Bitvavo review; beste exchange van Nederland?

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
Bitvavo review logo

Sinds ik ben begonnen met cryptocurrency heb ik op veel verschillende exchanges gehandeld. Altijd op zoek naar die beginnende cryptomunt neemt met zich mee dat je op allerlei onbekende exchanges terecht komt. Betrouwbaarheid en transparantie kom je maar bij weinig exchanges tegen, terwijl je daar als trader wel naar op zoek bent. Sinds enkele jaren handel ik op het platform van het Nederlandse Bitvavo en ik moet zeggen dat dit zeer vertrouwd voelt. Maar waarom voelt dit dan zo vertrouwd? Tijd om een review te schrijven over Bitvavo en jullie mijn ervaringen met dit Nederlandse handelsplatform te delen.

Wat is Bitvavo?

Voordat ik deze Bitvavo review aftrap is het wel makkelijk om te vertellen wat Bitvavo is. Bitvavo is een exchange (handelsplatform) waar je kunt handelen in crypto valuta. Je kunt crypto zoals Bitcoin, Ethereum of Cardano zowel kopen als verkopen op Bitvavo.

Bitvavo is in 2017 opgericht door Jelle de Boer en Tim Baardse. In 2018 is Bitvavo live gegaan en is sindsdien uitgegroeid tot een van de veiligste, goedkoopste en meest gebruiksvriendelijke crypto exchanges die ik ken.

Bitvavo is gevestigd aan de Herengracht in Amsterdam en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ook is Bitvavo geregistreerd bij De Nederlandsche Bank als een van de aanbieders van crypto diensten. Dat hebben ze toch beter gedaan dan onze toppers bij Binance;)

Wat biedt Bitvavo?

Je kunt misschien beter vragen wat Bitvavo niet aanbiedt. Bitvavo is een heel uitgebreid handelsplatform met ruim 80 verschillende cryptomunten waarmee iedereen aan zijn trekken komt. Voor de beginnende trader tot de meer ervaren crypto expert. Bitvavo zegt zelf een one-stop-shop te zijn. Hiermee bedoelen ze dat het bij Bitvavo mogelijk is om met crypto te handelen, om crypto veilig te bewaren, crypto te kopen of te verkopen. Dit klinkt inderdaad behoorlijk all-round.

De interface van Bitvavo

Bitvavo heeft twee verschillende soorten handelsplatformen. Een voor de beginnende trader en een voor de traders die helemaal los zijn op technische analyses. Het fijne aan de interface van Bitvavo is dat het overzichtelijk en duidelijk is, tenminste, dat vind ik. Zie de verschillen hieronder.

Bitvavo review dashboard
Het geavanceerde dashboard van Bitvavo
Bitvavo review dashboard
Het gewone dashboard van Bitvavo

Staking bij Bitvavo

In deze Bitvavo review komt ook een stukje staking aan bod. Bitvavo biedt de mogelijkheid om meerdere crypto die je bezit te staken. Staken bij Bitvavo kan op twee verschillende manieren.

 1. Off chain staking: door het ter beschikking stellen van jouw crypto verdien je rewards.
 2. On chain staking: hierbij draag je met jouw crypto actief bij aan het goedkeuren van transacties op een Proof of Stake blockchain.

Hoe werkt staking bij Bitvavo?

Het stakingprogramma van Bitvavo is verreweg een van de meest gebruikersvriendelijke die ik ken. In je account klik je de crypto aan die je in je wallet hebt staan. Vervolgens klik je op het knopje opt-in van de on-chain of de off-chain dienst en het staken is begonnen. Makkelijker gaat het echt niet worden.

Het grootste voordeel van het staken bij Bitvavo is dat je altijd eigenaar blijft van jouw cryptomunten. Je kunt tijdens het staken dus altijd besluiten om ermee te stoppen en je crypto te verhandelen.

Deze optie kom je bij weinig exchanges tegen. Meestal heb je gedurende een afgesproken staking periode geen controle over jouw cryptomunten

Welke cryptomunten kan ik staken bij Bitvavo?

Om je een idee te geven welke cryptomunten je op dit moment kunt staken bij Bitvavo en welke vergoedingen er tegenover staan, staat het meeste actuele overzicht hieronder.

Bitvavo review cryptomunten
Bitvavo review cryptomunten

De beveiliging van Bitvavo

Bij Bitvavo doen ze er alles aan om jouw cryptomunten veilig te bewaren. Een wachtwoord, een anti-phisingcode en een 2FA code zorgen ervoor dat hackers buiten de deur worden gehouden. Het is niet zo dat je automatisch een menu moet doorlopen om deze veiligheden allemaal te activeren. Je zult hier wel zelf actie moeten ondernemen.

De app van Bitvavo

Van alle gemakken voorzien, Bitvavo heeft sinds 2020 een app voor je mobiele telefoon om te kunnen handelen. De gebruiksinterface van Bitvavo is op de computer makkelijk, maar dit is ook het geval op je mobiele telefoon. De app is er voor android en iOS apparaten. Je kunt dus altijd en overal jouw balans inzien, crypto kopen of crypto verkopen. Je kunt op de app een signaal instellen zodat je wordt gewaarschuwd als jouw cryptomunt een bepaalde prijs aantikt.

De cold wallet van Bitvavo

Alle cryptomunten die je bij Bitvavo op het platform hebt staan worden bewaard in een cold wallet. Dit kun je vergelijken met een off line portemonnee. Op deze manier maakt Bitvavo het voor hackers heel moeilijk om bij jouw cryptomunten te komen. Alleen de beheerders van het Bitvavo platform hebben toegang tot deze cold wallets.

Hoe veilig en betrouwbaar het ook allemaal klinkt, vergeet 1 ding niet;

Not your keys, not your coins.

Wil je meer weten over het veilig bewaren van jouw cryptomunten? Klik dan hier.

Transactiekosten bij Bitvavo

Bij Bitvavo betaal je niet altijd hetzelfde bedrag voor het storten of verhandelen van je cryptomunten. Bitvavo heeft hier een complete fee-structuur voor opgezet. Zonder je te vermoeien met allerlei tabellen kan ik stellen dat Bitvavo een van de goedkoopste exchanges van Europa is. Voor de beginnende trader, maar ook voor de grotere investeerders.

Bitvavo review logo

Crypto kopen bij Bitvavo

Ik wil crypto kopen bij Bitvavo. Hoe gaat dat dan in zijn werk? Allereerst maak je een account aan bij Bitvavo. Hierna stort je, bijvoorbeeld via Ideal, een geldbedrag op jouw account. Op het dashboard zie je alle cryptomunten die je kunt kopen. Je druk nu op het knopje “kopen” en geeft aan hoeveel je van die cryptomunt wil kopen. Als je nu op doorgaan klikt zie je dat de cryptomunten worden bijgeschreven op je wallet.

Bovenstaande geeft aan dat Bitvavo heel gebruiksvriendelijk is en uitermate geschikt is voor de beginnende crypto trader.

Klantenservice van Bitvavo

Ik heb zelf een keer gehad dat een transactie niet verliep zoals dat zou moeten. Bij elke transactie op een blockchain krijg je een hashcode te zien, dit is een unieke code die aan jouw transactie is gekoppeld. Op blockchain.com kun je zien hoe het er met jouw transactie voor staat.

In mijn geval was mijn transactie onvindbaar. Na een half uur kreeg ik het toch wel een beetje benauwd. Nog steeds was de transactie niet te zien.

Ik stuurde een email naar de klantenservice van Bitvavo. Ik kreeg heel snel een reactie en werd gerustgesteld met het feit dat het momenteel erg druk was op de desbetreffende blockchain. Ze hielden mijn transactie in de gaten en ik kreeg netjes een bericht toen de transactie goedgekeurd was. Ik vond de snelheid en de manier waarop ik werd geholpen echt top en gaf me een vertrouwd gevoel.

Is Bitvavo betrouwbaar?

Is deze Bitvavo review compleet zonder aan te geven of Bitvavo betrouwbaar is? Ik denk het niet. Bitvavo heeft nog een stukje veiligheid en transparantie ingebouwd om ervoor te zorgen dat er niks gebeurd met jouw crypto.

Alle tegoeden van Bitvavo klanten worden ondergebracht bij een aparte ondermening; Stichting Bitvavo Payments. Deze stichting is geheel afgescheiden van Bitvavo BV. Op deze manier hebben de resultaten van Bitvavo BV geen enkele invloed op de tegoeden van de klanten. Deze doordachte constructie wekt bij mij in ieder geval een vertrouwd gevoel op.

Nadelen van Bitvavo

Heeft Bitvavo dan helemaal geen nadelen? Natuurlijk wel, het zijn er niet veel, maar ze zijn er wel. Bitvavo biedt geen mogelijkheid om te traden in margin en futures. Wil je hierin gaan traden dan kun je beter naar een andere exchange gaan. Tot voor kort kon dit bij Binance, maar dat is er nu af. Het traden met een hefboom neemt wel de nodige risico’s met zich mee, verdiep je hier goed in voordat je aan dit dit avontuur begint.

Het is zaak om je goed te beseffen dat staking risico’s met zich meebrengt. Jouw cryptomunten worden immers ingezet voor het Proof of Stake mechanisme. Bitvavo heeft zijn zaken op dit gebied goed voor elkaar, maar 100% zekerheid dat je jouw ingezette cryptomunten ook terugkrijgt kunnen ze nooit geven. De kans is klein dat het gebeurd, maar het is goed om bekend te zijn met de risico’s die staking met zich meebrengt.

Voordelen van Bitvavo

In deze Bitvavo review zet ik de voordelen voor je op een rij:

 • Het handelsplatform is geschikt voor beginnende en ervaren crypto traders.
 • Op dit moment de exchange met de laagste kosten.
 • Behulpzame en kwalitatief goede klantenservice.
 • Meer dan 80 verschillende cryptomunten.
 • Makkelijk crypto kopen met onder andere Ideal.
 • De mogelijkheid om on-chain en off-chain crypto te staken.
 • Voor android en iOS heeft Bitvavo een app.
 • Je cryptomunten worden bewaard in een cold wallet en staan dus offline.
 • Meerdere beveiligingslagen waardoor jouw account goed beveiligd is.

Conclusie

Naar aanleiding van dit Bitvavo review kun je de conclusie trekken dat Bitvavo een gebruiksvriendelijk, veilig, transparant en oer Hollands crypto platform is die op Europees gebied steeds meer bekendheid krijgt. Voor mij maakt Bitvavo hun one-stop-shop slogan meer dan waar. Bitvavo is redelijk all-round en gaat naar mijn mening alleen nog maar groter worden.

Op zoek naar begeleiding in cryptocurrency?

Wil je beginnen met cryptocurrency, maar weet je niet goed waar je moet beginnen?

Je hoeft echt niet alles zelf uit te zoeken.

Op zoek naar eerlijke en professionele begeleiding in de wereld van crypto?

Dan kan ik je de onderstaande cursus zeker aanbevelen!

Stapel bitcoins

Op zoek naar een handleiding om geld te verdienen met Bitcoin en Ethereum?

Klik op de knop hieronder om jouw GRATIS  handleiding te krijgen!

Klik hier om jouw GRATIS handleiding te bemachtigen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *