Wat is DeFi?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

In het begin van 2020 werd er druk gespeculeerd over Decentralized Finance, afgekort DeFi. DeFi is groter dan de ICO bubbel van 2017 werd er zelfs gezegd.

Maar wat is DeFi? Wat is de functie van DeFi? Gaat DeFi zorgen voor bizarre wendingen in ons huidige financiële stelsel? Naar mijn mening is DeFi een van de beste en mooiste ontwikkelingen in de wereld van crypto. In dit artikel lees je wat DeFi is en hoe bizar snel DeFi alleen al het afgelopen jaar is gegroeid.

DeFi

Wat is het doel van DeFi?

DeFi heeft als doel om tussenpartijen bij financiële transacties weg te halen. Om dit te kunnen verwezenlijken wordt gebruik gemaakt van een combinatie van blockchain technologie, cryptocurrency en smart contracts.

Nu hoor ik je denken: Alle transacties op een blockchain zijn toch decentraal? Er zit toch helemaal niemand tussen als ik mijn crypto naar een ander persoon stuur? Dit waren de eerste vragen die bij mij opkwamen toen ik hier over las.

DeFi en Smart Contracts

DeFi draait op smart contracts op een blockchain. Om verder op DeFi in te gaan is het dus makkelijk om eerst kort aan te halen wat een smart contract is. Een smart contract is een programma waarin een overeenkomst tussen verschillende partijen wordt gesloten. Het smart contract keurt de overeenkomst pas goed als alle partijen zich hebben gehouden aan de voorwaarden van het smart contract.

Het doel van een Smart Contract

DeFi smart contract

Het doel van een smart contact is om een overeenkomst te sluiten tussen partijen zonder dat daar een objectieve derde partij tussenin staat. Deze overeenkomsten gaan over alles wat waarde heeft.

Bij smart contracts zijn er partijen die dus iets van elkaar willen. Het kan hier over van alles gaan. Van het afsluiten van een verzekering tot het aangaan van een lening. In het smart contract wordt van alle partijen alle voorwaarden genoteerd. Zodra dit is gedaan wordt het smart contract definitief en kan deze niet meer worden aangepast. Doordat het smart contract niet meer kan worden aangepast kan er door geen enkele partij fraude worden gepleegd.

Als alle partijen voldoen aan de voorwaarden die in het smart contract zijn gesteld wordt deze gevalideerd en toegevoegd aan de blockchain. Deze transactie is openbaar en hiermee dus voor iedereen toegankelijk en inzichtelijk.

Op dit moment is Ethereum het platform waar de meeste smart contracts op draaien.

Waarom draaien de meeste Smart Contracts op Ethereum?

Bitcoin is enkel en alleen bedoeld voor simpele financiële transacties. Dit is wel heel kort door de bocht maar in dit geval wel even makkelijk. Ethereum is niet 1 stap, maar duizend stappen verder gegaan. De Ethereum programmeertaal is ontworpen om smart contracts te implementeren. Op dit moment draaien er duizenden tokens die smart contracts ontwikkelen op de blockchain van Ethereum.

Wat is DeFi?

Decentralized Finance moet je breder zien dan het versturen van je crypto. DeFi maakt het mogelijk om financiële producten zoals lenen, sparen of verzekeringen openbaar en toegankelijk te maken voor iedereen. Het gaat dus om alle transacties waar een vorm van geld of waarde mee is gemoeid.

Handshake

DeFi is een samensmelting van blockchain technologie, cryptocurrency en smart contracts. De smart contracts kun je zien als de tussenliggende derde partij die ervoor zorgt dat afspraken worden nagekomen, een soort toezichthouder.

Iedereen kan gebruik maken van alle financiële producten en services die er op de wereld zijn. Het maakt dus niet uit waar je woont of wie je bent. Je bent niet gebonden aan de regels of de toestemming van een bank, land of andere instelling. Dit is fascinerend, uniek en wat ik het mooiste vind aan DeFi.

De komst van DeFi heeft de huidige financiële instellingen wakker gemaakt. In verschillende landen zie je langzaam maar zeker dat de overheid geen tegenstander meer is van DeFi. Een standpunt dat heel goed te begrijpen is. Als je je als toezichthouder gaat distantiëren van nieuwe opkomende techniek heb je hier geen toezicht of controle meer op. Door te kijken waar een samenwerking van kennis en techniek mogelijk is word je er als overheid beter van en houd je toch een beetje in de gaten wat er allemaal gebeurd.

Hoe groot is het aandeel van DeFi in de crypto wereld?

stijging defi

Het aandeel van DeFi is de afgelopen twee jaar enorm gestegen. Op de site van DeFi Pulse wordt bijgehouden hoeveel geld er in DeFi protocollen wordt vastgezet. Dit wordt aangeduid als de Total Value Locked, TVL.

In augustus van 2019 was de TVL ruim 400 miljoen USD. De TVL was in augustus 2020 iets meer dan 4 biljoen USD en vandaag de dag staat de TVL op 70 biljoen USD. In mei van dit jaar heeft de TVL zelfs even de 90 biljoen USD aangetikt!

Zoals je ziet is DeFi de afgelopen twee jaar gigantisch gestegen en ik ben van mening dat dit pas het begin is!

Wat zijn de voordelen van DeFi?

thumbsup defi

Tussen de regels door staan alle voordelen vermeld in de tekst, maar om het overzichtelijk te houden staan de belangrijkste voordelen hieronder:

  • DeFi is decentraal, er is geen tussenpersoon of instelling die ergens invloed op kan uitoefenen.
  • Alle transacties en smart contracts zijn digitaal, er komt geen A4-tje meer bij kijken.
  • Bij DeFi zijn alle transacties openbaar en voor iedereen toegankelijk en inzichtelijk.
  • De kosten bij DeFi zijn laag, nagenoeg nihil.
  • Iedereen is vrij om mee te doen aan DeFi.
  • DeFi is onafhankelijk in de zin dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt. Overal ter wereld kunnen mensen gebruik maken van DeFi, er zijn geen beperkingen.

Welke DeFi protocollen zijn er?

Zoals je nu misschien al helder hebt zijn de mogelijkheden van DeFi ongekend. Er zijn veel verschillende protocollen die verschillende use cases hebben. De meeste bekende protocollen die er nu zijn heb ik op een rijtje gezet.

Decentralized exchange (DEX)

Voor het aankopen en verkopen van crypto gebruiken veel mensen een platform bij een exchange. Dit is tot nu toe de meest voorkomende manier van handelen in crypto. DeFi maakt het mogelijk om te handelen via een gedecentraliseerde exchange. Het verschil met een gewone exchange is dat er geen tussenliggende derde partij tussenin zit.

Een voorbeeld van een DEX is Uniswap. Hier kun je je crypto direct omruilen voor andere crypto zonder gebruik te hoeven maken van een derde partij.

Lending platforms

DeFi lending

Leningen worden vandaag de dag nog heel veel gebruikt. Kleine leningen om een auto te kopen, bedrijfsmatig om apparatuur aan te schaffen of een hypotheek om een huis te kopen. Zoals je waarschijnlijk weet is de papieren winkel bij sommige leningen enorm om maar te kunnen garanderen dat je kredietwaardig genoeg bent.

Bij dit soort leningen betaal je enorm veel geld aan de kredietverstrekkers. Denk maar aan de rente die je betaald voor je maandelijkse hypotheek.

Bij lending platforms storten gebruikers geld in een lending pool en ontvangen hier rente voor. De rente die ze hiervoor ontvangen krijgen ze van degene die hun geld leent. Het smart contract stelt de voorwaarden over de lening en welke rente er wordt uitgekeerd. Verstrekker en afnemer worden door het smart contract met elkaar in verbinding gezet zonder dat daar iemand tussen zit.

Deze transacties zijn open, transparant en voor iedereen inzichtelijk. De verstrekker en afnemer kennen elkaar niet, maar voorzien toch in elkaars behoefte. Doordat er geen tussenpersoon is gemoeid zijn de kosten voor de afnemer lager en het rendement voor de verstrekker hoger.

Staking

Bij staking houd je je cryptomunten gedurende een afgesproken periode vast. Hier ontvang je rente voor. Hoeveel rente je krijgt hangt onder andere af van de hoeveelheid cryptomunten die je vasthoudt en hoe lang je deze vasthoudt. Meestal geldt dat hoe langer je de munten vasthoudt hoe hoger de vergoeding is.

Staking wordt door veel mensen gezien en gebruikt om een passief inkomen te genereren met cryptocurrency.

Coinmarketcap

Misschien wel handig om te vermelden. Op coinmarketcap kun je bovenin filteren op DeFi. Zo kun je makkelijk en overzichtelijk zien welke DeFi protocollen er allemaal zijn.

Wordt DeFi de toekomst?

DeFi is momenteel nog volop in ontwikkeling en zal nog veel kinderziektes ondergaan. Het is echter niet te ontkennen dat DeFi voor ongekende veranderingen zal gaan zorgen. De consumenten zoals jij en ik zullen veel onafhankelijker kunnen worden, maar daarnaast ook veel verantwoordelijker. Verantwoordelijk om uit te zoeken wat voor jou het handigst en van toepassing is op financieel gebied.

Omdat DeFi nog maar net begonnen is brengt het ook risico’s met zich mee. Lees je goed in over de protocollen voordat je ergens mee in zee gaat. Doe goed onderzoek naar het team, de use case en de ontwikkelingen als je ergens in wil investeren.

Zou je hulp willen?

Ben je door dit artikel nog geïnteresseerder geworden in Decentralized Finance?

Wil je meer weten over cryptocurrency en jouw kennis vergroten?

Dan is de onderstaande cursus misschien wel iets voor jou!

Professionele begeleiders helpen je om wegwijs te worden in de wereld van cryptocurrency!

Stapel bitcoins

Op zoek naar een handleiding om geld te verdienen met Bitcoin en Ethereum?

Klik op de knop hieronder om jouw GRATIS  handleiding te krijgen!

Klik hier om jouw GRATIS handleiding te bemachtigen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *