Wat is het minen van crypto?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Wil je een passief inkomen genereren met crypto? Dat kan onder andere gerealiseerd worden door het minen van crypto, maar wat houdt het minen van crypto in? Kan ik alleen Bitcoin minen of kan ik ook andere crypto minen? Wat het minen van crypto precies is ga ik je in dit artikel vertellen.

Verderop in dit artikel lees je ook nog hoe je zonder het aanschaffen van alle apparatuur toch kunt minen. Stay tuned!

Wat betekent minen?

miner

Minen is het proces waarbij onder andere transacties op een blockchain worden geverifieerd en goedgekeurd. Na deze verificatie zorgen de miners ervoor dat de transacties worden toegevoegd aan de blockchain.

Miners zorgen er ook voor dat nieuwe coins worden aangemaakt. Bitcoin is uiteraard de meest bekende cryptomunt die mensen minen.

Miners houden zich dus bezig met deze twee werkzaamheden. Nu we dit weten zoom ik iets dieper op de materie in, want wat maakt het nou zo lucratief om crypto te minen?

Waarom ga je crypto minen?

De miners van toen zijn de miljonairs van nu. Degene die in 2010 meteen begonnen is met minen is nu waarschijnlijk een welvarende cryptomiljonair. Kortom, minen loont en zorgt voor inkomsten.

De belangrijkste aantrekkingskracht voor minen is dat je hier een beloning voor ontvangt in de vorm van crypto. Het genereert een passief inkomen en is voor veel mensen een belangrijke bron van inkomsten.

Hoe ziet minen van Bitcoin eruit?

minen crypto

Bitcoin was in het begin de enige crypto die je kon minen. Toen had je genoeg aan doorsnee huis tuin en keukencomputer. Met die ene computer kon je makkelijk meerdere Bitcoins minen. Tegenwoordig heb je duizenden computers nodig om 1 blok te minen.

Een ruimte waar gemined wordt ziet eruit als een groot datacenter. Duizenden computers die naast elkaar staan en 24 uur per dag, 7 dagen per week op volle toeren draaien. Er zitten geen mensen achter al deze computers. In plaats daarvan werken al deze computers autonoom.

Ze proberen continue om puzzels op de blockchain op te lossen. Door het oplossen van deze puzzels worden transacties op de blockchain geverifieerd. Dit concept is bedacht door de oprichter van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, met als doel om het gebruik van Bitcoin eerlijk en transparant te houden.

De Bitcoin software genereert deze puzzels en het is buitengewoon moeilijk om deze puzzels op te lossen. Het kost een mens zeker miljoenen jaren om 1 puzzel op te lossen. Hoe zien die puzzels er dan uit?

Hash code

Bitcoin maakt gebruik van het SHA-256 algoritme. Dit betekent een code die bestaat uit 256 enen en nullen. Dit algoritme zorgt ervoor dat er elke 10 minuten een blok wordt toegevoegd aan de blockchain. Duizenden computers proberen achter de code van het algoritme te komen. Er zit geen rekensom of wiskundige gedachte achter deze codes.

Al deze computers zijn zo ingesteld dat ze elke keer een unieke code uitproberen om te kijken of dit de goeie code is. Gewoon een kwestie van blijven proberen, daar komt het op neer.

Proof of work

vergrootglas met vingerafdruk

De computer van de miner werkt zo snel mogelijk om de puzzel op te lossen. Het doel hiervan is om zijn blok aan de blockchain toe te voegen. Alle transacties die in een blok zijn verwerkt haalt de computer vervolgens door een algoritme.

De oplossing die de computer door het algoritme haalt moet juist zijn. Pas dan kan het blok aan de blockchain worden toegevoegd.

De computer is in dit geval aan het werk voor de blockchain in kwestie. Hij lost een puzzel op en levert hiermee zijn “Proof of Work”.

De snelste verdient een beloning

vrouw met geld

Om Bitcoin te verdienen aan minen moet je aan twee voorwaarden voldoen:

 1. Je moet 1 MB aan transacties verifiëren.
 2. Je moet de eerste miner zijn die de puzzel oplost.

De miner die als eerste de code kraakt is de winnaar en krijgt zijn beloning uitbetaald.

Hoeveel verdient een Bitcoin miner?

crypto minen

De beloning voor het minen van Bitcoin wordt bij elke 210.000 blokken gehalveerd. Dit komt neer op eens in de vier jaar. In 2009 kreeg je per blok een beloning van 50 Btc. In 2012 werd dit 25 Btc en in 2016 ging de beloning naar 12,5 Btc.

De laatste halving is op 11 mei 2020 geweest en zette de beloning op 6,25 Btc per blok. De volgende halving staat gepland op 27 mei 2024. Als je wil aftellen kun je kijken op de Bitcoin Clock, deze geeft realtime weer wanneer de volgende halving is.

Leuk feit is dat de prijs van Bitcoin reageert op een halving. De dalende inflatie zorgt voor Bitcoin schaarste en daarmee is tot nu toe elke keer de prijs gestegen.

Op dit moment wordt ongeveer 70% van alle Bitcoins gemined in China

crypto minen

Wanneer stopt het minen van Bitcoin?

Satoshi Nakamoto heeft bepaald dat er een maximale hoeveelheid aan Bitcoins moest zijn. Hij stelde dit aantal op 21 miljoen. Door enkele bugs is het totale aantal Bitcoins nu ongeveer 20.999.850.

Er zijn nu ruim 18.760.00 Bitcoins gemined, waardoor er nog een slordige 2.2 miljoen overblijven die nog gemined moeten worden. Het actuele en exacte aantal vind je hier.

Elke 10 minuten wordt een blok gemined. Een doorberekening waar ik je niet mee ga vermoeien leert dat de laatste Bitcoin rond het jaar 2140 wordt gemined. Dat gaan wij in ieder geval niet meer meemaken.

Wat heb je nodig om zelf crypto te gaan minen?

Om zelf crypto te gaan minen moet je beschikken over een goede mindset. Je moet het avontuur leuk vinden en je moet nieuwsgierig zijn. Klinkt een beetje standaard misschien, maar zonder dit ga je het niet fixen.

Aan materiaal heb je het volgende nodig:

 • Een goede miner, jouw thuiscomputer is tegenwoordig niet meer voldoende.
 • Een stabiele internetverbinding.
 • Stroom.
 • Een geschikte locatie. Denk aan een schuur of kelder. Een miner maakt onwijs veel herrie en straalt veel warmte af. Dit kun je niet in je woonkamer doen.
 • De plek waar je mined moet een koele ruimte zijn. Doorluchten, een ventilator of airco zijn zaken die je van tevoren goed voor elkaar moet hebben, want de miners moeten niet te heet worden.
 • Je moet een account hebben aangemaakt bij een exchange waar je jouw verdiende crypto kunt verkopen.
 • Lid worden van een mining pool is zeker een aanrader. Een mining pool is een groep die dezelfde cryptomunt minen.
 • Last but not least een wallet van de cryptomunt die je gaat minen.

Minen van crypto uitbesteden aan een host

Een andere mogelijkheid is het minen van crypto uitbesteden aan een host. Op deze manier kun je je miners laten beheren. Wel de lusten, niet de lasten. Je betaalt hier natuurlijk wel voor, maar zo ben je wel verzekerd van professioneel toezicht op je miners.

Enkele voordelen op een rijtje:

crypto minen
 • Geen geluidsoverlast bij je thuis.
 • Professioneel toezicht.
 • Bespaart je tijd.
 • Je miner wordt continu geoptimaliseerd en levert zo altijd topprestaties.
 • Lagere energiekosten.

Meer kennis over crypto krijgen?

Als het goed is het je nu een redelijk goed beeld van minen van crypto.

Wil je je nog meer verdiepen in de wereld van crypto?

Heb je behoefte aan goede begeleiding?

Dan kan ik je onderstaande cursus zeker aanbevelen.

Stapel bitcoins

Op zoek naar een handleiding om geld te verdienen met Bitcoin en Ethereum?

Klik op de knop hieronder om jouw GRATIS  handleiding te krijgen!

Klik hier om jouw GRATIS handleiding te bemachtigen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *