Wat is de beste cryptomunt van dit moment?

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Wat is de beste cryptomunt om in te investeren? Niet de meeste gestelde vraag, maar wel het grootste struikelblok waar menig crypto trader mee te maken heeft. In mei 2020 was de meeste recente Bitcoin halving en de geschiedenis leert dat kort hierna een bitcoin bull run begint.

Het jaar 2021 is hét jaar van crypto wordt er gezegd en misschien is dat ook wel zo. Als 2021 het jaar van cryptocurrency is, zitten we er middenin en is het zaak om je te verdiepen in een van de meest mooie, spannende, moeilijke en baanbrekende digitale evoluties ooit! Maar wat is de beste cryptomunt van dit moment? In dit artikel lees je het.

Top 10 beste cryptomunt

Top 10 beste cryptomunt van 2021

Het is natuurlijk niet aan te geven welke crypto de beste cryptomunt van dit jaar is. Ook is het moeilijk te voorspellen welke crypto de meeste potentie heeft om uit te groeien tot een van de grootste ooit. De selectie in dit artikel is gemaakt op basis van het marktaandeel van de desbetreffende cryptomunt.

Op coinmarketcap kun je zien wat op dit moment de ranking is van alle cryptomunten. Op deze manier kun je zien welke cryptomunten de beste posities qua marktaandeel hebben veroverd.

#1 Bitcoin

Beste cryptomunt Bitcoin

Zeg je crypto dan zeg je Bitcoin. De absolute koning van de cryptocurrency is natuurlijk Bitcoin. Met een marktaandeel van ruim 750 miljard euro is Bitcoin by far de grootste digitale valuta ter wereld. De basis van digitale transacties op een blockchain werd gelegd door Bitcoin en is op dit gebied nog steeds de grootste van allemaal.

El Salvador heeft Bitcoin onlangs geaccepteerd als wettig betaalmiddel. Inwoners kunnen hun betalingen aan ondernemers voortaan doen in Bitcoin. De president heeft vastgelegd dat ondernemers deze betalingen niet mogen weigeren. Inwoners van El Salvador kunnen zelfs hun belasting betalen in Bitcoin.

Enkele grote bedrijven hebben behoorlijk geïnvesteerd in Bitcoin, omdat ze geloven dat Bitcoin de munt van de toekomst gaat worden. Bij paypal is het ondertussen ook mogelijk om op hun platform Bitcoin te verhandelen. De use case van Bitcoin; digitale transacties op de blockchain.

Een van de grootste nadelen van Bitcoin is dat het enorm veel energie kost om Bitcoin te minen. Een uitgebreid artikel over het minen van Bitcoin vind je hier. Mocht je meer over Bitcoin willen weten; ik heb ook een artikel over de geschiedenis van Bitcoin geschreven.

#2 Ethereum

Ethereum, het lijkt wel de eeuwige nummer 2 cryptomunt. Deblockchain van Ethereum is decentraal. Dit houdt in dat er geen centraal bestuursorgaan is. In plaats daarvan wordt het beheer van de blockchain door computers over de hele wereld gedaan. Een uitleg over blockchain vind je hier.

Beste cryptomunt Ethereum

De computertaal van Ethereum, genaamd Solidity, maakt het makkelijk om smart contracts te ontwikkelen op de blockchain van Ethereum. Een smart contract is een geautomatiseerd en zelfuitvoerende computerapplicatie. Voorwaarden waar verschillende partijen aan moeten voldoen worden in het smart contract vastgezet. Voldoen alle partijen aan de gestelde voorwaarden? Dan wordt het contract gevalideerd en toegevoegd aan de blockchain.

Met een marktaandeel van ruim 300 miljard euro is Ethereum de absolute nummer 2 beste cryptomunt van dit moment. Ruim 5 maal groter dan de nummer 3 van dit moment. Maar er zijn veel kapers op de kust om de nummer 2 positie van Ethereum over te nemen. Ethereum komt de laatste tijd vaak negatief in het nieuws vanwege de hoge transactiefees van dit moment. Eind 2021 staat een grote update van het Ethereum netwerk op het programma, Ethereum 2.0. Wat dit met de prijs van Ethereum gaat doen weet natuurlijk niemand, maar spannend is het zeker.

#3 Binance Coin

Beste cryptomunt Binance coin

De nummer 3 van dit moment heeft een marktaandeel van een slordige 60 miljard euro en is de eerste exchange coin die we tegenkomen. De nummer 3 beste cryptomunt van dit moment is de Binance coin. Binance is de grootste exchange ter wereld en is pas 4 jaar oud. In 2017 opgericht door de Chinees-Canadese Changpeng Zhao, alias CZ. De Binance coin werd in 2017 op de blockchain van Ethereum gecreëerd. In 2019 ging het mainnet van Binance live en de Binance coin werd toen gemigreerd naar de Binance Chain.

De Binance coin heeft op dit moment verschillende use cases. Op de Binance exchange krijg je korting op transacties als je BNB in je wallet hebt. In 2020 is de Binance Smart Chain live gegaan. Om hier transacties op te kunnen doen moet je in het bezit zijn van BNB. Usecase van de Binance coin hier is dus betaalmiddel.

Zowel voor beginnende cryptotraders als voor de meer ervaren cryptohandelaren onder ons is het platform van Binance geschikt. Op Binance kun je zelfs met futures traden, wat inhoudt dat je jouw inzet met een hefboomeffect kunt vermenigvuldigen. Tenminste, dit was tot voor kort mogelijk. Sinds kort kun je geen futures account meer aanmaken op Binance als je in Nederland, Duitsland of Italië woont. Gemiste kans Binance.

#4 Cardano

Beste cryptomunt cardano

Cardano heeft zijn plek in de top 10 van de beste cryptomunt zeker verdiend. Cardano is opgericht door onder andere Charles Hoskinson. Charles was een van de mede oprichters van Ethereum. Cardano richt zich op het doen van veilige, decentrale financiële transacties en op smart contracts. Als je het zo leest lijkt het erg veel op de use case van Ethereum. Dat is wel zo, maar Cardano verschilt toch wel ten opzichte van Ethereum.

Cardano heeft een eigen “gelaagde” blockchain, wat inhoudt dat de blockchain van Cardano twee lagen heeft. Een laag voor de verwerking van tokens en een laag voor de smart contracts. De eerste laag is volledig operationeel, de tweede laag nog niet en dit kan nog wel twee of drie jaar duren. Cardano claimt alle ontwikkelingen wetenschappelijk te benaderen door gebruik te maken van ingenieurs en experts van een desbetreffende industrie. Vandaar dat de werking van de smart contract laag nog even op zich laat wachten.

De smart contracts van Cardano zijn aanpasbaar. Dat wil zeggen dat kleine aanpassingen voor verschillende eindgebruikers tot de mogelijkheden van Cardano behoort. Uniek in zijn soort.

#5 TetherUSDT

De enige usecase die Tether heeft is het zijn van een stabiele munt. De werking van de munt is erg simpel; voor elke dollar/euro krijg je 1 USDT omgewisseld. Op deze manier blijft de koers gelijk aan de dollar/euro.

De stablecoin Tether werkt op de blockchain en kan net zoals alle andere cryptomunten worden gebruikt; namelijk het doen van snelle transacties zonder dat daar een tussenliggende partij, zoals een bank, bij aan te pas komt. Bovendien zijn de transactie kosten erg laag. Uitermate geschikt voor de ondernemers onder ons zou ik zeggen.

#6 XRP (Ripple)

Beste cryptomunt ripple

XRP is de coin en Ripple is het netwerk. In 2012 begonnen met de naam Opensea en sindsdien werkt het team aan het transactieplatform. In 2015 besluit het team om de naam van Opensea te veranderen naar de netwerknaam Ripple. De nummer 6 beste cryptomunt onderscheidt zich ten opzichte van andere cryptocurrencies door met name de transactiesnelheid. Slechts enkele seconden duurt het voordat deze is gevalideerd en op de blockchain staat.

Een veel gestelde vraag is of Ripple decentraal is. Het team van Ripple heeft het meerendeel van de munten in bezit en daarmee wordt het hele decentrale gedeelte van de cryptocurrency voor veel mensen weggenomen. Een ander verschil met bijvoorbeeld Bitcoin is dat XRP niet kan worden gemined. Transacties worden door nodes gevalideerd en toegevoegd aan de blockchain zonder dat ze daar een vergoeding voor krijgen.

Van alle cryptocurrencies heeft Ripple de meeste samenwerkingen met grote banken. Ripple richt zijn pijlen op het verbeteren van het huidige betaalsysteem in plaats van het creëren van een nieuw betaalsysteem. Misschien is dat nog wel het grootste verschil met de rest van de cryptomunten.

#7 Dogecoin

Dogecoin is in 2013 opgericht door Jackson Palmer. Over de rest van het team achter Dogecoin is vrijwel niets op het internet te vinden. Van Dogecoin is bekend dat het ooit als grap is ontstaan. Een echte use case had Dogecoin niet, maar dat is in de loop der jaren veranderd. De gemeenschap heeft Dogecoin vooral voor transacties en maatschappelijke hulpprojecten gebruikt. En bij hulpprojecten bedoel ik inzamelingsacties voor mensen in nood.

Dogecoin werkt net als alle andere cryptomunten op een blockchain. Het is mogelijk om Dogecoin te minen alleen zul je er niet heel veel geld mee verdienen. Niet de moeite waard dus. Blijft Dogecoin bestaan?

Bijzonder moeilijk om hier een antwoord op te geven. Dogecoin is een cryptomunt die vrijwel zonder usecase op basis van marktaandeel in de top 10 beste cryptomunt staat. Als je er goed over nadenkt is dit te bizar voor woorden. Een eerste indruk kun je maar 1 keer maken. Hierdoor blijft Dogecoin altijd de cryptomunt die begonnen is als grap en eigenlijk niet zoveel nuttigs te bieden heeft. Is dit jouw investering waard?

#8 USDC

De USDC coin is net als Tether een stable coin. USDC werkt op de blockchain van Ethereum en is een ERC-20 munt. Beleggers kunnen hun USDC altijd kopen of verkopen voor de prijs van 1 Amerikaanse dollar. Wat is dan het verschil met USDT? Het bedrijf van Tether is gevestigd in Hong Kong en USDC is Amerikaans. USDC is een samenwerking tussen de bedrijven Circle en Coinbase.

Beide munten hebben dus dezelfde usecase. USDT is qua marktaandeel groter, maar USDC maakt de laatste tijd grote stappen. In maart van dit jaar kondigde VISA aan dat het USDC gaat gebruiken voor hun transacties en dat is voor USDC een behoorlijke stap in de goede richting.

#9 Polkadot

Een van de oprichters van Ethereum, Gavin Wood, is een van de bedenkers en oprichters van Polkadot. De programmeertaal van Ethereum, Solidity, is uitgevonden door Gavin. Zo weet je dus dat deze slimme kop behoorlijk wat in zijn mars heeft. De usecase van Polkadot is een van de meest vooruitstrevende van deze top 10. Polkadot richt zich op interoperabiliteit tussen verschillende blockchains. Dit houdt in dat hun protocol het mogelijk maakt om verschillende blockchains met elkaar samen te laten werken.

De visie van Polkadot is om indentiteit en data privé , veilig en beveiligd te houden zonder een invloed van een centrale autoriteit.

Een mooi stuk techniek waar Polkadot zich onderscheidt ten opzichte van andere cryptomunten is sharding. Sharding zit technisch erg complex in elkaar. Het komt erop neer dat een transactie niet door alle nodes hoeft te worden goedgekeurd voordat deze wordt toegevoegd aan de blockchain. Een consensus waardoor transacties sneller gaan en minder energie en/of geld kosten.

#10 Solana

Last but zeker not least in de top 10 van de beste cryptomunt is Solana. Het mainnet is in maart 2020 live gegaan en Solana heeft sindsdien alleen maar positief in het nieuws gestaan. Twee hele grote pluspunten van het Solana protocol zijn de schaalbaarheid en de lage transactiekosten. Meer dan 50000 transacties per seconde en minder dan een paar tienden van een cent per transactie, dit is wat Solana biedt.

Solana maakt gebruik van het Proof of History protocol. Een protocol dat een stuk efficiënter is dan het Proof of Work consensus van Bitcoin. Solana wordt op meerdere grote exchanges verhandeld en is daarmee makkelijk aan te schaffen.

Partners van Solana zijn onder andere Waves, Chainlink en The Graph. Dit zijn niet de minste partijen en dit is echt pas het begin van Solana. Met een marktaandeel van 16 miljard euro de afsluiter van de top 10, maar Solana is wel een crypto die nog heel wat in zijn mars heeft.

Wat is de beste cryptomunt van dit moment?

Conclusie

Deze top 10 van de beste cryptomunt is gebaseerd op de huidige marktaandelen van de cryptomunten. Je ziet dat er erg veel verschil zit in vooral de use cases van de verschillende munten. Van de koning der crypto naar een of andere hond die op een munt is gedrukt. De verschillen in de wereld van cryptocurrency zijn bizar groot. Ook heb je in deze top 10 cryptomunten voorbij zien komen die met mooie en innovatieve techniek de gemoederen rond blockchain goed bezig houden.

Bekendheid, hype, investeerders, techniek of ontwikkeling, je mag zelf kiezen welke crypto waar recht op heeft en waar jij zelf je pijlen op gaat richten. Doe in ieder geval goed onderzoek naar een cryptomunt voordat je investeert. Meer over het doen van je eigen onderzoek vind je hier.

Verder duiken in de wereld van cryptocurrency?

Wil je beginnen met crypto, maar vind je het moeilijk om de eerste stap te zetten?

Wacht niet langer en laat je helpen in jouw crypto avontuur!

Ervaren crypto traders en professionele begeleiders helpen jou om een crypto expert te worden!

Stapel bitcoins

Op zoek naar een handleiding om geld te verdienen met Bitcoin en Ethereum?

Klik op de knop hieronder om jouw GRATIS  handleiding te krijgen!

Klik hier om jouw GRATIS handleiding te bemachtigen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *