Staken van crypto >>> Laat jouw crypto vermogen groeien!

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Het staken van crypto is bij de meeste cryptofans wel bekend. Uiteraard is dat niet zonder reden, want de meeste banken geven je momenteel bijna geen rente op je spaargeld. Wat heb je liever? Wel of geen toename van je spaargeld zonder dat je er iets voor hoeft te doen? Het antwoord lijkt me duidelijk. Een passief inkomen genereren met crypto is vandaag de dag op vele manieren mogelijk en staken is er een van. Het staken van crypto is iets waar niet iedereen zich aan waagt, omdat er gevoelsmatig veel risico aan vast zit en je niet direct bij je crypto kan. Maar is dat ook zo? Ik heb de proef op de som genomen en ik heb een klein bedrag gebruikt om te staken. In dit artikel lees je wat het staken van crypto inhoudt en hoe ik dit heb gedaan.

Wat is het staken van crypto?

staken crypto; geld neemt toe

Bij het staken van crypto help je met de cryptomunten die in jouw digitale wallet staan mee aan het Proof of Stake consensus. Dit houdt in dat jouw cryptomunten in dit proces meehelpen aan het valideren van transacties op de desbetreffende blockchain. Doordat je deelneemt aan dit validatie proces verdien je ter compensatie hiervoor cryptocurrency. Deze vergoeding wordt meestal betaald in de vorm van de cryptomunt die je aan het staken bent.

Het is dus verstandig om uit te zoeken welk consensus de cryptomunt gebruikt voordat je tot de daadwerkelijke aanschaf overgaat. Niet alle cryptomunten bieden de mogelijkheid om te staken. Voor een uitgebreid artikel over het proces van staken klik je hier.

Wat zijn de voordelen van het staken van crypto?

Enkele voordelen van het staken van crypto op een rijtje:

  • In tegenstelling tot het minen van crypto heb je bij staken geen (dure) apparatuur nodig.
  • Je verdient een passief inkomen doordat je rente ontvangt.
  • Je draagt direct bij aan de veiligheid en snelheid van de blockchain.
  • Staken is niet belastend voor het milieu.
  • Er is geen technische kennis nodig om crypto te staken.

Risico’s van het staken van crypto

Staken brengt ook enkele risico’s met zich mee. Hieronder staan een paar risico’s op een rijtje.

  • De prijzen van cryptomunten zijn erg volatiel. Dit houdt in dat de waarde van de cryptomunt die je gaat staken misschien wel daalt. Misschien zelfs zo erg dat je het verlies met de opgebouwde rente niet kunt compenseren.
  • Elk platform heeft zijn eigen regels met betrekking tot het staken. Bij sommige protocollen kan het enkele dagen duren voordat je weer kunt beschikken over je crypto. Informeer hier goed naar voordat je begint met staken.
  • Als de crypto markt crasht ben je misschien niet op tijd om je geld eruit te halen.

Weet je zeker dat je jouw crypto wil staken?

staken crypto; zeker weten?

Gebruik alleen geld dat je kunt missen. Dit lees je in elk forum en in elke blog over crypto terug. Het is zeker waar en het zorgt ervoor dat je geen stress hebt vanwege jouw geïnvesteerde geld. Als het gaat om staken gaat deze regel helemaal op. Houd er met het staken van je crypto rekening mee dat je niet snel, of soms helemaal niet, de beschikking hebt over je eigen cryptomunten. Lees de regels van het platform goed door, zodat je weet waar je aan toe bent.

Als voorbeeld het staken bij Bitvavo. Bitvavo maakt het staken van crypto erg makkelijk. Het enige dat je hoeft te doen is een knopje aan te vinken en het staken begint. Vinkje eraf en je hebt weer de beschikking over je crypto. Zo makkelijk kan het zijn.

Duik je iets verder in de verschillende protocollen als het gaat om staken zul je merken dat er heel veel verschillende projecten zijn. Welk project is betrouwbaar en solide? Dat is natuurlijk de grote vraag. Je zult dus goed onderzoek moeten doen naar het project, je gaat immers staken voor de lange termijn en je wil een rendabele winst halen.

De Apyswap Foundation

Afgelopen week ben ik begonnen met het staken van een klein gedeelte van mijn crypto. Het project dat ik hiervoor heb uitgekozen heet Apyswap. Ik ben sinds een jaar bekend met het project van Apyswap en ik heb meerdere redenen om mijn crypto hierin te investeren. Het is niet mijn bedoeling om je enthousiast te maken over dit project of om je over te halen om bij Apyswap te gaan staken. Welk project je ook kiest, zorg ervoor dat je er vertrouwen in hebt en overtuig jezelf dat jouw project toekomst heeft.

Apyswap gekocht

In februari 2021 raakte ik bekend met het project van Apyswap. Na een paar weken onderzoek te doen naar Apyswap besloot ik om een gedeelte van mijn crypto over te hevelen naar de cryptomunt van Apyswap, APYS.

Begin mei 2021 kocht ik voor €5000 aan APYS met uiteraard de verwachting dat de munt meer waard zou worden, maar niks was minder waar. De prijs van APYS daalde en daalde en mijn investering van €5000 is op het moment van schrijven nog maar €200 waard.

Wat zorgde ervoor dat de prijs zo hard naar beneden was gegaan? Was mijn onderzoek dan echt zo slecht en heb ik een scam coin gekocht of zo? Allemaal vragen waar ik mee zat en ik kon er maar niet achter komen waarom dit was gebeurd. Ik heb weleens verlies geleden en verkeerde keuzes gemaakt, maar alle signalen stond op groen naar mijn idee. Waar is het mis gegaan?

Geen paniek

In het begin natuurlijk wel. Je ziet jouw crypto als sneeuw voor de zon verdwijnen en dat zorgt er wel voor dat je maag zich een paar keer omdraait. Ik laat het er niet bij zitten en ga verder op onderzoek uit. Na een paar weken kom ik erachter dat er meer achter deze bizarre meltdown zit. Het blijkt dat het team achter Apyswap iets nieuws heeft opgericht, namelijk een project genaamd Allbridge.

Ik kan maar weinig informatie vinden over de connectie tussen Apyswap en Allbridge, maar dat het verbonden is met elkaar staat als een paal boven water. Waarom? Omdat ik in een bericht las dat mensen die APYS op een bepaalde datum in hun digitale wallet hadden, gecompenseerd zouden worden in de vorm van het token van Albridge, ABR.

Waarom de prijs van APYS ineens zo keldert is me niet bekend. Misschien is er iets mis gegaan in een samenwerking tussen VC’s waardoor een groot bedrijf ineens al zijn geld uit Apyswap heeft getrokken en daardoor heeft gezorgd voor de extreme daling. Wie zal het zeggen. Het feit dat het team van Apyswap de investeerders willen compenseren vind ik in deze tijd al heel wat en schept bij mij in ieder geval vertrouwen.

Hoe gaat die compensatie dan?

staken crypto; geld terug

Het team van Apyswap heeft op een bepaalde datum een screenshot gemaakt van alle wallets die APYS in hun bezit hadden. Op de site van Apyswap kon ik mijn digitale wallet, in dit geval Metamask, koppelen aan de interface van Apyswap.

De interface herkende mijn wallet en zag dat mijn wallet in de screenshot voorkwam. Hierdoor zag ik dat ik iets meer dan 1000 Allbridge tokens kon claimen. Dit komt redelijk overeen met dewaarde van mijn investering van €5000. Er wordt dus daadwerkelijk gecompenseerd!

Alle randvoorwaarden en het verdere proces voor wat betreft het inwisselen van de tokens zal ik je besparen. Het komt erop neer dat ik nog wel even moet wachten op mijn cryptomunten, maar wat in het vat zit verzuurt niet. Het zorgt er bij mij voor dat ik vertrouwen heb in het team achter Apyswap en daarom ga ik een gedeelte van mijn crypto in dit project staken.

Beginnen met het staken van crypto

Apyswap en Allbridge zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je APYS gaat staken krijg je hier rente voor. Deze rente wordt uitbetaald in het token van Allbridge, ABR. Allbridge maakt het mogelijk om transacties te doen van de ene blockchain naar de andere. Vandaar dat het woord “bridge” verwerkt zit in de naam. Het is een brug tussen verschillende blockchains, op dit moment zijn dat er al 10. Mocht je meer over Allbridge willen weten; klik dan hier.

Waarom dit project?

Omdat ik een positieve geschiedenis heb met dit project, dat is voornaamste reden. Een andere reden is natuurlijk de rente die je over je investering ontvangt. Op het moment van schrijven is de APR (Annual Percentage Rate) 795.98%. Het APR is het jaarlijkse rendementspercentage dat op een investering wordt verdiend. In mijn ogen is dit een redelijk hoge vergoeding.

staken crypto; apyswap

Beginnen met staken

De interface van Apyswap is erg gebruiksvriendelijk en makkelijk. Hieronder zie je hoe de interface eruit ziet.

staken crypto; apyswap interface

Stap 1

Je zult hier uiteraard eerst het APYS token in bezit moeten hebben. In mijn geval had ik de APYS al in bezit. Deze had ik vorig jaar al op Uniswap gekocht met mijn Metamask wallet. Het staken van APYS gebeurd op de blockchain van Solana. De Metamask wallet is niet geschikt voor deze blockchain.

Stap 2

Je kunt momenteel drie soorten wallets verbinden met de interface van Apyswap. Dit zijn Phantom, Sollet en SolletExtension. Ik heb een account met een bijbehorende wallet aangemaakt bij Phantom. Op dit moment moet ik dus de APYS van mijn Metamask wallet overzetten naar mijn Phantom wallet, oftewel overzetten van de Ethereum blockchain naar de Solana blockchain. Hier heb ik Allbridge voor gebruikt.

staken crypto; allbridge overzicht

Stap 3

Ik heb nu mijn APYS in mijn Phantom wallet staan. Je betaalt altijd een kleine vergoeding bij zo’n transactie. In mijn geval ging ik van 2139 APYS naar 2137 APYS. Nu verbind ik mijn Phantom wallet met de interface van Apyswap. Ik zie de hoeveelheid munten nu in het scherm van de interface staan bij “wallet balance“. Nu kun je bij “Your stake” aangeven hoeveel APYS je wil staken. Vul dit aantal in, druk op “stake” en je ziet de teller bij het rechterscherm direct oplopen.

staken crypto; apyswap interface

Stap 4

Nu kun je achterover leunen en af en toe kijken hoe jouw crypto vermogen groeit dankzij het staken. Ik ben op 7 januari 2021 om 12:00 begonnen met het staken van APYS. Het is op het moment van schrijven 10 januari 17:00 en mijn scherm ziet er nu zo uit:

staken crypto; apyswap balans

In ruim drie dagen heb ik dus 4 ABR tokens verdiend. Je ziet in het scherm dat 2137 APYS momenteel $214 waard zijn. Dit is ongeveer €188. Het ABR token is nu €3.44 waard. Ik heb tot nu toe dus €13.76 verdiend met staken. Dit lijkt nu natuurlijk niet veel, want het is ongeveer €4,50 per dag. Maar als je ziet dat je je geld in dit geval na 42 dagen verdubbeld hebt, lijkt staken hier wel de moeite waard.

Wanneer stoppen met staken en je crypto eruit halen?

Ik ben van plan om deze investering het komende jaar te laten staan. Ik kijk er niet teveel naar om, want het gaat immers om een klein bedrag. Als het op deze manier door blijft gaan zou mijn investering na een jaar €1642 waard zijn. Maar het zal niet op deze manier door blijven gaan.

Misschien daalt de APR en de prijs van het ABR token en is mijn investering niets meer waard. Aan de andere kant kan de APR zo blijven of misschien zelfs wel stijgen. Misschien stijgt de prijs van het ABR token wel en verdubbel ik mijn geld. Het blijft allemaal toch een gok.

Je ziet dat er verschillende manieren van staken zijn. Bij Bitvavo wordt het erg makkelijk gemaakt en kun je heel snel beginnen en stoppen met het staken van je crypto. De manier zoals ik hierboven heb beschreven vergt iets meer moeite en is aan meer spelregels gebonden.

Ik kan bijvoorbeeld pas na een jaar aanspraak maken op mijn ABR tokens. Ik ben me hiervan bewust en ik maak bewust de keuze om mijn crypto op deze manier te staken. Zorg ervoor dat jij ook op de hoogte bent van regels omtrent het staken van jouw crypto, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ik maak me zeker niet te druk over deze investering. En zo moet het ook. Als je ergens vertrouwen in hebt en niet afhankelijk bent van je geïnvesteerde geld kun je dit met een gerust hart zeggen. Tenminste, zo voelt het bij mij. Wie weet waar dit project gaat eindigen. Interessant is het zeker en ik zal volgend jaar zeker een update over deze investering schrijven.

Toegang tot dé cryptocommunity van dit moment?

Ben je naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig geworden naar staken of andere zaken rondom crypto?

Dan is het voor jou misschien wel tijd om je tot dé cryptocommunity van dit moment te voegen.

Deze gemeenschap begeleidt je en helpt je bij alle soorten crypto dilemma’s of vragen die je hebt.

Op dit moment krijg je zelfs toegang tot een GRATIS CRYPTO CURSUS via de onderstaande link!

Cryptocommunity

Start vandaag nog met de GRATIS crypto cursus!

Klik op de knop hieronder om je in te schrijven!

Klik hier als je direct naar de training wil gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *