al jarenlang om te janken. Bij sommige banken moet je zelfs rente betalen over je spaargeld! Maar wat is het alternatief? Kun je op een andere manier jouw verdiende geld op een passieve manier laten groeien? In de wereld van cryptocurrency is er een alternatief dat nog vrij onbekend is. Het is mogelijk om passief geld te verdienen door het staken van je eigen crypto.

Ik ga je in dit artikel vertellen wat het staken van crypto is. Na het lezen van dit artikel weet jij exact hoe je passief geld kunt verdienen met het staken van jouw eigen crypto.

Wat is het staken van crypto?

Het staken van crypto houdt in dat je je crypto voor een bepaalde periode vasthoudt. Je houdt je crypto vast in een wallet waarvoor je rente ontvangt. Het is te vergelijken met het sparen op je spaarrekening, maar er zitten wel wat haken en ogen aan.

staken crypto

Waar in het proces vindt het staken plaats?

Staken vindt in het Proof of Stake (PoS) gedeelte plaats. In de Proof of Stake worden blokken gevalideerd en toegevoegd aan de blockchain. Proof of Stake is gemaakt als alternatief voor Proof of Work (PoW). Proof of Work is het algoritme van de Bitcoin blockchain waar transacties worden gevalideerd en toegevoegd aan de Blockchain.

Wat is dan het verschil tussen Proof of Work en Proof of Stake? Om daar een antwoord op te geven licht ik beide manieren hieronder toe.

Proof of Work

taken crypto

Bij Bitcoin wordt het Proof of Work algoritme gebruikt. Miners werken om transacties goed te keuren en deze op de Bitcoin blockchain toe te voegen. Voor het minen van Bitcoin zijn inmiddels veel grote mining farms gebouwd met duizenden miners.

De miner die het snelst een puzzel oplost mag een blok aan de blockchain toevoegen en krijgt hier een beloning voor in Bitcoin. Hierdoor blijft de blockchain een open en transparant digitaal grootboek.

Minen van Bitcoin kost enorm veel rekenkracht en hierdoor ook veel stroom. Het is een enorme aantasting van het milieu en dat is een van de grootste nadelen van het gebruik van Proof of Work.

Proof of Stake

staken crypto

Proof of Stake werkt op een andere manier. Het allergrootste voordeel van Proof of Stake is dat er helemaal geen miner aan te pas komt. Wat is hier nou het voordeel van dan? Juist, het milieu wordt gespaard.

Een transactie wordt opgezet en komt terecht in een blok in een van de knooppunten (nodes). De knooppunten kun je zien als het bestuursorgaan van de blockchain. De bestuursorganen controleren de legitimiteit van de transactie.

Hier verschilt PoS ten opzichte van PoW. Degene die zijn cryptomunten staked wordt onderdeel van het bestuursorgaan. Het protocol van de blockchain selecteert willekeurig welke staker meehelpt met het valideren en verifiëren van de transactie. Hoe meer cryptomunten je staked, des te groter is de kans dat je wordt geselecteerd en daarmee de vergoeding het hoogst.

Welke voorwaarden gelden er voor het staken van crypto?

Dit is uiteraard per cryptomunt verschillend, maar er is natuurlijk wel een rode draad. Bij sommige crypto moet je een minimaal aantal munten in bezit hebben om te kunnen staken.

De vergoeding die je krijgt is afhankelijk van het aantal munten die je bezit. Veel munten in bezit betekent een hoge vergoeding.

De vergoeding is meestal gebaseerd op de termijn die je aangaat. Een korte periode van staken betekent een lagere vergoeding en een lange periode betekent een hogere vergoeding. Een korte periode is 1 tot 3 maanden en een lange periode is meestal een jaar of zelfs nog langer.

Je moet je cryptomunten op een wallet zetten zodat de blockchain bij je munten kan komen. Dit is een hot wallet en betekent dat de wallet online benaderbaar is .

Wat is een staking pool?

Een staking pool is een groep mensen die dezelfde cryptomunt staken. Hun bedoeling is om al hun cryptomunten te bundelen. Hierdoor krijgen ze als groep een groot aandeel in het staking protocol en het verhoogt de kans op het valideren en toevoegen van blokken op de blockchain. De vergoedingen worden eerlijk verdeeld in de pool.

Het opzetten en onderhouden is niet voor iedereen weggelegd. Je moet hier veel kennis en ervaring voor hebben en is zeker niet voor beginners.

Waarom zou ik aan een staking pool meedoen?

Sommige crypto vereist een minimaal aantal munten om te kunnen staken. Als je te weinig crypto hebt om individueel te kunnen staken kan meedoen aan een staking pool voor jou uitkomst bieden. Een staking pool heeft vaak een laag instapbedrag en dit kan voor beginners uitkomst bieden.

Een andere reden om mee toe doen is dat sommige staking pools hogere vergoedingen geven dan wanneer je individueel zou gaan staken. Ook zijn staking pools zijn vaak flexibeler als het gaat om het opnemen van je cryptomunten uit de pool. Daar waar je individueel een vaste periode afsluit hoeft dit bij staking pools meestal niet.

Wat zijn de voordelen van het staken van crypto?

De grootste voordelen van het staken van cryptocurrency op een rijtje:

 • Staken is de makkelijkste manier om passief geld te verdienen met crypto.
 • Je hebt geen dure apparatuur nodig om te staken zoals bij mining.
 • Je kunt er snel en simpel mee beginnen. Bij veel exchanges hoef je alleen aan te vinken of je wil staken en hoe lang je wil staken.
 • Eenmaal begonnen met staken heb je geen omkijken meer naar je munten.
 • De rentepercentages zijn relatief hoog en liggen soms wel eens rond de 10% of hoger.
 • Veel milieuvriendelijker dan mining.
 • Je hebt geen technische kennis nodig om te staken. (maar die heb je nu natuurlijk wel een beetje)

Wat zijn de nadelen van staken?

Het staken van crypto heeft natuurlijk ook zijn nadelen. Misschien kun je de nadelen beter als risico’s bestempelen, want een paar nadelen die hieronder staan brengen een behoorlijk risico met zich mee.

 • Je cryptomunten staan meestal in een wallet bij een exchange. Als de exchange zou worden gehacked kun je fluiten naar je crypto.
 • Gedurende de periode van staken kun je je munten niet gebruiken.
 • Bij een daling of stijging van de koersen kun je je crypto niet verhandelen.
 • Het kan wel eens even duren voordat je je rente uitbetaald krijgt. Niet zo lang als bij een reguliere bank, maar toch.
 • Niet alle crypto heeft de mogelijkheid om te staken, kijk hier naar voordat je munten aanschaft.
 • Lees goed in de voorwaarden of je eigenaar blijft van je munten tijdens het staken.

Crypto staken bij Bitvavo

Ik hoop dat je nu iets meer weet over staken in het algemeen en wat er allemaal bij komt kijken. Het Nederlandse platform Bitvavo biedt staking aan. Ik noem Bitvavo, omdat het bij hun het meest makkelijk en gebruiksvriendelijk is om je crypto te staken.

In je account bij Bitvavo hoef je alleen de optie dat je wil staken aan te vinken. Geloof me, makkelijker wordt het echt niet. Ga HIER direct naar Bitvavo.

Kennis verbreden?

In dit artikel heb je kunnen lezen wat het staken van crypto is.

Je kunt nu voor jezelf beslissen of je passief geld wil verdienen met het staken van je eigen crypto.

Wil je nog meer leren over cryptocurrency en wil je hierin begeleid worden?

Dan kan ik je de onderstaande training zeker aanbevelen!

De training wordt door professionele crypto experts gegeven die al lang in het vak zitten.

Wil je jouw crypto X10 laten gaan?

Klik op de knop hieronder om dit waar te maken!

Klik hier om jouw investering x10 te zien gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *